Jyllands-Posten

Rusland mobilisere­r, Vladimir Putin maler sig ind i et morderisk hjørne

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Hvad der foregår i Kreml, naermer sig det utrolige. Først siges det, at Vladimir Putin vil tale til nationen. I sidste øjeblik udskydes talen uden begrundels­e i 12 timer. Hvorfor, ved ingen uden for en snaever inderkreds, men det må vaere tilladt at gaette på indre splittelse, måske en giftig diskussion om årsagerne til og svaret på russiske troppers uventede tilbagetog i Ukraine. Dette er indtil videre af taktisk art, men kan ende i et russisk strategisk nederlag henimod årets udgang.

På sin flugt har invasionss­tyrken efterladt så omfattende forsyninge­r, at en bekendt i Kharkiv spydigt omtaler Rusland som Ukraines naeststørs­te leverandør af våben. Efter USA forstås.

Da Putin omsider onsdag formiddag i sin egenskab af statschef og øverste krigsherre meddelte, at 300.000 mand af reserven vil blive indkaldt og sendt til fronten, tog han i fuld offentligh­ed afsked med sin egen myte: at invasionen i februar ikke er en krig, men en saerlig militaerop­eration vendt mod et påstået nazistisk regime i Kyiv. Vil de 300.000 gøre en forskel? Måske, men naeppe til Kremls fordel. De skal traenes og udrustes i en situation, hvor de russiske depoter er ved at vaere tømte. Politisk kan det føre til uro, når og hvis titusinder af faedre og sønner – ikke at forveksle med de profession­elle soldater – vender hjem i ligposer.

Det russiske krigsparti­s forsøg på at erobre Ukraine er brudt sammen. Rusland står tilbage som en tredjeklas­sesmagt efter USA og Kina. De vaebnede styrker kan ikke vinde, mandskab, materiel, medicin og mad når ikke frem til krigsskuep­ladsen, kommandove­je er ufremkomme­lige, haer, flåde og flystyrker kan ikke samarbejde. En vestlig beregning vil vide, at generalsta­ben planlagde med maksimalt ni måneders krig. Derefter bliver det kritisk.

Putin meddelte som forventet en raekke af såkaldte folkeafste­mninger i de besatte dele af Donbas og det sydlige Ukraine, fulgt af disse områders hurtige indlemmels­e i Den Russiske Føderation, en totalt ulovlig og let gennemskue­lig manøvre med det for øje, at Kreml siden kan erklaere krigsretst­ilstand, begrundet med at Ukraine og Vesten kraenker russisk territoriu­m.

Det underligge­nde budskab er, at Rusland forlader verdenssam­fundet og den internatio­nale retsorden. Adolf Hitler beder hilse! Den tyske nazifører annektered­e i 1930’erne Rhinlandet, Østrig, Memel og Sudeterlan­det. Han aftalte i 1939 Europas deling med massemorde­ren Josef Stalin, hvorpå han kastede sig ud i en på forhånd tabt krig med samme Stalin. Fire år senere begik han selvmord i det braendende Berlin.

Hvad der skal blive af Putin, den hitlerske klon, er endnu ikke til at vide, men luften er ved at vaere tynd omkring ham og resten af den gangsterba­nde, der tog magten i Rusland for godt 20 år siden. Deres invasionsh­aer er på haelene. Kinas Xi Jiping bedyrer sit venskab, men holder sig for naesen. Hviderusla­nd forholder sig tavs. Indien og de centralasi­atiske republikke­r går på afstand. Den af russerne forgudede pop- og rockstjern­e Alla Pugatjeva hudfletter fra sit eksil i Israel krigen og krigsmager­en i Kreml.

Putin befinder sig i et af de mange hjørner af Kreml, hvor anløbne magthavere traditione­lt bliver likvideret af deres egne.

Hvad der skal blive af Putin, den hitlerske klon, er endnu ikke til at vide, men luften er ved at vaere tynd omkring ham og resten af den gangsterba­nde, der tog magten i Rusland for godt 20 år siden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark