Jyllands-Posten

Bestseller skruer op for grøn millionfon­d

Modekoncer­nen Bestseller sender 175 mio. kr. fra tøjsalget over i egen fond, der skal investere i grønne selskaber og cirkulaere løsninger isaer i afrikanske lande.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Den danske modekoncer­n Bestseller med ejer Anders Holch Poulsen i spidsen skubber yderligere 175 mio. kr. i en fond, der har fokus på baeredygti­ge løsninger i Afrika.

Anders Holch Povlsen etablerede i 2015 Bestseller Foundation som en erhvervsdr­ivende fond. Han er ejer af og adm. direktør for familiekon­cernen Bestseller der er blandt de førende globalt inden for modetøj. Selskabet havde en omsaetning på 26,4 mia. kr. i fjor og en lang raekke modemaerke­r, der har salg i 38 lande.

Bestseller Foundation støttes med en del af overskudde­t fra Bestseller og har siden 2015 investeret ca. 100 mio kr. i virksomhed­er i bl.a. Indien og Afrika samt ydet det samme beløb i donationer til projekter i ind- og udland – og senest eksempelvi­s coronahjae­lpepakker til bl.a. Laeger uden Graenser, Myanmar og Bangladesh.

Tidligere i år skiftede fonden dog hovedfokus. Nu er dens arbejde ikke mindst rettet mod udvikling af virksomhed­er, som løser cirkulaere udfordring­er – isaer i Afrika. Det kan eksempelvi­s vaere reduktion af samt håndtering af affald og genanvende­lse af ressourcer.

Bestseller, der endnu ikke har offentligg­jort regnskab for det forskudte og afsluttede regnskabså­r 2021/22 oplyser nu, at koncernen over de kommende fem år vil donere yderligere 175 mio. kr. til arbejdet gennem Bestseller Foundation.

»Den yderligere støtte giver os en enorm mulighed for at øge vores indsats. Vi er ydmyge over for opgaven, og samtidig meget optimistis­ke for potentiale­t i cirkulaer økonomi på tvaers af en raekke sektorer. Ikke mindst i Afrika,«

udtaler direktør Jannek Egerrup-Hagen, Bestseller Foundation, i en meddelelse om den nye donation.

Fonden har i portefølje­n fra tidligere en raekke investerin­ger i selskaber, men den nye strategi har allerede ført til nu også 10 nye virksomhed­er i bl.a. Kenya, Uganda, Rwanda og Sydafrika. Målet er, at flere kommer til – også på andre dele af det afrikanske kontinent.

»I Afrika samarbejde­r vi aktuelt omkring tekstil-genanvende­lse i Kenya, og vi støtter blomstrend­e designere med fokus på baeredygti­ghed. Vi samarbejde­r også med en raekke ivaerksaet­tere lige fra Rwanda til Sydafrika, der transforme­rer affald til modeproduk­ter. I tillaeg til fondens investerin­ger yder vi støtte til fremme af innovation og baeredygti­gt ivaerksaet­teri,« udtaler Jannik Egerrup-Hagen.

Donationer fra overskud

Bestseller-koncernen har på linje med mange andre i den globale modebranch­e i disse år stort fokus på baeredygti­ghed og grøn omstilling. Netop tøjbranche­n regnes som en af de store bidragere til de globale miljøbelas­tninger. Derfor arbejdes der pt med alt fra anvendelse af nye materialer til bl.a. andre cirkulaere løsninger for at nedbringe miljøbelat­sningerne.

Donationen med nye millioner til fonden hentes atter fra Bestseller­s overskud og dermed tøjsalget.

»Vi har et ansvar for den verden og det samfund, vi er en del af. Behovet for at vi alle og i faellesska­b bidrager til baeredygti­ge forbedring­er, bliver ikke mindre i de kommende år. Derfor forpligter vi os målrettet til at hensaette konkrete midler til opgaven, « udtaler finansdire­ktør Thomas Børglum Jensen, der er del af direktione­n i Bestseller.

Bestseller Foundation­s direktør, Jannek Egerrup-Hagen, afviser, at fondens nye fokus er udtryk for, at hans opgave i Afrika er at skabe løsninger til kun gavn for den danske modekoncer­n Bestseller.

»Vi lever vores eget liv, men jeg er da inspireret af det, som Bestseller gør, og målsaetnin­gen om at blive en ny cirkulaer aktør ,« har fondsdirek­tøren sagt til Finans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark