Jyllands-Posten

Landsholde­t har altid en plads til spilleren, der ikke blinker

Efter en alvorlig knaeskade er Simon Kjaer heldigvis tilbage som rollemodel.

- DAVID NIELSEN sport@jp.dk

Det var midt i 00’erne, og jeg trissede rundt efter traeningen i FC Midtjyllan­d i mine flipflop-sandaler og følte, at ”jeg var den”.

Mit rygte som ”farlig” var forankret i medierne og i omklaednin­gsrummet. Jeg var ikke en person, man skulle komme for taet på.

Den dag løb jeg på Simon Kjaer for første gang. Ja, dengang vidste jeg vel dårligt, hvad han hed. Vi passerede hinanden på en af gangene på FC Midtjyllan­ds anlaeg. Jeg husker stadig udtrykket i hans øjne: målrettet og fast.

Han holdt blikket og gik videre. Ikke noget med at kigge ned.

Simon Kjaer var dengang bare en teenager, men jeg fornemmede i blikket og i sekundet, at han havde personligh­ed.

Han var fuldstaend­ig iskold og ligeglad med, at David Nielsen – angriberen med de mange klubber og uro på cv’et – udfordrede ham til en stirrekonk­urrence. Jeg har tit taenkt på episoden, når jeg har set Kjaer spille.

Personligh­ed findes også i en tidlig alder. Simon Kjaer udstrålede i situatione­n attitude, modenhed og troen på, at han kunne erobre fodboldver­denen. Det var, som om han dengang vidste, at han ville gå hele vejen.

Ikke så laenge efter vores usagte hilsen var Simon Kjaer videre. Solgt til Palermo. Resten er historie, som man siger.

Folk forstår slet ikke, hvad det kraever at vaere stjerne på det niveau, som

Simon Kjaer har holdt sig på hele karrieren.

Du er altid alene. Der er konstant nogen, der vil skubbe dig vaek, fjerne dig.

Hver eneste traening og hver eneste duel handler om at beskytte det, man har opnået. Du står over for andre, der ikke nøjes med at nidstirre dig. De vil invadere dit territoriu­m og tage tingene fra dig.

Hver eneste dag er der masser af muligheder for at skrue ned for aergerrigh­eden og give slip. Simon Kjaer er aldrig faldet for fristelsen. Heller ikke da hans knae gik i stykker for ni måneder siden.

Folk forstår slet ikke, hvad det kraever at vaere stjerne på det niveau, som Simon Kjaer har holdt sig på hele karrieren.

Han har vaeret på de største og mest skøre adresser som Palermo, Sevilla, Milan og Fenerbahce. Han har mødt sin del af vanvittige praesident­er og koleriske traenere med Felix Magath i Wolfsburg som den, der tager prisen.

Simon Kjaer står stadig. »Simon Kjaer har altid vaeret, hvad man i fodboldkre­dse kalder et ”fysisk monster”.«

Han er blevet hurtigere – i hovedet. Mere forudseend­e. Som leder er han på overfladen den afdaempede type. Men vi ser kun den redigerede version af Simon Kjaer.

Jeg er ikke i tvivl om, at han kan tackle igennem, når situatione­n kraever det – også i overført betydning. Her på taersklen til kampene i Nations League er Simon Kjaer tilbage i den danske landsholds­trup efter den alvorlige knaeskade. Og mange vil helt fair spørge, om han »skal have foraeret pladsen i startopsti­llingen nu og under VM«.

Mit svar: Selvfølgel­ig skal han det.

Simon Kjaer er selvskreve­n. Han skal bare spille.

Det er ikke for at nedgøre Joachim Andersen, der er røget igennem glasloftet i denne saeson. Han kender også spilleregl­erne. Simon Kjaers track record og position i toppen af hierarkiet på det danske landshold ophaever enhver tvivl. Hvis Simon Kjaer er fri af sin skade og klar til at spille fra start, er han første mand på holdkortet.

Joachim Andersen må fin

Til det kommende VM i herrefodbo­ld er David Nielsen en del af Jyllands-Postens klummepane­l, og han tyvstarter i forbindels­e med den nuvaerende landsholds­samling. de en anden spiller, som han slår af. Der bliver brug for Simon Kjaers rolige udstråling på og uden for banen, når slutrunden kører.

Det er ”VM om vinteren”, og hele diskussion­en om Qatar vil blusse op igen. Her kraever situatione­n en leder, der ikke lader sig blaese omkuld. Simon Kjaer vil svare diplomatis­k på alle spørgsmål. Om alder, om skader. Om politik og menneskere­ttigheder.

I bund og grund vil han kun vaere fokuseret på at vinde den naeste kamp. Vi har en dygtig landstraen­er, der har skabt både et hold og sammenhold på tvaers i gruppen.

Kasper Hjulmand vil gå langt for at lade de etablerede spillere starte inde, men han vil også stille krav til dem, der ligger i toppen af landsholde­ts organisati­onsdiagram. Det ved Simon Kjaer. Det er det blod, Hjulmand og Kjaer har byttet.

Hvad med Kasper Schmeichel? Er han ”fredet”?

Naesten samme svar. Han er en ikonisk spiller på det danske landshold.

Ja, han har måske mistet sin Superman-kappe efter skiftet til Nice. Jeg har selv vaeret i Frankrig den seneste måned og har fulgt Kasper Schmeichel­s problemer, men det er helt ufarligt for det danske landshold at lade ham spille.

Kasper Schmeichel vil abstrahere fra det, der er sket siden klubskifte­t, og vil påtage sig rollen som en af landsholde­ts ledere både mod Kroatien og mod Frankrig – en kamp, der nu får et ekstra krydderi for målmanden. Det handler om personligh­ed. Og det har både Kasper Schmeichel og Simon Kjaer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark