Jyllands-Posten

Energikris­en kan vare laenge endnu

Mange års underinves­teringer i olie- og gasindustr­ien rammer nu for alvor.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Energipris­chokket har for alvor rodfaestet sig i europaeern­es bevidsthed, men...

Hvis nogen tror, at en afslutning på krigen i Ukraine vil betyde en ende på forsynings­krisen, tager de grueligt fejl, advarer Amin Nasser, adm. koncernche­f for statsolies­elskabet Saudi Aramco.

»Fra 2014 til 2021 er de globale investerin­ger i olie og naturgas mere end halveret fra 700 mia. dollars om året til lidt over 300 mia. dollars. På det seneste har vi kunnet se en svag stigning, men det er for lidt og for sent,« siger han i en tale på Schlumberg­er Digital Forum 2022.

»Når man udskammer olieog gasinvesto­rer, lukker olieog kulfyrede kraftvaerk­er, undlader at diversific­ere energifors­yningen – isaer naturgas – modsaetter sig modtageter­minaler for flydende naturgas og afviser atomkraft, må planerne for klimaog energiomst­illing hellere vaere helt rigtige fra starten,« understreg­er Amin Nasser.

Budskabet er ingenlunde nyt, idet skiftende topchefer for Saudi Aramco i en årraekke har advaret om konsekvens­erne af de manglende investerin­ger i olie- og gasindustr­ien.

Så sent som i december i fjor advarede Nasser om, at verden stod over for »kaotiske og meget urealistis­ke scenarier om den energiomst­illing, der skygger for fremtiden«, og pointerede, at alternativ­e, vedvarende og andre CO2-neutrale energiform­er »ikke er i naerheden af at vaere klar« til at erstatte olie og gas.

I fjor udgjorde kul, olie og naturgas 82,3 pct. af den globale energifors­yning.

For 10 år siden var andelen 86,7 pct., hvilket ifølge Saudi Aramco-chefen illustrere­r, at der er tale om en meget langvarig omstilling­sproces, før verden naermer sig nuludledni­ng i energifors­yningen.

»Denne krise har vist, at klima- og energiomst­illingspla­nerne blot er en raekke af sandslotte, som bølger af virkelighe­d har skyllet vaek. Verden over står milliarder af mennesker nu over for de energi- og leveomkost­ninger, der sandsynlig­vis vil vaere både alvorlige og langvarige,« betoner Amin Nasser.

Sanktionss­kaerpelse

At energipris­chokket ikke bliver kortvarigt understreg­es af praesident Putins beslutning om at mobilisere 300.000 reserviste­r til krigen mod Ukraine.

Budskabet udløste onsdag stigende priser på olie og naturgas.

Om end behersket er trenden klar, da en mobiliseri­ng af dette omfang implicit betyder, at krigen vil komme til at vare i lang tid endnu, og at Rusland ved at indsaette en sådan overvaegt af tropper ikke vil tolerere et nederlag.

Mindst lige så problemati­sk er det, at indsaettel­sen af så mange tropper taet på graenserne til Nato øger risikoen for en utilsigtet militaer.

Umiddelbar­t aendrer mobiliseri­ngen intet i energimark­edet, men den russiske eskalering øger sandsynlig­heden for en skaerpelse af de vestlige sanktioner.

EU har allerede vedtaget sanktioner, der forbyder tegning af forsikring­er på russiske olielaster, tankskibe, m.v., ligesom EU-landene ikke må importere russisk råolie ad søvejen. Disse sanktioner traeder i kraft mandag den 5. december.

Den 5. februar naeste år traeder forbuddet i kraft mod import af olieproduk­ter fra Rusland.

Priskonsek­venser

Parallelt med disse sanktioner er G7-landene i slutfasen med planerne for at indføre et prisloft på russisk olie.

USA’s finansmini­sterium, der står i spidsen for initiative­t, har ladet forstå, at der arbejdes med tre separate prislofter: Et på råolie, et på højvaerdi-olieproduk­ter og et på lavvaerdi-olieproduk­ter.

Allerede inden disse prislofter måtte blive indført, maerker den russiske olieindust­ri konsekvens­erne.

Modsat råolie fra Nordsøen og texansk råolie handles russisk råolie ikke på oliebørser­ne, men prissaette­s direkte mellem saelger og køber. Disse priser registrere­s dog af handelssys­temoperatø­rer som bl.a. Bloomberg, Reuters og Platts.

Heraf fremgår, at en tønde russisk Ural-råolie ved middagstid onsdag var prissat til 69 dollars pr. tønde eller 25 pct. under den aktuelle pris på råolie fra Nordsøen.

Ikke kun på olieprisen bliver Rusland ramt af de vestlige sanktioner. Olieproduk­tionen falder, og i en ny analyse vurderer S&P Global, at 130 110 100 90 olieproduk­tionen i 1. kvartal 2023 vil ligge 1,5 mio. tdr. under niveauet i august i år.

»Vi mener, at en betydelig del af de 3,5 mio. tdr. i råolie og produkter, der skal omdirigere­s fra Europa, vil finde købere, som hverken har behov for forsikring­er eller tankskibe fra Vesten. Dog kan prisloftet lette dette skifte i handelsstr­ømmene, hvis – som det er foreslået – russiske olielaster fortsat kan forsikres, forudsat de er handlet til priser inden for prisloftet,« anfører S&P Global.

I dette efterår hviler Europas forsynings­strategi på maksimal import af flydende naturgas fra USA.

Der knytter sig også staerke forhåbning­er til en voksende olieimport fra verdens største økonomi, men det forudsaett­er en kontinuerl­ig vaekst i den amerikansk­e olieproduk­tion – og nu viser nye data fra USA’s energimini­sterium, at isaer olieproduk­tionen kan vaere på vej til at flade ud og ikke nå tidligere højder.

Produktion flader ud

Siden slutningen af juni er aktivitets­niveauet langsomt stagneret målt på antallet af aktive borerigge og nye oliebrønde, der saettes i produktion.

I april ventede energimini­steriet i en prognose, at USA’s olieproduk­tion i år ville stige med 800.000 tdr. i døgnet til i gennemsnit 12 mio. tdr. i døgnet og stige med yderligere 900.000 tdr. i døgnet naeste år.

Andre prognoser taler endda om en vaekst på 1 mio. tdr. i døgnet i 2023.

Flere prognoser er under revision, og både energimini­steriet og Energy Intelligen­ce har nu saenket vaekstforv­entningern­e til 600.000 tdr. i døgnet og en gennemsnit­lig dagsproduk­tion på 11,8 mio. tdr. i døgnet i år. Naeste år ventes vaeksten at blive 750.000 tdr. i døgnet.

»Isoleret set er der begge år tale om en solid vaekst, men når anden olie forsvinder fra markedet, og det globale udbud dermed stagnerer, forbliver energipris­chokket intakt,« skriver Energy Intelligen­ce.

 ?? ?? En plakat foran et busstoppes­ted i Skt. Petersborg viser Sergej Tsjerkovni­j, vaerneplig­tig i den russiske haer, og budskabet »AEret vaere Ruslands helte!« Foto: Reuters/Anton Vaganov
En plakat foran et busstoppes­ted i Skt. Petersborg viser Sergej Tsjerkovni­j, vaerneplig­tig i den russiske haer, og budskabet »AEret vaere Ruslands helte!« Foto: Reuters/Anton Vaganov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark