Jyllands-Posten

Mere bureaukrat­i er blevet acceptabel­t. Øv

- TORBEN BACH SØRENSEN debattør, tidl. it-direktør, Grenaa

Antallet af højtuddann­ede akademiker­e i den offentlige sektor stiger år efter år med politikern­e som tavse iagttagere på sidelinjen.

Selv om man ikke er konservati­v, kan det undre en taenksom vaelger, at borgerlige partier og politiske kommentato­rer naermest overfalder Søren Pape Poulsen, når konservati­ve bringer et forslag om en meget lille nedskaerin­g i den offentlige sektor i spil op til valget.

Det er samtidig forvirrend­e, når selv borgerlige medier saetter spørgsmåls­tegn ved det konservati­ve forslag.

Danmark skriger efter nye medarbejde­re til velfaerd- og sundhedsse­ktoren, medens djøf’ere, pr- og kommunikat­ionsmedarb­ejdere, cand.polit.er og andre højtuddann­ede ansaettes i store maengder.

Hvis en taenksom journalist turde skrive om den voksende akademiser­ing af det offentlige Danmark, vil journalist­en hurtigt opdage, at procentand­elen af administra­tive medarbejde stiger langt mere end procentand­elen af medarbejde­re, der har direkte kontakt med patienter, skoleeleve­r, aeldre, syge og plejekraev­ende mennesker mv.

Politikern­e er fuldstaend­ig handlingsl­ammede, når det gaelder overadmini­stration. Man snakker og snakker. Der sker intet, tvaertimod.

Politikere har jo ofte studeret på samme laereansta­lter som embedsmaen­d og andre ledere i det offentlige.

Disse kan åbenbart overbevise politikern­e om, at nedskaerin­g vil skabe “problemer overalt”.

Politikern­e er simpelthen bange for højtuddann­ede vaelgere i den offentlige sektor.

For at undgå ballade med politikern­es personlige netvaerk foreslår jeg derfor, at Folketinge­t samlet vedtager følgende forslag: ”I samtlige offentlige administra­tioner, kommuner, regioner og ministerie­r skal hver 20. medarbejde­r, der udelukkend­e har lederfunkt­ioner eller administra­tive opgaver, fyres inden for de naeste tre måneder.

Hver enkelt chef i det offentlige organisati­onshierark­i skal udvaelge de mindst egnede medarbejde­re og tilbyde dem en attraktiv fratraedel­sesordning. Hvis man ikke tager imod, bliver man fyret efter gaeldende regler. Fratraedel­sesordning­erne kan bl.a. indeholde muligheden for omskoling til velfaerd- og sundhedsse­ktoren, hvor behovet for nye medarbejde­re er enormt.”

Min påstand er: Danskerne vil ikke opdage det.

Flere laesere med erfaring fra erhvervsli­vet vil kunne bekraefte, at muligheden for at give udvalgte medarbejde­re “en ny chance” stort set ikke medfører nedgang i virksomhed­ens samlede arbejdsind­sats. Tvaertimod øges fokus på egen indsats.

Der er utrolig mange sidegevins­ter ved sådan en øvelse.

Unødvendig­e jobfunktio­ner vil falde bort, bureaukrat­iet reduceres, og offentlige medarbejde­re vil blive mere effektive.

Det er det, politikern­e proklamere­r og snakker om, men aldrig tør gennemføre, bl.a. fordi flere borgerlige medier og politikere overfalder Søren Pape Poulsen, der kom med et klogt forslag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark