Jyllands-Posten

Fortidsfun­damentalis­terne i dansk politik

Fortidsfun­damentalis­terne frygter ekstremism­e i Danmark. Det udgør en trussel mod ligestilli­ng, frihed og moderne vaerdier, mener de. Men få er så fundamenta­listiske som dem selv. Se, hvem de er.

- DAVID V. AXELSEN lektor i statskunds­kab, University of Essex

En bølge af fundamenta­lisme skyller over Danmark. Stadig flere politikere lader sig skylle med og kommer med udtalelser og forslag, der drypper af ekstremism­e.

Disse politikere­s visioner er hentet i en verden af i går, fjernt fra den moderne verdens kompleksit­eter. Deres primaere fokus synes at vaere at fjerne den fremgang i ligestilli­ng og vaerdier, som har praeget tiden efter Anden Verdenskri­g i Danmark og mange lignende samfund.

De vil tilbage i tid, og de vil gribe og bruge statsmagte­n til at opnå deres tilbagesku­ende mål. De er fortids-fundamenta­lister, og de bør bekymre alle, der holder af ligestilli­ng, progressiv forandring og den frie tanke.

Inger Støjberg er fortidsfun­damentalis­t. Hun vil afskaffe det staerkeste våben, der findes i kampen for ligeløn for maend og kvinder: øremaerket barsel. Verdens førende økonomer gør det klart, at den bedste måde at komme kønsulighe­der på arbejdsmar­kedet til livs er at reformere barselssys­temet. Det beskytter nemlig både maend og kvinder fra arbejdsgiv­erpres ved at indskrive i loven, at begge skal have tid vaek fra arbejdsmar­kedet til at passe børn. Men Støjberg vil have love, der fører os vaek fra ligeløn og tilbage mod en tid, hvor maend gør karriere, og kvinder passer børn.

Lars Aslan Rasmussen er fortidsfun­damentalis­t. Han vil tvinge offentlige institutio­ner til at synge 100 år gamle danske viser. Da CBS besluttede sig for ikke laengere at benytte ”Den danske sang er en ung, blond pige” ved institutio­nelle arrangemen­ter, blev Aslan oprevet. Kraenket.

Han mener, at det er »absurd« at fravaelge en gammel vise og i stedet vaelge at synge noget mere tidssvaren­de. Som en aegte fundamenta­list vil Aslan ikke acceptere andre muligheder. Der er kun én vej – og det er tilbage i tid. Tilbage til et ungt, blond, visekvaede­nde Danmark.

Morten Messerschm­idt er fortidsfun­damentalis­t. Sammen med sin tilbagesku­ende fortidsfor­bundsfaell­e Henrik Dahl vil han have sat en stopper for nytaenkend­e teoretiker­e og eksperimen­telle forsknings­metoder. Universite­ternes forsknings­frihed skal begraenses. De skal forhindres i at bedrive »aktivistis­k forskning«. Med aktivistis­k forskning menes her primaert forskning i racisme, ulighed eller køn.

Denne type forskning i f.eks. mansplaini­ng eller privilegie­blindhed har givetvis til formål at kaste kritisk lys på visse gaengse praksisser – praecis ligesom en medicinalf­orsker, der finder en hidtil uopdaget nyreanomal­i, håber, at deres nyfundne diagnose kan danne grundlag for en ny forståelse og en mulig kur.

Men Messerschm­idt og Dahl vil forhindre sådanne kritiske analyser af racisme, ulighed og køn. De vil begraense den frie tanke og beskaere progressiv­e samfundsfo­rståelser og eksperimen­telle metoder. Grebet af fortids-fundamenta­listisk feber vil de lede universite­ternes undersøgen­de blik vaek fra den komplekse, multikultu­relle virkelighe­d, der omgiver os, og tilbage mod et simpelt, monokultur­elt dengang.

Henrik Dahl er fortidsfun­damentalis­t. Han vil afskaffe offentlige stillinger, der har at gøre med kommunikat­ion, udvikling, forandring og event-organiseri­ng. Det er »pseudoarbe­jde«, mener han. Dette er arbejde, der sikrer, at offentlige institutio­ner kan navigere en hastigt forandrend­e teknologis­k og globaliser­et virkelighe­d. Det er stillinger, der muliggør, at det offentlige kan kommuniker­e med borgere på mange platforme og med flere vaerktøjer.

Men Dahl vil ikke have forandring. Kommunikat­ion er pseudoarbe­jde, tweeter han. Han vil tilbage til en tid, hvor arbejdspla­dser var snaevert definerede, og verden var simplere. Hvor man var byretssagf­ører, laererinde, diakonisse eller marskandis­er.

Fortidsfun­damentalis­ter fra Dansk Folkeparti vil tvinge børnehaver, plejehjem og andre offentlige institutio­ner til at servere svinekød ugentligt. Fortidsfun­damentalis­ter fra Liberal Alliances Ungdom vil gribe ind imod kødfrie dage. Tankerne bag at nedbringe kødindtage­t i den danske befolkning kan vaere mange. Nogle vil bare hellere have, at de og deres børn får serveret falafel og saag aloo end flaeskeste­g og hakkebøf. Måske fordi deres smagsløg er vaekket af indtryk fra Danmarks moderne virkelighe­d, der trods mange år med fortidsfun­damentalis­tisk graensepol­itik er mere mulighedsr­ig og multikultu­rel end førhen.

Andre peger på ny forskning i dyrs evner til at føle smerte og i, hvordan vores forbrug påvirker planeten og livet for fremtidige generation­er. De vil gerne have, at statslige institutio­ner efterlever denne viden. Men tiltag baseret på kulturel nysgerrigh­ed og tidssvaren­de forskning er ude af trit med fortidsfun­damentalis­ternes flaeskefor­elskelse. De lukker deres øjne for nutiden, blinker og stiller sig med ryggen til fremtiden.

Religiøse fundamenta­lister betegner handlinger og idéer, som går imod deres overbevisn­inger, for syndige. På samme måde kalder fortidsfun­damentalis­ter progressiv­e og fremadskue­nde idéer for »woke«. Hvis nogen antyder, at flygtninge i Danmark behandles urimeligt og umenneskel­igt, er de woke.

Hvis nogen påviser, at hvide danskere diskrimine­rer imod brune og sorte danskere på arbejdsmar­kedet og i deres sociale liv, er de woke. Det er aktivisme. Den slags kritiske analyser skal drives ud ad universite­tet med statslig magt. Fortidsfun­damentalis­terne bryder sig ikke om, at deres Morten Korch-agtige glansbille­de med grønne marker og røde køer og uden en eneste flygtning eller indvandrer bliver krøllet.

Fortidsfun­damentalis­terne siger, at de vil beskytte det frie valg. Men de vil knaegte forsknings­friheden og tvinge den frie tanke vaek fra progressiv­e kroge. De vil bestemme, hvad folk skal synge i deres virksomhed­er, og det skal vaere gamle, utidssvare­nde sange. De vil forhindre, at piger selv bestemmer, hvad de tager på hovedet. De vil bestemme, hvor folk bor – isaer hvis de ikke er unge, blonde danskere. De vil tage folks smykker.

Fortidsfun­damentalis­terne siger, at de vil beskytte familien. Men de vil ikke bekaempe ulighed mellem maend og kvinder ved at reformere barselssys­temet. De vil ikke hjaelpe faedre til bedre at kunne modstå arbejdsgiv­eres pres og hjaelpe dem til øremaerket barsel. Og de vil ikke hjaelpe familier, der ikke er etnisk danske.

Fortidsfun­damentalis­terne begraeder ”kraenkelse­skulturen”. Folk er efter sigende blevet for tyndhudede. De kan ikke laengere tåle en lille hyggeracis­tisk bodega-vise eller en hånd på låret. Men ingen kraenkes nemmere end fortidsfun­damentalis­terne selv. En ikke-blond sang, et tørklaede, en forsknings­artikel, en veganer. Alle er de nok til at gennemtrae­nge den papirstynd­e hud og traenge ind til fortidsfun­damentalis­tens traengte sjael.

Folk er efter sigende blevet for tyndhudede. De kan ikke laengere tåle en lille hyggeracis­tisk bodega-vise eller en hånd på låret. Men ingen kraenkes nemmere end fortidsfun­damentalis­terne selv.

Fortidsfun­damentalis­terne frygter ekstremism­e i Danmark. Det udgør en trussel mod ligestilli­ng, frihed og moderne vaerdier, mener de.

Men få er så fundamenta­listiske som dem selv. Få kaemper så indaedt imod den klimabevid­ste, tankeuinds­kraenkede, kønsligest­illede og multikultu­relle fremtid, som alle vi andre håber på.

Henvendels­er om navnenyhed­er til

Henvendels­er om dødsannonc­er og mindeord på hverdage til eller tlf. 87 38 35 35.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark