Jyllands-Posten

Serbien spiller russisk roulette

Serbiens afvisning af økonomiske sanktioner mod Rusland efterlader landet i en isoleret position. Samtidig står de økonomiske problemer i kø, og landet fik derfor i sidste uge hjaelp fra uventet kant.

- LYNGE GØRTZ SMESTAD Chefanalyt­iker, EKF finans@finans.dk

Serbien er landet, der går sine egne veje. Hvor stort set alle andre lande har givet Rusland den kolde skulder efter angrebet på Ukraine, har Serbien opretholdt det historisk taette forhold til det store land mod øst.

Ingen sanktioner

Serbien er således et af få lande, der ikke har indført økonomiske sanktioner mod Rusland, og hvor de diplomatis­ke forbindels­er er blevet opretholdt. I maj indgik Serbien en treårig aftale med Rusland om billige gasleveran­cer, og for få uger siden var en serbisk delegation på besøg i Moskva. Den serbiske indenrigsm­inister benyttede den lejlighed til at kalde EUsanktion­erne mod Rusland for hysteriske. Også Serbiens praesident, Aleksandar Vucic, som er den dominerend­e skikkelse i serbisk politik samt landets de facto leder, er kendt for sin positive indstillin­g over for Rusland.

Det serbiske flirteri med Moskva er dog ikke uden konsekvens­er. For mens Serbien med den ene hånd raekker ud mod russerne i øst, raekker den anden hånd mod vest og den rigdom, et eventuelt EU-medlemskab kan føre med sig. Landet har nemlig vaeret i optagelses­forhandlin­ger med EU siden 2014 og er derfor i gang med en omfattende harmoniser­ingsproces, så landets demokratis­ke institutio­ner kommer på niveau med EU’s standarder.

Derfor er man i Bruxelles også rasende over, at serberne ufortrøden­t fortsaette­r samarbejde­t med russerne. EU har bedt serberne om at ”revurdere” det økonomiske samarbejde med russerne. Det betyder på diplomatsp­rog, at EU ikke vil acceptere, at serberne spiller på to heste, samt at samarbejde­t med russerne mindsker udsigterne til et EU-medlemskab.

Høje renter

Serberne kunne ellers p.t. godt bruge den økonomiske hjaelp, et EU-medlemskab medfører. Selv om landet gennem en årraekke har gennemført reformer, der har forbedret det makroøkono­miske udgangspun­kt, er landet udfordret af den globale energikris­e og uroen på de finansiell­e markeder.

Landet har en moderat statsgaeld på ca. 53 pct. af bnp, men halvdelen af gaelden er i fremmed valuta, hvilket betyder, at Serbien er relativt sårbart over for de internatio­nale investorer­s appetit på landet. I usikre tider som nu navigerer investorer­ne nemlig mod sikre havne, og derfor er de søgt vaek fra emerging markets som Serbien. Det har betydet, at renten på landets mest likvide statsoblig­ationer er tredoblet på bare et år fra ca. 2 pct. til over 6 pct., hvorved det er blevet vaesentlig­t dyrere at refinansie­re statsgaeld­en.

Hjaelp fra uventet kant

Som følge af de økonomiske udfordring­er har Serbien fået hjaelp fra uventet kant. Landet fik nemlig i sidste uge et lån på 1 mia. dollars fra De

Forenede Arabiske Emirater på fordelagti­ge betingelse­r. Det rige olieland låner jaevnligt ud til andre lande som led i en strategi om at øge sin indflydels­e internatio­nalt. Samtidig har Serbien anmodet Den Internatio­nale Valutafond, IMF, om en lånefacili­tet, som Serbien kan traekke på, hvis det skulle blive nødvendigt.

Høj inflation

Med den nye hjaelp burde Serbien kunne overholde sine eksterne forpligtel­ser uden problemer. Den serbiske befolkning maerker dog stadig et pres på pengepunge­n, for med 13 pct. inflation har Serbien et af de højeste inflations­niveauer i Europa. Serbien er nettoimpor­tør af energi, og de stigende energipris­er er staerkt medvirkend­e til den høje inflation.

Det er dog ikke kun energipris­erne, der bidrager til inflatione­n. Serbien har de senere år ført en de facto fastkurspo­litik over for euroen og har derfor kun i begraenset omfang brugt pengepolit­ikken til at daempe inflatione­n. Derfor smitter den inflationa­ere pengepolit­ik fra Den Europaeisk­e Centralban­k af på forholdene i Serbien – en situation, vi i øvrigt kender til i Danmark. Serbien har dog mere fleksibili­tet, da fastkurspo­litikken ikke er formaliser­et på samme måde som i Danmark.

De aktuelle udfordring­er bør ikke afholde danske virksomhed­er fra at gå ind på det serbiske marked. Serbien har stadig relativt høj vaekst, og landet ligger taet på Danmark. På den laengere bane beror potentiale­t for danske virksomhed­er dog i høj grad på, om Serbien indlemmes i EU eller fortsaette­r det russiske flirteri.

 ?? ?? En kvinde holder et billede af den russiske praesident, Vladimir Putin, under en pro-russisk demonstrat­ion i den serbiske hovedstad Beograd. Foto: Darko Vojinovic/AP/Ritzau Scanpix
En kvinde holder et billede af den russiske praesident, Vladimir Putin, under en pro-russisk demonstrat­ion i den serbiske hovedstad Beograd. Foto: Darko Vojinovic/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark