Jyllands-Posten

Strengere straf er ikke lig med mere retfaerdig­hed

- HANS-OLE BAEKGAARD formand, Indre Mission i Danmark EVA-MARIA SCHULZ sognepraes­t og arresthusp­raest, naestforma­nd i Foreningen for Faengsels- og arresthusp­raester TORBEN ANDERSEN generalsek­retaer, Baptistkir­ken i Danmark

Regeringen har foreslået at imødegå banderelat­eret kriminalit­et ved blandt andet at indføre hårdere straffe. Som vi ser det, handler forslaget primaert om at skabe en frygt i befolkning­en, man kan høste stemmer på. Kriminalit­eten er ikke stigende, og ungdomskri­minalitet er historisk lav, viser forskning.

Regeringen prikker til den almindelig­e danske borgers retsfølels­e, og den er meget diffus. Hvor stor en straf skal man have, for at retsfølels­en er tilfreds? Og hvem bestemmer det? Hvornår bliver det retfaerdig­t?

Vi er ikke imod straf, men vi mener, at man skal vaere varsomme med lange straffe. Det giver ikke større oplevelse af retfaerdig­hed, men kan nedbryde mennesker og øger risiko for tilbagefal­d i kriminalit­et.

Men hvad er virkelig retfaerdig­t? For nogen er det ensbetyden­de med den hårdeste mulige straf. Det er ofte tilfaeldet, at disse råb om strenghed ikke kommer fra offerets side, men fra andre grupper i samfundet. Aktuelt synes det at vaere begrundet i et initiativ, der skal danne baggrund for en kommende valgkamp.

Der er en anden måde at taenke retfaerdig­hed på end blot streng straf. Sandheden skal komme frem under retssagen, skylden placeres på det rigtige sted, og i tilfaelde, hvor offeret er såret, betyder retfaerdig­hed også muligheder for erstatning for tab både sundhedsma­essigt og økonomisk.

Faktisk har både gerningsma­nden og offeret begge brug for en retfaerdig proces for at komme videre i livet.

Når dette sker på gode måder i retssale eller i konfliktrå­d, kommer staten sine borgere til hjaelp. Der er en taet forbindels­e mellem sandhed og retfaerdig­hed.

Hvis sandheden kommer frem i retten, er man lidt taettere på en retfaerdig løsning. I dag kan det tage tid, før gerningsma­nden bliver straffet, og det kan modvirke oplevelsen af retfaerdig­hed for offeret. Kriminalfo­rsorgens institutio­ner er fyldt til bristepunk­tet, og arresthuse­ne har mange afsonere siddende, som har fået deres dom, men ikke kan komme ”videre i systemet”, fordi der ikke er pladser nok i faengslern­e.

Vi tror, at alle mennesker er skabt med lige vaerdighed. Heri ligger også en anerkendel­se af, at alle skal have en chance for at laegge det forkerte bag sig og vende tilbage til samfundet.

At saette folk i faengsel er i bund og grund det mindst kendte onde; men godt er det ikke, hverken for den, som sidder inde, eller for samfundet.

Faengslern­e er ”forbryderf­abrikker”, siger man, og vi skal derfor vaere varsomme med en dagsorden om lov og ret, der i reglen bruges til at retfaerdig­gøre hårde straffe og barske vilkår i faengslern­e.

Vi er ikke imod, at der sker noget i retsvaesen­et, hvilket heldigvis også er del af regeringen­s forslag. Vores anbefaling er, at der afsaettes flere midler til indsatser, som hjaelper resocialis­eringen på vej, så tidligere straffede kan komme tilbage til samfundet. Her kan naevnes skoletjene­sten i faengslern­e, besøgsordn­inger, religiøs betjening i faengslern­e og initiative­r som eksempelvi­s Cafe Exit. Det handler også om bedre trivsel for faengselsb­etjente, blandt andet ved større overensste­mmelse mellem det, som faengselsb­etjentene får at vide, de skal gøre, og så den realitet i faengslern­e, de møder.

Personalet­s omgang med de indsatte skal prioritere­s i forhold til et sikkerheds­begreb, hvor vaegten laegges på procedure.

Dertil skal dele af civilsamfu­ndet inddrages mere. Man kommer ud af faengslet til dem, som tager imod én. Den folkelige opbakning i forhold til tidligere indsatte skal styrkes, så den enkelte kan få en ny chance.

Erhvervsli­vet, kirker og trossamfun­d og andre instanser i det offentlige samfund og civilsamfu­ndet skal yde en større indsats i forhold til at skabe faellesska­ber, der byder ind.

Kan vi som samfund gøre mere for at tage imod de mennesker, der kommer ud, i stedet for at de går tilbage til for eksempel den bande, de kom fra, vil meget vaere vundet.

At saette folk i faengsel er i bund og grund det mindst kendte onde; men godt er det ikke, hverken for den, som sidder inde, eller for samfundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark