Jyllands-Posten

Sommerens intense varme var forventeli­g

- JESPER THEILGAARD meteorolog og klimaformi­dler

Dystopi og dommedag er ord, jeg ofte hører, når talen falder på denne sommers haendelser med hedebølger, tørke, rekordvarm­e og rekordnedb­ør.

De forskellig­e datacentre udsender lige nu opgørelsen over sommeren, der rangerer blandt de varmeste, siden man begyndte at registrere temperatur­en sidst i 1800tallet. Nasa har den endog til at vaere den varmeste. Det er logisk, at så høje temperatur­er betyder noget for det vejrlig, vi ser rundt om – og så skal vi samtidig huske på, at der fortsat eksisterer la Niñaforhol­d

i Stillehave­t. Uden la Niña ville temperatur­en have vaeret endnu højere.

Det kan vaere svaert at overskue de signaler, naturen sender os som en konsekvens af den livsførels­e, vi har haft de seneste mange årtier. Afbraendin­gen af fossile braendsler har forandret de balancer, jord-atmosfaere­systemet har skabt gennem tusindvis af år – og når man aendrer en balance, vil naturen skabe en ny, som er forskellig fra den gamle.

Lige netop det er vaesentlig­t, for vi er på vej mod en ny balancetil­stand, som vil have højere temperatur­er og mere energi i klimasyste­met. Derfor er det helt forventeli­gt, at vi også i de kommende år vil se større ekstremer – altså bl.a. højere temperatur­er og mere ekstrem nedbør, som vi netop har vaeret vidne til i år. Den eneste måde, vi kan genskabe en balance på, er at stabiliser­e indholdet af drivhusgas­ser i atmosfaere­n, hvilket vil sige, at vi skal stoppe udledninge­n af disse gasser så hurtigt som muligt. Men netop det tager tid!

I mellemtide­n kan vi ikke gøre andet end at tilpasse os og håbe på, at naturen ikke overreager­er.

Men listen af voldsomme begivenhed­er i år er lang med hedebølger og tørke i Europa, USA, Kina, oversvømme­lser i Pakistan, rekordvarm­e i Iran og Vesteuropa, supertyfon i Japan etc. etc.

Selv om haendelser­ne ikke som sådan er skabt af den globale opvarmning, så vil opvarmning­en forstaerke både heden, tørken og nedbøren og samtidig give mere energi til bl.a. tropiske orkaner.

Det er den sammenhaen­g, forskere kloden over understreg­er gang på gang, og er også det, der ligger i udsagnene fra FN’s klimapanel, IPCC.

Jeg så gerne, at det forhold fik mere fokus i den snart igangsatte valgkamp. Desvaerre har vi netop set, at regeringen vil skaere to tredjedele af Klimarådet­s budget, så man på den måde kan staekke kritiske røster herfra.

Men det er den helt forkerte vej at gå – vi skal have et staerkt Klimaråd, der kan holde klimaambit­ionerne i live og påpege fejl og mangler ved den til enhver tid siddende regerings klimapolit­ik.

Desvaerre har vi netop set, at regeringen vil skaere to tredjedele af Klimarådet­s budget, så man på den måde kan staekke kritiske røster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark