Jyllands-Posten

For fire år siden topchef i Danske Bank – i dag er han sagsøgt for 2,4 mia. kr.

En privatinve­stor trak linjer tilbage til en direktør, der blev dømt for bedrageri og døde i faengslet, da retsopgøre­t mod Thomas Borgen begyndte onsdag.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

For fire år siden var han topchef i landets største bank, Danske Bank. Onsdag morgen ved 9-tiden mødte han op i et anonymt lokale for enden af en lang gang på 4. sal i Retten i Lyngby.

Stadig ulasteligt klaedt i mørkt jakkesaet, men ikke laengere flankeret af direktione­n i Danske Bank. Nu er det advokatern­e Peter Schradieck og Jimmy Skjold Hansen fra advokathus­et Plesner, der gør ham selskab.

På slaget 9.15 traeder de tre dommere ind i lokalet, hvor der stort set ikke er ledige pladser. Retssagen mod den mand, der om nogen er blevet ansigtet på den største bankskanda­le i nyere tid, Danske Banks hvidvasksa­g i Estland, er lidt af et tilløbssty­kke.

»Godmorgen … Saet jer ned,« siger Ulrik Finn Jørgensen, som er en af de tre dommere i sagen.

Han begynder med at praesenter­e sagens parter. Til venstre for de tre dommere sidder sagsøgerne­s repraesent­anter, advokatern­e Kasper Westberg og Finn Lynge Jepsen samt en tredje repraesent­ant fra advokathus­et Elmann.

Over for dem er sagens hovedperso­n, Thomas Borgen, placeret mellem sine to advokater Peter Schradieck og Jimmy Skjold Hansen fra Plesner. Hans juridiske team er suppleret af yderligere fire medlemmer.

Rapport efter rapport er stablet op mellem karafler med vand på advokatern­es borde. Dokumentat­ionen i sagen er mildest talt omfattende.

»Jeg vil ikke naevne alle sagsøgerne,« siger dommer Ulrik Finn Jørgensen, med henvisning til at det ville blive en laengere affaere.

Dog har han en indvending til sagsøgerne: 74 internatio­nale investorer kraever 2,4 mia. kr. af Thomas Borgen. Ifølge dem har han ikke løbende oplyst markedet tilstraekk­eligt om Danske Banks hvidvasksa­g i Estland. Men der er rod med navnene.

»Jeg sagde, at jeg ikke ville naevne alle partsnavne, men der er divergense­r,« konstatere­r dommeren.

Det er allerede gået galt med den første sagsøger, New York State Teachers’ Retirement System, som har rejst et krav på 29,1 mio. kr. Ligesom flere af de øvrige sagsøgere optraeder pensionska­ssen fra New York i USA med forskellig­e navne i sagens forskellig­e dokumenter.

»Det må I på et tidspunkt forholde jer til, for det er rarest, at det er de rigtige parter, vi afsiger dom om,« konstatere­r Ulrik Finn Jørgensen tørt.

Fra 10 til ni retsdage

Første punkt er af afklare tidsplanen i sagen, som er blevet kortet ned fra 10 til ni retsdage, men også at sikre, at der ikke er problemer med Thomas Borgens tavshedspl­igt, når han i naeste uge skal afgive forklaring.

»Inden for rammerne af sagen er der ingen problemer med den tavshedspl­igt, som Thomas Borgen er underlagt fra sin tid i banken,« konstatere­r Peter Schradieck.

Derefter går sagsøgerne­s advokat Kasper Westberg i gang med at praesenter­e søgsmålet. Med reference til de forskellig­e bind med dokumenter ridser han sagen op set fra sagsøgerne­s perspektiv.

Onsdag formiddag kommer han forbi side 989 i ekstrabind tre, side 2.706 i portefølje­undersøgel­sen fra advokathus­et Bruun & Hjejle, der på Danske Banks opdrag undersøgte hvidvasksa­gen og i 2018 afleverede en rapport, som førte til Thomas Borgens afgang som Danske Banks topchef.

Han kommer også forbi mange andre forhold.

Det er en knastør gennemgang, og allerede 20 minutter inde i sagsfremst­illingen forlader den første retssalen.

Det er rarest, at det er de rigtige parter, vi afsiger dom om. ULRIK FINN JØRGENSEN, DOMMER, RETTEN I LYNGBY

Han var ellers i kampform, da tilhørersk­aren stod i kø ude på gangen fra morgenstun­den.

Her kritisered­e han, at stort set ingen bankdirekt­ører er blevet dømt. Dog døde Emil Glückstadt i faengslet, konstatere­de den private investor med henvisning til manden, der i 1910 blev direktør i Landmandsb­anken, som senere skiftede navn til Danske Bank.

Emil Glückstadt kastede under Første Verdenskri­g banken ud i fejlslagne børsspekul­ationer,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark