Jyllands-Posten

Populaer russisk popsanger har vendt Putin og Kreml ryggen

Den folkekaere 73-årige sangerinde Alla Pugatjova kan med sin kritik af Kreml måske påvirke en del af befolkning­en, der ellers ikke lytter til den typiske systemkrit­iker.

- LINUS CALOV JACOBSEN linus.calov@jp.dk

Den sandsynlig­vis mest kendte kvinde i Rusland, legendaris­k sangerinde og en blanding af Tina Turner og Edith Piaf.

Alla Pugatjova er blevet kaldt mange ting, men saerligt i løbet af de seneste dage har den 73-årige sangerinde vaeret i verdens søgelys.

For søndag den 18. september 2022 bad hun om noget yderst kontrovers­ielt i en besked på det sociale medie Instagram.

»Jeg beder jer om at saette mig på listen over udenlandsk­e agenter i mit elskede land, da jeg er i solidarite­t med min elskede mand,« lød Pugatjovas direkte besked til Kreml.

Udmeldinge­n kom som reaktion på at hendes 46-årige mand Maxim Galkin, der er en kendt russisk komiker og tv-vaert, to dage forinden var blevet placeret på netop listen over udenlandsk­e agenter, fordi han bl.a. har deltaget i støttende koncerter i Ukraine.

Og skulle man vaere i tvivl om, hvorvidt en popstjerne­s holdning har en betydning i Rusland, skal man blot se få uger tilbage.

Her omtalte Dmitri Peskov, der er Putins øverste talsmand, at Pugatjova stadig var på ”Kremls side,” mens hendes mand havde udtrykt nogle »meget alvorlige holdninger.«

Men kort efter var Pugatjova altså klar i sin besked på Instagram – der i øvrigt er bandlyst og utilgaenge­ligt i Rusland.

Hun skrev bl.a. også, at hendes mand er en russisk patriot, der ønsker landet frit og fredfyldt, samtidigt med at han ønsker »en ende på drabene på vores (russiske) drenge i illusorisk­e mål.

Desuden skrev hun, at Rusland nu var taet på at blive en paria-stat.

De klare udmeldinge­r fra Alla Pugatjova er usaedvanli­ge, da hun ikke tidligere har vaeret kritiker af det russiske styre eller krigen, ligesom hendes udmelding og åbenlyse kritik af krigen kan traenge igennem til den aeldre generation, der ikke lytter til den ”normale” systemog krigskriti­kker af Kreml.

Haedret af tre praesident­er

Det er de faerreste, der formår at have en karriere i gang i 55 år, og det vidnede da også om et specielt talent, da Pugatjova hurtigt steg til stjernesta­tus i 1970’ernes Sovjetunio­nen efter at have prøvet at slå igennem i slutningen af 1960’erne.

Men det lykkedes for hende, og ved siden af sangkarrie­ren havde Ala Pugatjova også stor succes som skuespille­rinde – hovedsagel­igt i musicalfil­m.

Ifølge The Guardian står hun bag mere end 500 numre, mens hun har lavet over 15 soloalbums – og en lang raekke projekter med andre kunstnere. I alt har hun ifølge mediet solgt mere end 250 mio. album.

Alla Pugatjovas indflydels­e i russisk popmusik er ikke kun sket via hendes store salgstal – hun er også blevet haedret for det. I løbet af sin tid som musiker er hun blevet hyldet af de seneste tre russiske praesident­er for hendes arbejde for russisk kultur, hvor hun bl.a. har modtaget ordenen ”Faedreland­ets merit”. Først af Boris Jeltsin i 1999, dernaest af Dmitrij Medvedev i 2009 og senest af Vladimir Putin i 2014.

I 1997 deltog hun for Rusland til melodigran­dprix, men hun endte dog kun som nummer 15. Hendes indflydels­e i den russiske musikkultu­r har vaeret så stor, at hendes navn er inspiratio­n til navnet på den russiske udgave af X Factor. Det hed i en årraekke A-Faktor til aere for navnet Alla.

I 2000 beskrev avisen

New York Times hende som en blanding af Moskvas Tina Turner og Edith Piaf.

Forlod Rusland i februar

Alla Pugatjova har vaeret gift fem gange, men de første tre gange – med henholdsvi­s en cirkusarti­st, en filmdirekt­ør og en musikprodu­cer – holdt alle kun ved i et par år.

Siden blev hun gift med en sanger, hvor aegteskabe­t varede i 11 år indtil hun mødte sin nuvaerende mand Maxim Galkin, med hvem hun har vaeret gift med siden 2011.

Pugatjova og Galkin forlod angiveligt Rusland få dage efter krigens begyndelse i februar 2022, hvor de rejste til Israel.

Og selvom Galkin tidligt under krigen har vaeret direkte og offentligt kritisk over den russiske invasion – og mistet sit tv-program som konsekvens – har der vaeret mere stille fra Pugatjova.

Men i starten af måneden var hun rejst tilbage til Rusland for at overvaere den tidligere praesident, Mikhail Gorbatjovs begravelse. Tidligere har hun rost Gorbatjov for at turde at frigøre russerne.

Det vides ikke, om superstjer­nen Pugatjova stadig befinder sig i Rusland.

Anna Pukatjova, sanger,

 ?? ?? Alla Pugatjova ses her, da hun tidligere på måneden var i Rusland for at overvaere den tidligere praesident,
Mikhail Gorbatjovs begravelse. Tidligere har hun rost Gorbatjov for at turde at frigøre russerne. Foto: Dmitry Dukhanin
Alla Pugatjova ses her, da hun tidligere på måneden var i Rusland for at overvaere den tidligere praesident, Mikhail Gorbatjovs begravelse. Tidligere har hun rost Gorbatjov for at turde at frigøre russerne. Foto: Dmitry Dukhanin

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark