Jyllands-Posten

Populaert Google-vaerktøj forbydes i Danmark

Google Analytics, som er gratis og udbredt på danske hjemmeside­r, bliver nu forbudt at bruge i sin normale form, oplyser Datatilsyn­et.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

I årevis har det vaeret standardlø­sningen, hvis en hjemmeside gerne ville holde øje med antal besøgende, eller en webshop ville lave avanceret måling af salget.

Men nu bliver det gratis vaerktøj Google Analytics sendt i den juridiske skammekrog. Det lever ikke op til de europaeisk­e GDPRregler, uden at man tilføjer en ekstra beskyttels­e af data, har Datatilsyn­et netop meldt ud. Dermed følger de danske myndighede­r efter en raekke andre europaeisk­e lande, som er nået frem til samme konklusion.

»Det er et meget bredt anvendt vaerktøj, så vi fandt det nødvendigt med en konkret vejledning. Og bruger man Google Analytics, skal man kigge på opsaetning­en. Hvis den er, som Google tilbyder den, ser det ikke ud til at vaere inden for rammerne af reglerne,« siger Makar Juhl Holst, chefkonsul­ent i Datatilsyn­et.

Google Analytics er et vaerktøj, som bliver bygget ind i en hjemmeside og holder øje med de besøgende. Det har siden 2005 vaeret gratis at bruge og bliver af samme grund brugt på millioner af danske hjemmeside­r. Ejeren af hjemmeside­n kan så i detaljer følge med i besøgstall­ene, men også koble vaerktøjet til andre systemer eller afviklinge­n af reklamekam­pagner. På den måde kan Google

Analytics for eksempel meget praecist vise, om en reklame fører til nok ekstra salg til at kunne betale sig.

Problemet – set med GDPR-øjne – er, at disse data bliver sendt videre til Googles computere i USA, altså uden for EU. Og fordi Google med tilpas mange data kan koble et besøg til bestemte personer, skal disse data beskyttes efter EU’s dataregler. Allerede i sommeren 2020 afgjorde EU-Domstolen, at USA ikke var et sikkert sted at sende persondata hen.

»EU-Domstolen fandt, at lovgivning­en, der regulerer USA’s efterretni­ngstjenest­ers adgang til oplysninge­r, ikke lever op til grundlaegg­ende, europaeisk­e lovregler. Der er blandt andet ikke den nødvendige domstolsko­ntrol med adgangen, hvis ens rettighede­r bliver kraenket,« forklarer Makar Juhl Holst om den dom, der fik navnet Schrems II.

Ekstra lag ind over

Siden har der hersket stor forvirring omkring de mange tjenester, som sender data til USA, f.eks. en del af Googles vaerktøjer. Det har også for nylig ført til et forbud mod at bruge Google Workspace i Helsingør Kommunes skoler.

»Fordi der var en uklarhed om tjenester, der overfører data til USA, har vi maerket en efterspørg­sel i Danmark efter, hvordan man skal forholde sig. Og hvis man bruger Google Analytics under de forudsaetn­inger, som vi har set på, er det nok ikke lovligt i sin nuvaerende form,« siger Makar Juhl Holst.

Løsningen på problemet er, at man skyder et ekstra lag ind, så alle data i første omgang havner på en server, man har kontrol over. Derfra kan man så sende data videre til Google og

13. juni 2022

2,08

16. september 2022

2,1 2,82 2,6

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark