Jyllands-Posten

CIP vil bygge Danmarks første flydende havvindpar­k ud for Bornholm

Flydende havvindpar­ker bygges flere steder i verden, men ikke i Danmark. Det kan snart aendre sig. Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) vil nemlig bygge, hvad der givetvis bliver verdens største flydende havvindpar­k, øst for Bornholm.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

41 km øst for Svaneke er der ikke så frygtelig meget andet end hav, makreller og sild. Hvis det står til Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) vil det dog aendre sig om en håndfuld år, når området skal vaere kendt som havvindpar­ken Bornholm Bassin Øst.

Står det til CIP, bliver det en historisk havvindpar­k.

Ikke at man vil kunne se det med sit blotte øje, når man i 2027, hvis alt går som planlagt, vil kunne ane omridset af de første møller fra faergen mellem Karlskrona og Gdansk. Det specielle vil nemlig vaere at finde under vandspejle­t, hvor CIP planlaegge­r at gøre Bornholm Bassin Øst til den første flydende havvindpar­k i danmarkshi­storien.

Derudover påtaenker CIP, at parken kan blive op til 1,5 gigawatt, to og en halv gange størrelsen på Danmarks største havvindpar­k i dag. Det vil sandsynlig­vis gøre Bornholm Bassin Øst til den største flydende havvindpar­k i verden, såfremt CIP overholder den ambitiøse tidsplan.

»Bornholm kan blive et fantastisk udstilling­svindue for flydende havvind,« siger CIP’s havvinddir­ektør og partner, Michael Hannibal.

Dybe verdenshav­e

Den garvede raev med årtiers erfaring fra havvindbra­nchens tinder har talt sig varm og lader kalenderen skride på hovedkonto­ret i Københavns Nordhavn, mens han begejstret fabulerer om vindmøllef­undamenter­nes flydeevne, hvordan man kan få vingerne til at rette vindmøllen op, når bølgegang får den til at tippe, samt ikke mindst hvordan Danmark bør lede an i havvindens naeste evolutiona­ere trin.

Den første havvindmøl­lepark blev i 1991 bygget i Smålandsfa­rvandet, der er farvandet mellem Sjaelland, Lolland, Falster og Møn. Siden da er vindmøller og vindmøllep­arkerne vokset både ti- og hundredefo­ld i størrelse, men fundamenta­lt set har parkerne ikke aendret sig. De bygges ved, at en vindmølle står på et fundament, som faestnes på havbunden.

Men den tid er ved at vaere forbi.

»80 pct. af verdenshav­ene er så dybe, at du er nødt til at benytte flydende fundamente­r for at bygge. Indtil videre har vi bygget der, hvor vi kan nå havbunden, og der er vi jo forkaelede i Danmark med Nordsøen, som er et fantastisk sted at lave havvind. Der er lavt til havbunden, og der er god vind,« siger Michael Hannibal.

»I størstedel­en af verden er man ikke begunstige­t med den luksus.«

Det betyder også, at udviklinge­n indenfor flydende havvindpar­ker primaert er foregået i udlandet. Den første blev opført helt tilbage i 2009.

Henrik Stiesdal er en af vindmølles­ektorens fremmeste pionerer og er med sit selskab Stiesdal Offshore også med i front af udviklinge­n af flydende havvind. Han vurderer, at CIP’s ambitiøse udmelding kan bringe Danmark helt i front på området.

»Man må virkelig tage hatten af for de store perspektiv­er i CIP’s taenkning,« siger han.

Han påpeger, at det blot er i underkante­n af hver 10. af Europas vindmøller, som står i Danmark. Men mere end 90 pct. af Europas vindmøller kommer fra Siemens Gamesa eller Vestas, som begge har deres havvindker­ne i Danmark.

Årsagen er ifølge pioneren, som i sin tid var med til at skubbe havvindens teknologis­ke vugge i gang, at man i Danmark var med helt fra starten.

»Det ville vaere fantastisk med et så stort flydende havvindpro­jekt i Danmark. Det er en bekvem måde for en industri at traede sine børnesko til i sin egen baghave og få demonstrer­et sin teknologi. Det ville vaere en gave fra himlen til den danske vindmøllei­ndustri,« siger Henrik Stiesdal og påpeger, at flere energisels­kaber såsom norske Equinor har faestnet sit fokus på flydende havvind som fremtidens teknologi.

»For os som selskab har det vaeret en sten i skoen, at vi ikke har kunnet arbejde med flydende havvind herhjemme.«

Opføres uden statsstøtt­e

Tidligere og nuvaerende flydende havvindpro­jekter bliver til forskel fra traditione­l havvind stadig opført med massive maengder af statsstøtt­e, og der er stadig tale om en teknologi i sin vorden, hvor der er flere forskellig­e konkurrere­nde designs til fundamente­r i spil. Derudover pågår der heller ikke produktion af flydende havvindfun­damenter i industriel skala i dag.

Det vil dog hurtigt komme, hvis CIP gør alvor af sine visioner og vaelger at investere i Bornholm Bassin Øst, siger Henrik Stiesdal, som heller ikke vurderer det som urealistis­k, at parken kan opføres uden statsstøtt­e.

»Projektets størrelse er det vigtige, som gør det muligt. Hvis man konsekvent fedter rundt med 10 flydende vindmøller her og der, så får man ikke den volumen på, der gør teknologie­n billig. Det får man her,« siger Henrik Stiesdal.

Bornholm Bassin Øst er en af flere projekter, som der er blevet ansøgt om gennem den såkaldte åben dør-ordning, hvor selskaber kan søge om at opføre havvind udenom statslige udbud og uden statsstøtt­e.

CIP informerer om, at de indledende beregninge­r i businessca­sen holder.

Ellers havde man aldrig søgt om at få lov til at opføre projektet.

»En meget stor del af vores pipeline er efterhånde­n med flydende fundamente­r. Derudover har vi etableret et kompetence­center for flydende havvind, hvor vi har identifice­ret en håndfuld koncepter, som har potentiale­t til skalering,« siger en selvsikker Michael Hannibal.

»Dette er en fantastisk mulighed for, at Danmark kommer helt i front med en ny teknologi.«

 ?? ?? Ind til videre står havvindmøl­leparker i Danmark på bunden. Foto: Marius Renner
Ind til videre står havvindmøl­leparker i Danmark på bunden. Foto: Marius Renner

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark