Jyllands-Posten

»Vi skal blive bedre til at fremelske de helt små spillere i dansk fodbold«

Luka Modric er en af spillets mindre skikkelser målt på fysik. Men den kroatiske stjerne er en af de største, og den type skal dansk fodbold blive bedre til at lokalisere, mener landsholde­ts assistent, Morten Wieghorst.

- JESPER ENGMANN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.engmann@jp.dk

Han er 172 cm høj og vejer cirka 66 kg. Alene det betyder, at han stikker ud i moderne fodbold, der er overbefolk­et af muskuløse, høje maend i shorts. Noget andet er, at Luka Modric er en af verdens bedste til at spille fodbold. Også selv om han har rundet 37 år og er klejn af statur.

Morten Wieghorst rager 190 cm op og har vel en vaegt på 85 kg, plus/minus et par stykker. Den høje assistent for landstraen­er Kasper Hjulmand er begejstret for små spillere, isaer med de kvaliteter, som Luka Modric besidder. Da Danmark mødte kroaterne i Parken i Nations League i juni, smed Kroatien Luka Modric på banen lige efter pausen, hvorefter fodboldkam­pen vendte. Kroatien vandt 1-0. Real Madrid-veteranens tilstedeva­erelse aendrede med ét slag en kamp, som danskerne havde domineret.

»Han er ganske enkelt en fantastisk spiller. Mange vil blive overrasket over hans størrelse, hvis de stod over for ham. Det kan vi taenke over i dansk fodbold, hvor vi snakker meget om fysik,« siger Morten Wieghorst.

Torsdag aften står det danske landshold på ny over for Luka Modric i Zagreb.

Den tidligere klubtraene­r i FC Nordsjaell­and, AGF og AaB ser den kroatiske spilfordel­er som et levende bevis på, at fysisk små spillere er vaerd at vaerne om.

»Vi skal blive bedre til at fremelske de helt små spillere i dansk fodbold. Vi har i mange år haft fokus på, at der naesten ikke er spillere fra sidste og naestsidst­e kvartal på ungdomslan­dsholdene. Det er ikke tilfaeldig­t. Det skyldes den måde, vi vaelger spillere på. Vi ser så meget på de fysisk staerke spillere, der praesterer lige nu og her som U12- og U14-spillere. De får de bedste traenere og de bedste facilitete­r. Men i samme årgang kan der vaere fire års forskel på den fysiske udvikling. Vi mister talentfuld­e spillere på den måde,« siger Morten Wieghorst.

Afvist af storklub

Da han var 14 år, blev Luka Modric, trods et åbenlyst talent for at spille fodbold, afvist af Hajduk Split, fordi storklubbe­n mente, han var for lille. Få år senere endte han i Dinamo Zagreb, hans elegante stil tiltrak Tottenham, siden Real Madrid. Luka Modric har vundet Champions League fem gange, det spanske mesterskab tre gange, han har vaeret i en VM-finale og blev for fire år siden kåret som verdens bedste fodboldspi­ller.

»I historiens løb er der mange små spillere, der har vaeret taet på at blive valgt fra, men af en eller anden grund er de kommet igennem, måske fordi der er en, der har holdt hånden under dem. Iniesta er et andet eksempel. Selv om de er små, kan de vaere dygtige. Vi har ikke råd til at misse noget potentiale i Danmark. Jeg synes, det er fantastisk, når en lille spiller slår igennem. Det betyder ikke, at de store ikke skal frem,« understreg­er Morten Wieghorst og peger på, at det kroatiske landshold også råder over store klepperter, som dog har det kendetegn, at de er atletiske og tekniske meget dygtige.

Men spørgsmåle­t er, hvordan dansk fodbold finder de små spillere, der kan tilføre fodboldspi­llet noget andet?

»Helt ned i U10-raekkerne og frem skal vi vaere dygtigere til at fastholde talenterne. Det stiller krav til ressourcer. For du skal have mange dygtige traenere. Dem, der ikke bliver valgt, skal også have god traening. Klubberne skal bakke op. De må ikke udelukkend­e vurdere på det, der sker nu og her. Talentudvi­kling handler om potentiale frem for det givne hold. Det

kan godt vaere, at en U14spiller kaemper med fysikken, men han skal nok komme igennem, hvis han har teknisk og taktisk kunnen. Vi skal fastholde den slags spillere,« siger Wieghorst.

Den danske splejs

Den erfarne traener og selv tidligere topspiller i blandt andet Celtic i Skotland, peger på, at traenerne i klubberne ikke skal vurderes på, om de vinder en U15-kamp.

»Vi spiller for at vinde, sådan er det, men udvaelgels­en af holdet må ikke vaere på baggrund af, hvordan man vinder om lørdagen,« siger han.

Tidligere har dansk fodbold kunnet prale af Allan Simonsen (167 cm høj, kåret til Europas bedste spiller i 1977), der trods sin lidenhed blev en stor spiller med en fremragend­e karriere. Aktuelt på det danske landshold finder man Mikkel Damsgaard,

der sammenlign­et med flere af sine kolleger er ret spinkel (180 cm, 66 kg).

»Der er traenere herhjemme, der ville have afskrevet Mikkel Damsgaard for tre-fire år siden. Men vi skal også se på teknisk kunnen, spilopfatt­else og evnen til at saette fart i spillet. Damsgaards boldberøri­nger er i topklasse. Det kraever et traenet øje at kunne se det potentiale hos en spiller i en ung alder,« siger Morten Wieghorst.

Tilbage til en af de mest elegante spillere, Luka Modric, der har en evne til at orientere sig naesten 360 grader på en fodboldban­e.

»Luka Modric er 37 år, og jeg ved ikke, om han bliver bedre, men han spiller i hvert fald stadig på et meget højt niveau. Det er en fornøjelse at se ham spille, også når man står på den anden side. Det glaeder mig, at vi har den type i moderne fodbold.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pierre-Emile Højbjerg var naermeste tilskuer til en af Luka Modrics aktioner i juni, da Kroatien vandt 1-0 i Parken. Foto: Gregers Tycho
Pierre-Emile Højbjerg var naermeste tilskuer til en af Luka Modrics aktioner i juni, da Kroatien vandt 1-0 i Parken. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark