Jyllands-Posten

Superstjer­nen Harry Styles spilles helt ud af banen

De maskuline masker falder i 50’er-drømmen, der hurtigt bliver til et mareridt.

- DON’T WORRY DARLING kultur@jp.dk

”Don’t Worry Darling” er en film af den støbning, hvor selv den mest ydmyge saetning i en anmeldelse kan ødelaegge filmens overraskel­ser, men når nu selve fundamente­t i filmen er et spil med vores virkelighe­dsopfatdet telse, så bliver vi her nødt til at grave lidt dybere end den blankpoler­ede fernis, som Olivia Wildes film dyrker til noget naer perfektion.

For hvad gemmer der sig reelt nedenunder 50’er-fantasien fra ørkenbyen Victory, hvor kønsroller­ne er sømmet fast i en maskulin drømmeverd­en? Fruerne i udflytterb­yen vimser for fuld musik, mens de servicerer deres maend. Fra morgenmade­n og madpakken til den inviterend­e aftenkjole og det faerdige middagsbor­d, når ”det vigtige køn” vender tilbage fra dagens dont ude på Victory-fabrikken i ørkenen.

At noget ikke er helt, som det skal vaere, står bimlende klart fra første indstillin­g, men Olivia Wilde, der overbevise­nde debuterede som instruktør med den charmerend­e ”Booksmart”, dyrker kunstige miljø med så ubesvaeret lethed, at fernissen snart udgør hele filmens skelet.

Byens stjernefrø

Alice (spillet af filmens absolutte hovedattra­ktion Florence Pugh) er vores hovedperso­n, men i princippet et duplikat af byens andre kvinder. Der er både ”Stepford Wives” og ”Truman Show” på menuen i tilskueren­s baghoved, når de falske toner i idyllen skal identifice­res.

Centralt i Victory står idémanden og sektledere­n Frank (som Chris Pine leverer helt rent). Han hylder sine maend og anerkender deres kvinders indsats, men dette er et ”drengevaer­else” udlevet i en mareridtsd­røm af et voksenuniv­ers.

Jack er gift med Alice og er et af byens stjernefrø med snarlig forfremmel­se forude, selv om han i superstjer­nen Harry Styles’ skikkelse aldrig fremstår noget naer så staerk som Alice, og hans position går støt i spåner, da en af kvinderne, Margaret, begynder at falde ud af rollen som den perfekte husmor og Victory-supporter. Det pirker til Alices nysgerrigh­ed, og da først tvivlens frø er blevet sået, naeres det af mystiske syner, mens staffagen falder fra hinanden.

”Don’t Worry Darling” overbevise­r aldrig som den film, der gemmer sig under fernissen. Den er underudvik­let og fortaenkt; en halvkvaede­t kommentar om såret maskulinit­et under pres fyldt med plothuller, der traekker fra alt det, der er gået forud.

For Wilde har helt styr på fortaellin­gen fra Victory og styrer egentlig også Alices rejse ind mod sandheden fornuftigt med brug af både ekspressiv­e billeder af pupiller, bloddråber og burlesque-dansere og helt enkle, simple virkelighe­dsforvridn­inger i hverdagssi­tuationer. Hun ikke bare hjaelpes af, men overlader filmen til Florence Pugh, der leverer nok en frygtløs praestatio­n, og derfor er det også så forbandet aergerligt, at selve fundamente­t, der nødvendigv­is skal holde fantasien oppe, ikke baerer.

Man underholde­s af ”Don’t Worry Darling”, men man går langtfra overbevist eller klogere ud af biografen, når først maskerne er faldet.

DRAMA, THRILLER

USA 2022 Instruktør: Olivia Wilde Varighed: 2 timer og 2 minutter Premiere: den 22. september

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

 ?? ?? Harry Styles er kendt som sanger og tidligere medlem af bandet One Direction. Han spiller sammen med Florence Pugh. Foto: Warner Bros
Harry Styles er kendt som sanger og tidligere medlem af bandet One Direction. Han spiller sammen med Florence Pugh. Foto: Warner Bros

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark