Jyllands-Posten

Stort sats på havvind skal sikre grøn strøm på rekordtid

Copenhagen Infrastruc­ture Partners vil bygge fem enorme havvindpar­ker uden statsstøtt­e i Danmark på rekordtid. Et H.C. Andersenev­entyr for erhvervsli­vet, jordkloden og forbrugern­e, siger en begejstret topchef for Dansk Erhverv.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Som guldringen på højre hånd bevidner, har Copenhagen Infrastruc­ture Partners’ (CIP) direktør for havvind, Michael Hannibal, afgivet løfter i privaten. Hidtil har han ikke gjort det i sit profession­elle virke. Men der er en første gang for alting.

»Vi kan godt garantere, at man får den første strøm i 2027. Jeg har aldrig før givet garantier, men det vil jeg gerne give her,« siger Michael Hannibal, der også er partner i Copenhagen Infrastruc­ture Partners.

Han taler om de fem massive havvindpro­jekter på i alt 6,3 gigawatt. Det svarer til 2,7 gange Danmarks nuvaerende kapacitet, som selskabet har sendt ind gennem den markedsbas­erede åben dørordning, hvor man ansøger om at opføre havvindpar­ker udenom statslige udbud og fravaelger statsstøtt­e.

Hvis Michael Hannibal kan følge sit løfte op med handling, vil der vaere tale om et haesblaese­nde tempo.

Det har taget tre årtier for Danmark at opbygge sin nuvaerende kapacitet, og det tog ni år fra Danmarks seneste havvindpar­k, Kriegers Flak, blev annonceret, til den første strøm blev produceret.

»Vi vil udbygge vedvarende energi hurtigt. Vi skal have givet den grønne omstilling et ordentligt spark af hensyn til klimaet og forsynings­sikkerhede­n,« siger Michael Hannibal.

CIP kan realisere havvindpro­jekterne i rekordfart ved at køre en raekke processer parallelt. Samtidig betyder åben dør-ordningen, at der ikke er brug for udbudsdesi­gn og -afgørelser, hvilket kan tage år.

Derudover ser man i CIP et hul i udbygninge­n af vedvarende energi, hvor politiske udmeldinge­r vil resultere i, at mange store projekter klumper sig sammen omkring 2030.

»Hvis det skal lykkes, kraever det naturligvi­s også, at myndighede­rne gør deres og er smidige. Men vi vil gøre vores, og vi traekker på en stor global erfaring,« siger Michael Hannibal, der ligeledes har de økonomiske muskler i ryggen til at saette handling bag ordene.

Mangedobli­ng i 2030

Sidste år meldte CIP ud, at man har en ambition om at forvalte 750 mia. kr. i 2030, hvilket vil vaere en mangedobli­ng af de omkring 120 mia. kr., man har i dag.

CIP’s handlekraf­t får store roser med på vejen af adm. direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. Den falder på et tørt sted i en tid, hvor der er historisk mangel på energi, og hvor priserne på strøm er rekordhøje.

»Vi opfordrer til, at man fra statslig hånd hurtigst muligt får lavet de fornødne undersøgel­ser og givet tilladelse­rne, så selskabern­e kan komme hurtigt i gang og få saenket elpriserne. Fem år lyder som lang tid, men i et investerin­gsperspekt­iv er det lige om lidt. Så store maengder grøn strøm vil betyde flere danske investerin­ger nu,« siger han.

Erhvervsbo­ssen var økonomiog erhvervsmi­nister for De Konservati­ve i 2010, da man gav svimlende 10 mia. kr. i tilskud til Anholt Havvindpar­k på beskedne 400 megawatt. At CIP nu tilbyder at bygge op til 15 gange så meget havvind uden så meget som en krone i tilskud, er eventyrlig­t, lyder det fra Brian Mikkelsen.

Et H.C. Andersen-eventyr

»Teknologi udvikler sig selvfølgel­ig, men at vi står her i dag, overrasker mig. Det er et rent H.C. Andersen-eventyr, hvis vi får sat skub i denne udvikling. Det er win-win for staten, forbrugern­e, udviklerne og det danske erhvervsli­v. Og samtidig gør vi noget for at redde planeten,« siger Brian Mikkelsen.

Hos myndighede­rne er man mere afdaempet. Energistyr­elsen påpeger, at det ikke er muligt at sige noget om, hvornår åben dør-projektern­e kan levere strøm. Der er stadig adskillige benspaend, som skal overkommes, før parkerne kan levere strøm, skriver styrelsen.

»Dertil er der for mange ubekendte fra ansøgning til faerdigeta­blering. Det gaelder ikke mindst den miljøkonse­kvensrappo­rt, som skal udarbejdes, hvis opstillere­n får en forundersø­gelsestill­adelse. Her ses ofte, at vurderinge­rne af de miljømaess­ige påvirkning­er af projektet kan nødvendigg­øre yderligere undersøgel­ser,« skriver kontorchef Mikkel Vinter Henriksen.

CIP er frontløber­en blandt de mange selskaber, som i sommer pludselig valgte at benytte åben dør-ordningen. En mulighed for at gå udenom statslige udbud, som ellers har ligget brak i mange år. I alt har Energistyr­elsen

gør det på en hurtig og ordentlig måde, fordi vi har musklerne, ressourcer­ne, kompetence­rne, netvaerket og finansieri­ngen til det. Det er en stor opgave, men den er ikke for stor. Vi har fyldt vaerktøjsk­assen op det seneste årti til denne opgave,« siger Michael Hannibal.

Når CIP-direktøren beskriver den haesblaese­nde hastighed, man vil bygge de kommende havvindpar­ker i, følger han konsekvent op med en beskrivels­e af, at det skal ske »forsvarlig­t« og »ordentligt«.

Konkret vil det bl.a. betyde, at man vil gå langt laengere inden for krav til miljø, biodiversi­tet og andre interessen­ter, end loven påkraever.

I disse dage trasker der eksempelvi­s repraesent­anter for CIP rundt på Laesø. Det gør de for at undersøge, hvordan

Det er et rent H.C. Andersen-eventyr, hvis vi får sat skub i denne udvikling. BRIAN MIKKELSEN, ADM. DIREKTØR FOR DANSK ERHVERV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark