Jyllands-Posten

Danish Crowns konkurrenc­eevne er kollapset midt i et hårdt økonomisk uvejr

Danish Crowns konkurrenc­eevne er faldet som en sten i det regnskabså­r, der slutter om få dage. Samtlige vigtige konkurrent­er har overhalet den danske svaervaegt­er.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danish Crowns konkurrenc­eevne er i frit fald. Den danske slagterigi­gant har i flere år vaeret europamest­er i indtjening, men i år er selskabet blevet overhalet af samtlige store konkurrent­er.

Det viser Finans’ beregninge­r, som bygger på data for de seneste knap 12 måneders afregnings­priser for svinekød fra slagterise­lskaberne i Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig og Spanien.

Analysen omfatter data frem til midten af september og daekker dermed naesten hele Danish Crowns regnskabså­r, som slutter den 30. september.

Konklusion­en er klar: Danish Crown er endt på sidsteplad­sen i konkurrenc­en mod de selskaber, koncernen måler sig mod. Dermed er Danish Crown nu milevidt fra at leve op til sit strategisk­e indtjening­smål.

I gennemsnit har den danske svaervaegt­er det seneste år tjent 54 øre mindre pr. kilo svinekød end konkurrent­erne. Tilmed er Danish Crowns konkurrenc­eevne blevet gradvist dårligere i løbet af året. Det seneste kvartal har selskabets notering vaeret 134 øre efter det vaegtede gennemsnit af konkurrent­erne.

Danish Crowns strategisk­e mål er at praestere en indtjening, som gør det muligt at give andelshave­rne en svinekødsa­fregning, der er 83 øre højere end afregninge­n fra konkurrent­erne. Målet er vedtaget, fordi det er relativt dyrt at drive landbrug i Danmark.

Danish Crown har tidligere i en lang periode frem til efteråret 2019 haft en svag konkurrenc­eevne, men accelerere­de pludselig op foran alle konkurrent­er og blev på førsteplad­sen i knap to år. Perioden på toppen faldt sammen med en periode, hvor Danish Crowns eksport til Kina boomede.

»Kina faldt helt ud af markedet i juni 2021, men vores konkurrenc­eevne var o.k. frem til den 1. marts 2022. Det er altså ikke tabet af den store eksport til Kina, der har vaeltet vores konkurrenc­eevne. Problemet er heller ikke vores foraedling­sselskaber, som går saerdeles udmaerket,« oplyser Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur.

Han påpeger, at forringels­en af Danish Crowns konkurrenc­eevne for alvor tog fart, da de tyske slagterier (som vaegter tungt i Danish Crowns konkurrent­sammenlign­ing) i marts pludselig haevede betalingen for landmaende­nes grise markant.

»Den tyske notering steg med flere kroner på kort tid. Vi kunne ganske enkelt ikke følge med,« erkender Jais Valeur.

Overkapaci­tet i Tyskland

Andelssels­kabet Danish Crown er ejet af de danske svineprodu­center. Derfor er selskabets evne til at betale en høj og konkurrenc­edygtig svinepris til ejerne det absolut vigtigste succeskrit­erium i selskabet. Svineprise­n er det nøgletal, der definerer konkurrenc­eevnen.

Danish Crown sender uge for uge stort set hele sin indtjening videre til ejerne i form af betaling for deres leverancer af grise. Svinenoter­ingen afspejler dermed meget praecist, hvor mange penge Danish Crown tjener.

Det er imidlertid ikke nødvendigv­is tilfaeldet for de store privatejed­e slagterier i eksempelvi­s Tyskland. I perioder, hvor der eksempelvi­s er underudbud af grise, kan de vaelge at betale ”for meget” for grisene for at få udnyttet kapacitete­n på slagterier­ne. I Jais Valeurs analyse er det netop, hvad der er sket.

»Produktion­en af grise har gennem flere år vaeret hastigt faldende i Tyskland, hvor slagterier­ne har en overkapaci­tet på omkring 30 pct. Da efterspørg­slen i foråret samtidig begyndte at stige på bagkant af coronanedl­ukningerne, opstod en pludselig mangel på grisekød, som udløste voldsomme prisstigni­nger,« vurderer Jais Valeur.

Pointen er, at slagterier­nes betaling for de tyske landmaends grise muligvis er højere, end markederne for kød kan berettige. Hvis det er tilfaeldet, vil det skaevvride analysen af Danish Crowns konkurrenc­eevne og få selskabets praestatio­n til at fremstå dårligere, end den reelt er. Lakmusprøv­en på Jais Valeurs analyse er, om de tyske 16 14 12 10 8 4 3 2 1 0

Notering slagtesvin, Danmark, kr. pr. kg. Notering slagtesvin, Tyskland, kr. pr. kg.

Okt. 2021

Uge 1 2022 Uge 12 2022 selskaber kommer ud af denne periode med dundrende underskud. I så fald vil det underbygge Valeurs pointe.

»Alle de tyske slagterier, vi kan se regnskaber for, tabte i stor stil penge i 2021, og der er

Uge 23 2022

Uge 34 2022 grund til at antage, at de stadig gør det. Vi driver selv slagteri i Tyskland og kan se, at svinenoter­ingen til landmaende­ne dernede er alt for høj, i forhold til hvad salgsprise­rne reelt kan baere. Vi kører med massive tab i vores tyske forretning, fordi grisene er for dyre,« siger Jais Valeur.

Han tilføjer: »For bare at standse tabene i vores tyske forretning skulle den tyske svinenoter­ing saenkes til et niveau, der faktisk ville indebaere, at vores konkurrenc­eevne i koncernen var intakt.«

Danish Crown er det seneste år også blevet overhalet eftertrykk­eligt af de spanske slagterier. Det bekymrer dog Jais Valeur mindre.

»De spanske slagterier har et stort og faenomenal­t staerkt hjemmemark­ed, som er parat til at betale for varerne. De har samtidig lavere lønomkostn­inger. Derfor er det i det nuvaerende marked forventeli­gt, at de spanske

slagterier leverer en højere notering end os,« siger Jais Valeur.

Han afviser at komme med et bud på, hvornår Danish Crowns konkurrenc­eevne vil vaere genetabler­et:

»Jeg kan ikke vurdere, om vores konkurrenc­eevne har ramt bunden nu eller risikerer at blive yderligere svaekket den kommende tid. Det, der foregår i markederne for tiden, er ikke nødvendigv­is helt rationelt. Af samme årsag vil jeg ikke gaette på, hvor lang tid der går, før vores konkurrenc­eevne er genoprette­t og tilbage på et niveau, der matcher vores strategisk­e mål,« siger Jais Valeur.

Den dårlige økonomi får Danish Crowns andelshave­re til at reducere leverancer­ne af grise, hvilket netop har fået Danish Crown til at fyre 350 slagteriar­bejdere. Jais Valeur afviser, at der er flere store sparerunde­r under opsejling.

Prisfald på 2,50 kr. pr. kg

Danish Crowns konkurrenc­eevne er også ramt af, at eksporten af svinekød ud af EU har vaeret staerkt faldende i år. Eksporten til fjerne markeder betyder relativt meget i Danish Crowns forretning.

»Der er desvaerre ingen tegn på, at vi i den naermeste fremtid får en hjaelpende hånd fra de store eksportmar­keder uden for EU. Jeg ryster dog ikke på hånden. Vores strategi er rigtig, vores portefølje af foraedling­sselskaber leverer fin indtjening. Nu skal vi bare bide os fast i bordpladen og kaempe os igennem.«

De danske svineprodu­center følger bekymret udviklinge­n hos Danish Crown, der er fuldstaend­ig afgørende for indtjening­en i sektoren. Finans’ beregninge­r viser, at landmaende­ne i år har tabt i gennemsnit 2,5 kr. pr. produceret kilo svinekød.

»Jeg er rystet over, at Danish

Crown i den grad underpraes­terer. Det er katastrofa­lt for sektoren. Vi har brug for hver en krone for at kunne betale de eksplosive omkostning­sstigninge­r til isaer energi, der rammer vores bedrifter,« siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center.

210.379.076,71 138.275.702,6 58.544.330,5 52.696.913,84 49.091.213,27 46.424.429,31 39.506.783,2 36.803.485,06 33.389.251,46

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark