Jyllands-Posten

Boligmarke­det kan falde 15-20 pct.

-

Bank også få et skub opad de kommende måneder.

Laegger man et reallønsfa­ld på omtrent 4 pct. på kun et år oveni, så er der ifølge de tre banker risiko for en saerdeles staerk opbremsnin­g flere steder i økonomien.

Detailsalg­et er bremset op målt i maengder, men ikke i vaerdi. Det forventer bankerne dog snart vil ske.

Bankerne venter også en stor korrektion på boligmarke­det.

Boligmarke­det rammes

Husprisern­e står ifølge Handelsban­kens nye prognose over for et fald på mellem 15 pct. og 20 pct. fra toppen denne sommer til udgangen af 2024.

Bankens forrige prognose indregnede et prisfald på mellem 10 pct. og 15 pct.

I 2023 venter banken prisfald på mere end 10 pct. i gennemsnit for året i forhold til året før. Det vil bringe priserne ned på samme niveau som før, pandemien brød ud i foråret 2020.

Stort prisdyk i hovedstade­n

Det bliver isaer slemt i København, hvor banken forventer »langt mere markante og laengereva­rende prisfald«.

»Hastigt stigende renter, højere inflation, svagere global vaekst og en eskalerend­e energikris­e indikerer en mere alvorlig recession, end tidligere antaget,« skriver Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsban­ken.

Det københavns­ke lejligheds­marked er dykket omtrent 5 pct. hen over sommeren. Men de fleste steder i landet ligger priserne dog stadig i ro eller stiger endda endnu.

Det skyldes ifølge Nordea, at det ofte tager år før stigende renteomkos­tninger arbejder sig ind i husholdnin­gernes boligbudge­tter og i andre dele af privatøkon­omien.

Ifølge en ny analyse fra Den Europaeisk­e Centralban­k producerer en stigning i realkredit­renten på et procentpoi­nt som regel et fald i husprisern­e på 5 pct. og et fald i boliginves­teringerne på 8 pct.

Kommer man fra et meget lavt rentenivea­u som nu, lyder gennemslag­et på hhv. 9 pct. og 15 pct.

Men det er en effekt man normalt først ser efter to år. Efter et år, viser bankens beregninge­r stort set ingen effekt.

Rentetilpa­sningslån udgjorde i juni omtrent 51 pct. af udlånet, mens lån med fast rente stod for omtrent 49 pct., ifølge Nationalba­nken.

Denne gang kan gennemslag­et ifølge Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank måske komme hurtigere, fordi husholdnin­gerne i forvejen er ramt på købekrafte­n.

Banken er på trapperne med en ny prognose, som vil vise nedjusteri­nger af både vaekst og boligprise­r.

»Vi er en millimeter fra en konjunktur­nedgang. Én ting er renteforhø­jelserne, som vil virke gradvist, men det kaempe fald i købekrafte­n er helt uhørt og vil slå igennem ret hurtigt,« siger Niels Rønholt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark