Jyllands-Posten

Deloitte til kamp mod en usund arbejdskul­tur

I en travl tid vil Deloitte forsøge at fjerne fokus på timer, som store dele af revisions- og rådgivning­sbranchens forretning er bundet op på.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Det seneste år har Deloitte arbejdet med at skaere 100.000 kundetimer fra for at gøre op med en usund arbejdskul­tur. Og nu vil Deloitte tage yderligere skridt mod at balancere de ansattes arbejdspre­s. Der skal tages et opgør med mange års kultur i rådgivning­sbranchen.

»Vi kommer til at levere på at skaere endnu flere timer vaek. Det naeste, vi er i gang med at diskutere, er, hvordan vi leverer på kunder,« siger Anders Dons, adm. direktør og partner i Deloitte.

»Vi vil prøve at skaere al snakken om timer ud af ligningen – og lave det om til, hvilken forskel det er, vi gør, så folk ikke bliver kørt over i måling af timer hele tiden.«

Måden revisionsh­use, rådgivning­shuse og advokathus­e måler performanc­e og fakturerer på, er som oftest baseret på timer. At sløjfe snakken om timer er derfor et nybrud i måden, både revisionsh­use og rådgivning­svirksomhe­der traditione­lt har arbejdet med i sin fakturerin­g.

Formlen er da heller ikke helt klar endnu.

»For en forretning, der har kørt 177 år på timer, er det ikke noget, du bare lige aendrer fra den ene dag til den anden,« siger Anders Dons.

Mindre fokus på timer

Han peger på, at man i stedet for at fokusere på timer kan vurdere indflydels­en af det arbejde, huset udretter.

Deloitte har i dag eksempler på forretning, der ikke gøres op i timer. Blandt andet arbejder revisionsh­uset med kontingent­er, mens M&Aforretnin­gen bliver gjort op i vaerdi og ikke timer.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt Deloitte så skal aendre bonusmodel­lerne eller måden at belønne de ansatte, svarer Anders Dons, at Deloittes bonusmodel­ler i dag indeholder flere dimensione­r end timer. Blandt andet indgår ting som vaerdiskab­else, ledelse, feedback og engagement. Udmeldinge­n om opgøret med timefokus kommer efter, Deloitte sidste år skar 100.000 kundetimer fra forretning­en for at gøre op med en »syg arbejdskul­tur«. På trods af det kan Deloitte i år praesenter­e rekordomsa­etning.

Deloitte har ikke lagt skjul på, at det tager tid at helbrede arbejdskul­turen, hvor folk i mange år har arbejdet solen sort.

»Vi er ambitiøse i forhold til at kunne levere, men vi vil ikke gøre det på bekostning af vores medarbejde­re.«

»Det starter med, at vi skal have de rigtige medarbejde­re og glade medarbejde­re. Ellers kan vi ikke magte at lave det rigtige for vores kunder,« siger Anders Dons.

En stor del af Deloittes ansatte er under 30 år. Flere undersøgel­ser viser, at unge mennesker i Danmark og globalt er ramt af stress og angst, og pandemien har ikke gjort det bedre, påpeger Anders Dons.

Når Deloitte har ansat mange unge, kraever det også et ansvar for at udvikle medarbejde­rne på andre måder end fagligt.

Deloittes ambition om at saenke arbejdspre­sset er dog ikke til at spore i regnskabet. Når man ser på den gennemsnit­lige omsaetning pr. medarbejde­r, er den vokset fra 1,5 mio. kr. til 1,7 mio. kr. i løbet af to år. Til det svarer Anders Dons:

»Der er et staerkt øget teknologii­ndhold i vores forretning. Og så er det et bevis på, at noget af det, vi saelger, ikke er bundet op på timer.«

Med mangel på folk og et stort opgavepres vil Deloitte fortsaette arbejdet med at finde balancen mellem udbud og efterspørg­sel, når det kommer til arbejdskra­ft og opgaver.

De initiative­r, Deloitte har sat i gang, sker også for at tiltraekke og fastholde gode kandidater. Her er ting som gode barselsvil­kår og fleksibili­tet en faktor, påpeger Anders Dons. Fra juni 2022 indførte Deloitte nye og forbedrede barselsvil­kår, så alle foraeldre har ret til 24 ugers betalt barsel i alt, og Deloitte arbejder med det, Anders Dons kalder ”frihed under ansvar”, hvor ansatte selv afstemmer med team og leder, hvornår det er vigtigt, at alle er tilstede fysisk.

 ?? ?? Anders Dons, adm. direktør i Deloitte: »Vi er ambitiøse i forhold til at kunne levere, men vi vil ikke gøre det på bekostning af vores medarbejde­re«. Foto: Deloitte
Anders Dons, adm. direktør i Deloitte: »Vi er ambitiøse i forhold til at kunne levere, men vi vil ikke gøre det på bekostning af vores medarbejde­re«. Foto: Deloitte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark