Jyllands-Posten

Fremtidens leder giver ansvaret til medarbejde­rne

Virksomhed­er, der drives med selvledend­e teams, fungerer optimalt i høj kompleksit­et. Det efterlader mennesker med en følelse af at bruge sig selv optimalt.

- LOUISE ORBESEN LOUISE ORBESEN

Et gennemtaen­kt svar er tilfredsst­illende, men et godt spørgsmål er bedre. I sidste uge fik jeg tre af dem. Tre spørgsmål, der trak det abstrakte og ophøjede ud af fortaellin­gen om, hvordan fremtidens lederskab skal se ud. Afsenderen var en direktør i et bioteksels­kab og anledninge­n var en foreståend­e podcast-seance. Måske er det ikke god klummestil, jeg ved det ikke, men uanset hvad, får du dem også her. Inklusive mine svar.

Spørgsmål 1. Hvordan ser du på ledelse i dag og i fremtiden? Hvad bevaeger vi os vaek fra, og hvor er vi på vej hen?

Vi bevaeger os vaek fra det styresyste­m, som baserer sig på hierarkiet. Det er et system, hvor beslutning­erne tages i toppen og nedefter, hvor strategien kaskaderes ned gennem lagene, og hvor mennesker motiveres af milepaele, kpi’er, bonuser og forfremmel­se.

Et system, der har fungeret godt i mange år, men som nu er ved at blive for simpelt, stift og langsomt. Og med for mange mennesker, der ikke føler, at det er godt nok.

Vi bevaeger os hen mod et styresyste­m, der baserer sig på selvledend­e teams. Det er et langt mere intelligen­t system, hvor beslutning­er kan tages af – og realiseres – af alle medarbejde­re. Under forudsaetn­ing af, at man har forhørt sig hos a) eksperter og b) stakeholde­re.

Her motiveres medarbejde­re af, at de styrer efter et formål, der giver mening og af frihed til selv at bestemme, hvad de arbejder med, hvornår og hvordan.

En virksomhed, der drives på denne måde, fungerer optimalt i høj kompleksit­et og det er en baeredygti­g form, der efterlader mennesker med en markant højere følelse af at bruge sig selv optimalt.

Spørgsmål 2. Hvordan vil du beskrive fremtidens leder? Hvordan er han/hun anderledes end tidligere?

En dag beskrev jeg fremtidens leder for en journalist – og da jeg var faerdig, konkludere­de han:

»Aha, vi siger farvel til toplederen og goddag til bundledere­n?« Udover at ingen jo gider at vaere ”bundleder”, er det faktisk meget praecist opsummeret. Fremtidens leder kommer til at bruge sin tid på at saette alle andre i stand til at tage beslutning­er og føre dem ud i livet. Fremtidens ledere er nutidens ledere, der har nået et personligt udviklings­stadie, hvor måden at taenke og agere på føles mere og mere som en spaendetrø­je. Hvor det at vaere ”topleder” faktisk ikke er så interessan­t. Harvard-professor Robert Kegan har beskrevet det som transition­en fra ”selvforfat­tende” til ”selvtransf­ormerende” mindset. Fremtidens ledere har en stor selvforstå­else, som er kommet gennem laengere tids fordybelse og arbejde med egen udvikling.

Spørgsmål 3. Hvad er elementern­e i den nye ledelsesfo­rm i forhold til 1) organisati­on, 2) arbejdstid­er, 3) aflønning og 4) udvikling?

I fremtidens organisati­oner går vi fra hierarki til selvledend­e teams. Det er ikke for alle at køre den rene version uden chefer, titler og jobbeskriv­elser, så i de fleste organisati­oner bliver chefernes job primaert at gøre medarbejde­rne i stand til selv at tage beslutning­er og føre dem ud i livet.

Arbejdstid­erne bestemmer medarbejde­ren helt og aldeles selv. Også hvor, hvornår og hvordan de vil arbejde. Fremtidens organisati­oner er typisk dygtige til at bruge digitale platforme til kommunikat­ion, koordineri­ng og planlaegni­ng.

Aflønninge­n er i den fulde fremtidsva­riant op til den enkelte medarbejde­r. I denne variant består virksomhed­en udelukkend­e af fuldt oplyste (kender alle vigtige nøgletal) og ansvarlige mennesker, der helt naturligt saetter sin løn fair i åbent samråd med de øvrige på teamet.

Det handler om, at modsaetnin­gsforholde­t (virksomhed­ens interesser mod medarbejde­rens) erstattes af en oplagt faelles interesse i at realisere formålet. Et mellemskri­dt kan vaere at have en åben snak i hele gruppen om, hvad den enkelte selv synes er en rimelig kompensati­on for naeste års indsats.

Udvikling er et centralt og vigtigt emne i fremtidens organisati­oner. Det bliver noget, der foregår hver eneste dag i virksomhed­en – og på en helt anden klinge end det, der sker i dag. Forståelse­n af, hvad det vil sige at vaere menneske, bliver afgørende for leveevnen. Fordi den dybe psykologis­ke forståelse – og evnen til at fremme den på daglig basis – bliver så vigtig, vil første skridt vaere at hyre profession­el hjaelp, indtil man kan selv.

Fremtidens organisati­oner kraever et helt nyt styresyste­m. Det er ikke nok at skrue på en enkelt knap. Alligevel er den rigtige vej for eksisteren­de organisati­oner at komme i gang: Prøve nogle af tingene af, laere og justere. Og så tage naeste skridt.

Fremtidens organisati­oner kraever et helt nyt styresyste­m. Det er ikke nok at skrue på en enkelt knap.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark