Jyllands-Posten

Lars Rohde: Hellere en dybere recession i dansk økonomi end høj inflation

Risikoen for en spiral af højere løn og inflation er blevet større hen over sommeren, vurderer Nationalba­nken. Det er på tide at traekke i håndbremse­n, selv om prisen kan blive en dybere nedtur.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Risikoen for høj inflation de kommende år er nu så stor, at Nationalba­nken gerne tager chancen for en dybere økonomisk nedtur for at slå den ned.

Nationalba­nkdirektør Lars Rohde anbefaler derfor en stor stramning i finanspoli­tikken vel vidende, at det øger risikoen for en grum recession.

»Vi er helt bevidste om, at der risiko forbundet med at stramme finanspoli­tikken i en økonomisk afmatning, der kan blive større, end vi regner med. Men vi mener, at risikoen for en løn- og prisspiral vejer tungere,« siger Lars Rohde.

Med den nuvaerende politik venter Nationalba­nken et fald i det danske bruttonati­onalproduk­t (bnp) på 0,1 pct. naeste år.

Forbrugerp­riserne steg i august med naesten 10 pct. i forhold til samme periode året. Inflatione­n vil ifølge banken dog stige til ca. 11 pct. de kommende måneder, før den naeste år falder til 4,3 pct.

I bankens forrige prognose fra foråret forventede man en inflation på 4,9 pct. i år og på kun 1,4 pct. i 2023. Det gav dengang en forventnin­g om, at timelønnin­gerne steg hhv. 3,6 pct., 3,8 pct. og 3,4 pct. i år, naeste år og 2024.

Konkurrenc­eevnen truet

Nu ventes lønningern­e i dansk industri ifølge Nationalba­nken at stige med 3,7 pct. i år, 4,5 pct. til naeste år og 3,9 pct. i 2024.

Men det kan ifølge Lars Rohde nemt blive til meget mere med en kraftig forvaerrin­g i konkurrenc­eevnen og sejlivet inflation til følge.

»Det, vi helt afgørende er nervøse for, er, at vi kommer ind i et forløb, hvor højere inflation aflejres i hurtigere og højere lønstignin­ger, som igen føder en højere fremadrett­et inflation. Det er den mekanik, vi er bange for,« siger Lars Rohde.

»Vi har kollektive lønforhand­linger til foråret. Hvad føder det ind i efterfølge­nde af lønglidnin­g rundtomkri­ng?« fortsaette­r han.

Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) – som Nationalba­nken skygger – har ifølge økonomer i bl.a. Danske Bank og Nordea ventet alt for laenge med at haeve sine renter.

Forbrugern­e må betale

I forventnin­ger om fremtidige stigninger har markedet dog nu handlet renten på bl.a. lange boliglån op fra 1,5 pct. ved årets start til omtrent 5 pct. Men rentestign­ingerne vil ifølge beregninge­r fra ECB først få fuld effekt på efterspørg­slen via bl.a. faldende boligprise­r op mod to år efter, at de er sat i søen.

Samtidig stiger risikoen for en varig og høj inflation ifølge Nationalba­nken, jo laengere tid inflatione­n er høj.

I Danmark er husholdnin­gernes forventnin­ger til prisstigni­nger over de kommende 12 måneder ifølge banken steget fra omtrent 5 pct. ved årsskiftet til omtrent 7,3 pct. i juli.

Der er ifølge banken nu også flere tegn på, at virksomhed­erne vaelter deres stigende energi- og inputomkos­tninger over på forbrugern­e.

Bl.a. steg de olieprisfø­lsomme dele af kerneinfla­tionen mere end kerneinfla­tionen som helhed i august og nåede op på en årsstignin­gstakt på knap 13 pct.

Fødevarepr­iserne steg med knap 17 pct. for året, hvilket var den kraftigste stigning i flere årtier.

Stramninge­rne i finanspoli­tikken, som Nationalba­nken gerne ser blive på 1 pct. af

bnp udover regeringen­s målsaetnin­g, skal tage presset af arbejdsmar­kedet og sende et klart signal om, at inflatione­n er på vej ned.

Stramninge­r af den kaliber vil dog ifølge både Dansk Erhverv og taenketank­en Cepos kraeve drastiske tiltag.

Det vil f.eks. enten kraeve en stigning i bundskatte­n på 6 procentpoi­nt eller en reduktion i den offentlige beskaeftig­else på 35.000 personer, vurderer de.

Lars Rohde vil ikke garantere, at stramninge­r i Danmark vil daempe inflatione­n.

Kun omtrent en femtedel af inflatione­n herhjemme skyldes danske forhold, vurderer han.

Men det er det eneste våben, vi har til rådighed, mener han. Alternativ­et er også vaerre, vurderer han, og peger på den lange periode i 1970’erne og 1980’erne, hvor inflatione­n bed sig fast på et højt niveau.

»Lad mig vaere direkte. Vi kommer til at maerke det alle sammen. Det er ikke nogen rar situation, vi ser ind i,« siger Lars Rohde.

»Saetter inflatione­n sig i de langsigted­e forventnin­ger, så skal vi for alvor til at se på højere renter. Vi kan få et 70’er-, begyndelse­n af 80’er-, scenarie. Det er ikke et godt sted at vaere,« fortsaette­r han.

 ?? ?? Nationalba­nkdirektør
Lars Rohde råber højere, end han har gjort i flere år. Nu skal der traekkes i den økonomiske håndbremse, mener han. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Nationalba­nkdirektør Lars Rohde råber højere, end han har gjort i flere år. Nu skal der traekkes i den økonomiske håndbremse, mener han. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark