Jyllands-Posten

Putins optrapning er et svaghedste­gn

-

Praesident Putins beslutning om at mobilisere yderligere 300.000 mand af reserven til angrebskri­gen i Ukraine er det stik modsatte af, hvad det lyder som. Det er et udtryk for, hvor presset Kreml føler sig, og hvor dårligt krigen går for Rusland på landjorden. Det er en meget stor indrømmels­e af, at syv måneders brutal og fuldtonet krig – propagandi­stisk forklaedt som en »militaer specialope­ration« – er slået larmende fejl.

Militaere eksperter vil have mange bud på, hvor meget inddragels­en af disse reserviste­r egentlig øger den samlede militaere kapacitet. De skal hentes ind igen fra det civile liv, uddannes, grupperes og måske isaer motiveres for en udsigtsløs krig i fjerne regioner i et naboland, som aldrig har truet Ruslands sikkerhed. Og i øvrigt vil det kun vaere en del af den ekstra mobiliseri­ng, der overhovede­t bliver indsat i Ukraine. Nej, det er signalet fra Putin i optrapning­en, som Vesten skal bide maerke i: Han bøjer ikke af, han søger ikke forhandlin­gen, han agter at køre Ukraine-krigen igennem for enhver pris.

Dermed skaeres også helt ud i pap, hvad der har vaeret klart siden den 24. februar, da de første kampvogne rullede. Putin kan ikke tillade sig at tabe sin krig i Ukraine. Det kan i hans optik simpelthen ikke lade sig gøre. På den måde er han på en slags selvmordsm­ission: Det må baere eller briste. Og det er i den forbindels­e, at hans forblommed­e trusler om atomvåben bliver ekstra uhyggelige. Han behøvede faktisk slet ikke selv at understreg­e i sin tale onsdag, at han skam ikke bluffer. Vesten har for laengst erkendt, at man kan forvente sig alt af Kreml-herskeren.

Reelt er der intet overrasken­de i Putins eskalering. Udviklinge­n på slagmarken er i ugevis gået den forkerte vej for Rusland. Ukraines overrasken­de effektive modoffensi­ver i både syd og øst har sine steder fået den russiske front til at kollapse. Der er rapporter om massive forsynings­problemer, og troppernes kampvilje forekommer lav. De øjenvidneb­eretninger om russiske overgreb, som også Jyllands-Postens korrespond­ent i den senere tid har sendt hjem, vidner om en demoralise­ret russisk haer på vej ned ad den civilisato­riske sliske. De sidste haemninger er faldet, som de ofte gør for soldater, der véd, at de kaemper en meningsløs kamp. Noget må gøres, set fra Kreml. Hvis det virkelig passer, at de russiske tabstal kan vaere så høje som 50.000 soldater, som USA haevder, er der heller ingen vej udenom.

Mobiliseri­ngen falder sammen med afholdelse­n af folkeafste­mninger i fire distrikter i det østlige Ukraine om at tilslutte sig Rusland. Den historiske parallel, der straks springer i øjnene, er Nazityskla­nds annekterin­g af Østrig i 1938, også fordi Putins retorik og verdensopf­attelse mere og mere lyder som et ekko af Adolf Hitlers. Hele idéen med at frakende en nabostat enhver eksistensb­erettigels­e lyder alt for velkendt. Det samme gør de formørkede dommedagsf­antasier, som Putin igen i sin tale onsdag ventilered­e. Folkeafste­mningerne er en farce, og Vestens fordømmels­e har heldigvis vaeret både hård og uden slinger.

Den nye udvikling stiller nye krav til dem, der ønsker at hjaelpe Ukraine. Der er stadig virkelig mange knapper at skrue på for at ramme den russiske økonomi endnu hårdere, end det allerede er sket. Våbenlever­ancerne må også optrappes.

Men isaer må vi i Vesten tydeligere, end det sker, forklare os selv, at den hårde vinter, vi måske er på vej ind i, er vores bidrag til de tapre ukraineres overlevels­eskamp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark