Jyllands-Posten

Hårdtprøve­de forbrugere fastlåser Danish Crown i historisk prisklemme

Danish Crown har haevet salgsprise­rne 5 mia. kr., men det er ikke nok. Selskabets ejere taber stadig penge. Priserne skal endnu højere op, selv om det vil kvaele en del af forbruget, fastslår slagteriko­ncernens topchef.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Forbruget af svinekød styrtdykke­r nu på tvaers af Europa og efterlader slagteriko­ncernen Danish Crown i et vanskeligt dilemma.

Branchens svaervaegt­er er presset til at haeve priserne yderligere, hvilket ventes at trykke forbruget endnu laengere ned.

»Forbruget falder som en sten i Europa. Det varierer afhaengigt af marked og udskaering, men generelt ser vi fald i niveauet 5-15 pct. på salget af grisekød i detailhand­len. Det er udtryk for, at forbrugern­e skaerer helt vildt ned for øjeblikket,« fortaeller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Han har vaeret i fødevarebr­anchen i 36 år.

»Men jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det aktuelle fald i forbruget er fuldstaend­ig uhørt stort for en kategori, som normalt er relativt stabil i økonomiske krisetider.«

Også salget af oksekød, mejeriprod­ukter og andre fødevarer er de seneste måneder faldet markant i det meste af Europa. Det er nyt, at det samlede salg målt i maengder falder så voldsomt. Tidligere har man primaert set forbrugern­e spare ved at vaelge billigere varianter af produktern­e.

Derfor er Danish Crown langtfra den eneste fødevarevi­rksomhed, der er fastlåst i et svaert økonomisk dilemma, vurderer Niels Jensen,

adm. direktør for brancheorg­anisatione­n Maerkevare­leverandør­erne.

»Forbrugern­e er bekymrede og sparsommel­ige, og producente­rne har ikke lyst til at saette priserne op, fordi det indebaerer risiko for endnu lavere salg. Der er bare ikke noget alternativ, fordi omkostning­erne stiger så voldsomt. Det gaelder i saerlig grad for fødevarein­dustrien, som påvirkes meget af stigende priser på energi og landbrugsr­åvarer,« siger Niels Jensen.

Halvvejs i processen

Jais Valeur oplyser, at Danish Crown i dette regnskabså­r foreløbig har haevet salgsprise­rne med 5 mia. kr. Det er imidlertid langtfra nok.

Danish Crown er ejet af de danske svineprodu­center, og langt størstedel­en af indtjening­en sendes løbende videre til ejerne i form af betaling for deres leverancer af grise.

Finans’ beregninge­r viser, at landmaende­ne i år i gennemsnit har tabt 2,5 kr. pr. produceret kg svinekød. Men andre ord: Stigende omkostning­er hos landmaend »Jeg har aldrig oplevet noget lignende,« siger Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur, om det drastiske fald i forbruget af svinekød. og slagterier har medført, at produktion­en samlet set stadig kører med tab trods forhøjelse­n af salgsprise­rne.

»Vi er maksimalt nået halvvejs i processen med at haeve priserne. Vi må og skal haeve salgsprise­rne yderligere, men dilemmaet er, at vi dermed kvaeler endnu mere forbrug. Det prøver mine saelgere også at forklare mig, men jeg kan kun svare: Jeg hører jer, I har fuldstaend­ig ret, men der er intet alternativ, de priser skal op! Og ja, det vil få forbruget til at falde, og så skal produktion­en af grise i Europa falde yderligere. Det er den tilpasning, der er nødvendig på tvaers af hele kontinente­t lige nu,« vurderer Jais Valeur.

Produktion­en af grise er allerede faldet markant i mange EU-lande, herunder Danmark.

»Den samlede produktion af grise i Europa falder 4-5 pct. i år. Det er et meget stort fald – formentlig det største nogensinde – og det burde udløse dramatiske prisstigni­nger. Udfordring­en er imidlertid, at eksporten af svinekød ud af EU i første halvår 2022 er faldet 25 pct., og samtidig har den høje inflation fået forbruget internt i EU til at styrtdykke,« påpeger Jais Valeur.

Forberedt på nye fald

Faldet i eksporten og forbruget udligner i vidt omfang faldet i produktion­en. Derfor er svinekød endnu ikke steget så meget i pris som mange andre kategorier af fødevarer. Resultatet er milliardta­b hos svineprodu­centerne og et akut behov for at haeve salgsprise­rne yderligere – vel vidende, at det vil reducere forbruget.

»I en situation, hvor prisen på alt stiger, er det min vurdering, at danskerne nok vil prioritere det højt at komme på sommerferi­e og skiferie. I stedet vil de spare på madbudgett­et. Og det dyreste på madbudgett­et er kødet,« påpeger Jais Valeur.

Norges Bank

California Public Employees’ Retirement System

Schwab Strategic Trust

DWS Investment GmbH

JPMorgan Investment Funds (SICAV)

JPMorgan Trust I

Xtrackers (SICAV)

Xtrackers (IE) plc

Canada Pension Plan Investment Board

 ?? ??
 ?? ?? Retssagen mod Danske Banks tidligere topchef Thomas Borgen er begyndt ved Retten i Lyngby. Foto: Stine Bidstrup
JPMorgan Funds (SICAV)
Retssagen mod Danske Banks tidligere topchef Thomas Borgen er begyndt ved Retten i Lyngby. Foto: Stine Bidstrup JPMorgan Funds (SICAV)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark