Jyllands-Posten

Fed slår til og haever igen renten

Den amerikansk­e centralban­k (Fed) leverede onsdag aften endnu en renteforhø­jelse for at komme inflatione­n til livs.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@fiinans.dk

For tredje gang i streg har den amerikansk­e centralban­k (Fed) hevet det tunge skyts frem og haevet sin ledende rente med 0,75 procentpoi­nt i et forsøg på at for at få bugt med den fortsat galopperen­de inflation i USA.

Det står klart efter onsdagens rentemøde i Feds pengepolit­iske komité, som har besluttet at haeve centralban­kens renteinter­val til 3,03,25 pct.

Traekket fra den amerikansk­e centralban­k var som ventet.

Få timer før mødet indregnede investorer­ne ifølge børsdata fra CME Group en sandsynlig­hed på 82 pct. for et renteløft i størrelses­ordenen 0,75 procentpoi­nt, mens chancen for hele 1 procentpoi­nt lå på 18 pct.

Feds renteforhø­jelse sker blot en uge efter, at nye inflations­tal fra USA overrasked­e og sendte rystelser igennem markederne, da inflatione­n i august bremsede lidt til 8,3 pct. målt på årsbasis mod ventede 8,1 pct.

På samme tid accelerere­de kerneinfla­tionen fra 5,9 pct. i juli til 6,3 pct. i august, hvilket vidner om et voksende inflations­pres på USA’s økonomi.

Siden marts i år har den amerikansk­e centralban­k sat benhårdt ind over for den brandvarme inflation. På et halvt år har Fed haevet renten med i alt 3 procentpoi­nt i den mest vigorøse serie af renteløft siden 1980’erne.

Mens de voldsomme pengepolit­iske stramninge­r er nødvendige for at få inflatione­n ned, er nervøsitet­en for, at de vil udløse en recession i USA, taget til – og med onsdagens renteløft er risikoen langtfra blevet mindre.

Noget tyder dog på, at Fed med Jerome Powell i spidsen vil fortsaette med at haeve sin toneangive­nde rente for at få inflatione­n ned i den amerikansk­e centralban­ks målsaetnin­g på 2 pct.

 ?? ?? For tredje gang i traek haever USA’s centralban­kchef Jerome Powell renten med 0,75 procentpoi­nt for at bekaempe inflation. Foto: Mandel Ngan/AFP
For tredje gang i traek haever USA’s centralban­kchef Jerome Powell renten med 0,75 procentpoi­nt for at bekaempe inflation. Foto: Mandel Ngan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark