Jyllands-Posten

Farvel og tak til strategisk tvetydighe­d

Joe Biden har erklaeret sin utvetydige støtte til Taiwan, hvis Kina skulle gøre sin retorik over for østaten til virkelighe­d. Det viser om ikke andet, hvor stor vaegt USA tillaegger situatione­n i Asien og stillehavs­området i sin udenrigspo­litik.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

En fascineren­de del af Joe Bidens praesident­skab har vaeret at iagttage, hvordan USA’s praesident kommer med udtalelser, der signaliser­er større skift i amerikansk udenrigspo­litik, som kommunikat­ionsfolken­e i Det Hvide Hus lynhurtigt nedtoner efterfølge­nde.

Mange vil sikkert kunne huske, hvordan Biden i slutningen af sin tale i Warszawa tilbage i marts sagde om Vladimir Putin: »For guds skyld, denne mand kan ikke blive ved magten.« Den melding satte gang i en livlig diskussion om, hvorvidt der var tale om en konkret opfordring eller et ukontrolle­ret udbrud; ikke mindst fordi amerikansk­e embedsmaen­d lynhurtigt var ude og insistere på, at verdens mest magtfulde mand ikke skulle tages på ordet.

Sammenlign­et med det budskab, som Joe Biden nu gentagne gange er kommet med i forhold til Taiwan, er den berømte/berygtede udtalelse fra Polen om Putin småting. For dét, som Biden i hvert fald retorisk har gjort op med i forhold til Taiwan, har historisk set vaeret en hjørnesten i amerikansk udenrigs- og sikkerheds­politisk taenkning. Det er selve idéen om strategisk tvetydighe­d, der kort fortalt daekker over uvisheden om, hvorvidt USA vil komme Taiwan militaert til undsaetnin­g i tilfaelde af et kinesisk angreb, som aldersprae­sidenten endeligt har lagt i graven.

Allerede under Bidens forgaenger Donald Trump var der tegn på, at den amerikansk­e støtte til Taiwan var tiltagende – i øvrigt støttet af et stort tvaerpolit­isk flertal i Kongressen – og at USA så småt var ved at sige farvel og tak til idéen om strategisk tvetydighe­d. Skiftet er nu for alvor blevet manifester­et under Joe Biden. Senest i et tv-interview i weekenden, hvor Biden svarede entydigt ja til, at amerikansk­e tropper i modsaetnin­g til efter Ruslands angreb på Ukraine ville forsvare Taiwan militaert i tilfaelde af et kinesisk angreb.

Selv om kommunikat­ionsfolken­e i Det Hvide Hus atter skyndte sig at forklare, at USA’s officielle etkinapoli­tik forblev uaendret, står det efterhånde­n soleklart, at selvsamme politik er i gang med at blive udhulet som et franskbrød. Der er ikke tale om fortalelse­r, men om et tiltaenkt – og også tiltraengt – kursskifte over for et Kina, hvor man ikke bare spiser hunde, men også har en åben ambition om at sluge Taiwan. Med andre ord: farvel og tak til årtiers strategisk amerikansk tvetydighe­d om Taiwan og goddag til strategisk klarhed over for Kina.

Implikatio­nerne af dette kursskifte kan vise sig at blive kolossale, såfremt de faktisk bliver understøtt­et politisk, økonomisk og militaert. Man plejer at sige hellere en god trekant end en ond cirkel – har jeg hørt – men i forholdet mellem USA, Kina og Taiwan er der snarere tale om en tilspidset trekant, hvor kursskifte­t skal vaere med til at forhindre en dødsspiral.

En central grund til, at den amerikansk­e politik over for Taiwan historisk set har vaeret tvetydig, skyldes nemlig en dobbelthed. På den ene side skulle den strategisk­e tvetydighe­d vaere med til at afskraekke Kina og forhindre et kinesisk angreb. Men ligeledes skulle usikkerhed­en også afskraekke magthavern­e i Taiwan fra at komme på den fikse idé at udråbe selvstaend­ighed, hvilket med stor sandsynlig­hed netop ville resultere i en kinesisk invasion. Det gode spørgsmål er derfor fremadrett­et, om denne dobbelthed forbliver, når

Joe Biden så entydig har givet Taiwan en offentlig sikkerheds­garanti, eller om USA’s praesident dermed har åbnet en sikkerheds­politisk Pandoras aeske.

Hvis man skulle have vaeret i tvivl om, at Taiwans skaebne tillaegges markant mere betydning for amerikansk udenrigsog sikkerheds­politik end Ukraines, fik Biden yderligere slået dette fast med syvtommers­øm.

Apropos sikkerheds­garantier eller manglen på samme. Hvis man skulle have vaeret i tvivl om, at Taiwans skaebne tillaegges markant mere betydning for amerikansk udenrigs- og sikkerheds­politik end Ukraines, fik Biden yderligere slået dette fast med syvtommers­øm. I det lange løb bliver det derfor også interessan­t at se, hvilken betydning dette bebudede kursskifte får mere konkret for dansk og europaeisk sikkerheds­politik og ikke mindst for det transatlan­tiske forhold. For hvor står vi i stormagtsr­ivaliserin­gen mellem USA og Kina, som Taiwans skaebne også står og falder med?

Min tommelfing­erregel, når det kommer til (udenrigspo­litiske) trekanter er i alt fald den samme, som Frank Hvam insistered­e på i ”Klovn”: Man skal ikke ligge i midten.

 ?? ?? USA's praesident, Joe Biden, har bekraeftet, at amerikansk­e tropper vil forsvare Taiwan militaert i tilfaelde af et kinesisk angreb. Foto: AFP/US Navy
USA's praesident, Joe Biden, har bekraeftet, at amerikansk­e tropper vil forsvare Taiwan militaert i tilfaelde af et kinesisk angreb. Foto: AFP/US Navy
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark