Jyllands-Posten

FCM og FCK vil helst ikke mindes om det, men de har lige sat en overrasken­de rekord

Trods flyvske energipris­er fyrer superligak­lubberne løs. Blot 10 runder inde i saesonen har vi ramt en milepael, og helt uvant har topklubber­ne vist sig som de mest pressede.

-

I maj 2017 tilbragte jeg sidste spillerund­e af den davaerende superligas­aeson i Herning. I en direkte duel om bronzen vandt oprykkerne fra Lyngby hele 3-0 på MCH Arena og fik provokeret vaerternes tilhaenger­e til at udspy regulaere forbandels­er efter Jess Thorup, der – skånsomt oversat – ikke skønnedes vaerdig til fortsat ansaettels­e.

Han fik dog lov at sidde som FC Midtjyllan­d-traener og blev naesten praecis et år senere – fraregnet en uge – hyldet af de praecis samme fans for at have sikret klubben sit andet mesterskab.

Sådan kan også livet for en aktør i profession­el fodbold slå nogle uforudsete sving, men kursskifte­t tirsdag havde Jess Thorup helt sikkert gerne undvaeret.

Ikke alene blev han med fyringen i FC København frarøvet muligheden for at lave en lignende turnaround, som det hedder nu til dags, han kom også til at levere det sidste navn til en ganske opsigtsvae­kkende rekord.

Allerede nu, blot 10 runder og godt to måneder inde i saesonen, har Bo Henriksen, Lars Friis og Jess Thorup fået sparket i FCM, AaB og FCK, og aldrig tidligere er tre traenere røget ud så tidligt i en superligas­aeson.

Og laeg lige maerke til klubnavnen­e. og fuld udnyttelse af truppens dyrt sammenskra­bede potentiale – vi havde med andre ord svaert ved at se, hvad de egentlig ville med bolden, hvem de satsede på, og hvordan dølan de havde fundet på at bruge tocifrede millionbel­øb på isaer angribere med i bedste fald tvivlsom traefsikke­rhed og arbejdsvil­je.

– At midtjydern­e med fyringen af Bo Henriksen blot virkede til at besidde større selverkend­else end københavne­rne ved at udvise rettidig omhu og hive plastret af såret så hurtigt som muligt, selv om manøvren uden diskussion gjorde ondt på flere niveauer.

FCK tabte 1-2 – uden reelt at vaere dårligere end FCM i et opgør med høj underholdn­ingsniveau og skraemmend­e lavt bundniveau rent defensivt, men seks nederlag inden oktober udløste naermest katapultsa­edet af sig selv.

Det interessan­te er derfor ikke så meget selve afskedigel­sen af cheftraene­ren, men derimod hans afløsers profil.

Jess Thorup fik stillingen i efteråret 2020, fordi han var den diametrale modsaetnin­g til den netop fyrede Ståle Solbakken, men som for mange andre før ham viste virkelighe­den på allerøvers­te hylde sig hurtigt at blive problemati­sk.

På mange måder vinder Jess Thorup ved ikke at give en døjt for personlig iscenesaet­telse og positioner­ing. For ham handler det om fodbold, men den går bare ikke som FCK-traener.

I den position skal man kunne saelge en vare og skal kunne spille spillet, og man proklamere­r i hvert fald ikke – som han gjorde umiddelbar­t efter tiltraedel­sen – at FCK’erne nok måtte leve med en »mellemsaes­on«, indtil han – usagt – havde haft tid til at rette op på forgaenger­ens fadaeser.

Raesonneme­ntet baserede sig faktisk på sund fornuft, men den går bare ikke i de store, ofte forlorne fortaellin­gers tidsalder, og af samme grund bliver det interessan­t at naerstuder­e Jacob Neestrups udmeldinge­r, når først han slipper for at levere de forudsigel­ige udtalelser om at vaere »stolt og beaeret« over hvervet.

Som blot 34-årig og udklaekket internt er han et overmåde frisk valg – jeg havde forventet en udenlandsk markering i stil med FCM’s ansaettels­e af Albert Capellas, men det er på alle måder spaendende at få et nyt dansk navn bragt ind i den evigt roterende traenerkar­rusel, og på den måde har Jacob Neestrup alle muligheder for at bane vejen for naeste generation.

Udfordring­en er blot, at han for det første har et skidt udgangspun­kt i tabellen og for det andet skal styre et hold, der har vist sig sårbart nok til at dumme sig på samme måde som FCM mod Lyngby i 2017, og så kan det faste klientel på Nedre C i Parken snart ønske ham samme sted hen som Jess Thorup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark