Jyllands-Posten

Faldende yen presser Japans økonomi

Trods stigende inflation, og modsat stort set alle andre økonomier, har Japan hverken villet haeve renten eller foretage andre markedsind­greb. Men nu laegger regeringen måske pres på den japanske nationalba­nk.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Japans regering er kommet op at skaendes med den japanske nationalba­nk i form af en serie modsigende kommentare­r om landets pengepolit­ik.

Resultatet er forvirring blandt analytiker­e og investorer.

Ikke mindst fordi Japans nationalba­nk stadig insisterer på at vedligehol­de en ultraløs pengepolit­ik i en tid, hvor så godt som alle andre industrina­tioner går i den modsatte retning. Samtidig stiger inflatione­n også i Japan, hvor yennen er faldet til et niveau ikke set i årtier.

Mavepuster

Tidligere i september faldt yennen endda til 145 over for dollaren – det laveste niveau siden 1998 og en mavepuster til Japans mange importører, der har set deres regning for udenlandsk­e indkøb stige voldsomt i løbet af i år.

Den svage yen kan dog også hjaelpe eksportøre­r ved at gøre deres produkter billigere på verdensmar­kedet. Men som en tommelfing­erregel vejer importregn­ingen tungere, så snart yennen falder til under 135 mod dollaren. Det skete for måneder siden.

Mange eksperter forventer endda en yderligere svaekkelse inden året er omme.

Yderligere fald

»Jeg forventer, at vi vil se yennen falde til 150 eller 160 i løbet af de naeste måneder,« udtalte Jesper Koll, mangeårig Japan-ekspert og direktør for investerin­gsfirmaet Monex Group, til CNBC den 8. september.

Hvis det er sandt, vil det kun få japansk industri til at rive sig endnu mere i håret. Men det er ikke en helt ny trend. Yennen er faldet med omkring 30 pct. siden begyndelse­n af 2022 i en serie langsomt dalende kurver og skarpe, pludselige fald. Det har Japans finansmini­sterium før slået hen – indtil nu, lader det til.

»Hvis trenden fortsaette­r, vil myndighede­rne ikke tøve med at gennemføre de nødvendige tiltag og uden at udelukke nogen muligheder,« udtalte landets finansmini­ster, Shunichi Suzuki. »Det er vigtigt for en valuta at udvikle sig stabilt og i henhold til økonomiske basisregle­r.«

Dyrere importvare­r

Ministeren ville ikke ud med praecis, hvilke tiltag regeringen har i tankerne. Men holdningen står i skarp kontrast til Japans nationalba­nk og dens direktør, Haruhiko Kuroda.

Kuroda har laenge insisteret på, at der hverken er rentestign­inger eller andre markedsind­greb på vej. Det gør han stadig – selv om han også understreg­er, at det ikke er en nem tid at vaere japansk handelsman­d.

»Skarpe kursudvikl­inger er ikke ønskvaerdi­ge, idet de destabilis­erer erhvervsli­vets planer og højner usikkerhed­en. Vi følger udviklinge­n nøje,« udtalte nationalba­nkdirektør­en, efter at Japans premiermin­ister, Fumio Kishida, havde kaldt ham ind til hastemøde midt i september.

Det er det taetteste, Kuroda har vaeret på at antyde, at nationalba­nken måske laegger kursen om. Men hans tidligere pointe står stadig ved magt.

For både inflatione­n og den svage yen er isaer en funktion, udtaler både Kuroda og et vaeld af eksperter som Jesper Koll, af de globalt stigende energi- og fødevarepr­iser. De får Japans importregn­ing til at stige, hvilket i sidste ende betyder højere priser for forbrugern­e.

Lave afkast

Samtidig betyder Kurodas ultraløse pengepolit­ik, at både den japanske rente og de japanske obligation­safkast endnu er ekstremt lave – mens både rente og afkast stiger på det amerikansk­e marked. For selv om Japans inflation er stigende, ligger den stadig kun på 2,6 pct. om måneden – USA’s er modsat 8,26 pct., hvilket har presset Den Føderale Bank til en raekke rentestign­inger.

Det får investorer til at hive penge ud af det japanske marked, hvor afkastet er lavt, og investere i det amerikansk­e, hvor det er tilsvarend­e højere. Også det presser yennens vaerdi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark