Jyllands-Posten

Rådmand kalder statens inddrivels­e af gaeld »ineffektiv« og »kraenkende for retsfølels­en«

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for kultur og borgerserv­ice i Aarhus Kommune, er frustreret over, at staten ikke i tilstraekk­eligt omfang formår at inddrive borgernes gaeld til kommunen. Gaeldsstyr­elsen afviser kritikken.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Rådmand Rabih AzadAhmad (R), kultur og borgerserv­ice i Aarhus Kommune, er frustreret over, at Aarhus Kommune er i gang med en stor sparerunde, hvor magistrats­afdelinger­ne samlet set skal finde 229 mio. kr. om året samtidig med, at kommunen har flere hundrede millioner kroner til gode hos borgerne.

»Det giver jo ingen mening, at vi samtidig har 260 mio. kr. liggende i det gamle gaeldssyst­em, som ikke bliver inddrevet,« meddeler rådmanden skriftligt til JP Aarhus.

»I Aarhus Kommune har vi krav på gaeld for 427 mio. kr. Det kan man altså få rigtig meget velfaerd for.«

Inddrivels­en af offentlig gaeld blev centralise­ret i 2005. Siden har forskellig­e systemer – EFI, DMI og PSRM – med vekslende succes forsøgt at hente pengene tilbage i de offentlige kasser. Aarhus Kommune har ifølge en orienterin­g fra Backoffice til JP Aarhus ikke noget estimat over, hvor meget der kunne vaere kommet tilbage i kommunekas­sen, hvis inddrivels­en havde vaeret 100 pct. effektiv. Men det årlige tab skønnes at vaere et tocifret millionbel­øb.

Kraenkende for retsfølels­en

Af orienterin­gen fremgår desuden, at Gaeldsstyr­elsen siden 2015 har afskrevet 76 mio. kr. af borgeres og virksomhed­ers gaeld til Aarhus Kommune. Det er er primaert sket ved en ekstraordi­naer afskrivnin­g i 2019/2020, hvor styrelsen i en stor samlet indsats afskrev store dele af kommunerne­s krav mod at give kompensati­on til kommunerne.

»Jeg synes, det er kraenkende for retsfølels­en, at nogle borgere kan slippe for at betale deres gaeld på grund af ineffektiv­itet,« meddeler Rabih Azad-Ahmad, som gerne så, at Aarhus Kommune fik lov til selv at gøre arbejdet.

»Hvis vi som kommune havde mulighed for at inddrive gaeld, ville det løse en del af problemet. Kommunerne er meget mere effektive til gaeldsindd­rivelse – det ser vi f.eks. i forhold til ejendomssk­at,« skriver han med henvisning til, at Aarhus Kommune har formået at reducere borgernes gaeld på det område betragteli­gt.

Ingen indbetalin­g

Ifølge kommunens Backoffice er 110 mio. kr. af det tilgodehav­ende, som Aarhus Kommune har i det gamle DMI-system, suspendere­t. Der sker ifølge chef for Backoffice i Borgerserv­ice Finn Bruun Ravnsbaek ingen indbetalin­g – hverken ved modregning i overskyden­de skat eller ved borgerens egen frivillige indbetalin­g. På fordringer for i alt 149 mio. kr. er indsatsen begraenset.

Krav som ligger i DMI kan Aarhus Kommune heller ikke få overført til PSRM, selv om datakvalit­eten er dokumenter­et og godkendt i samarbejde med Gaeldsstyr­elsen. Derfor sker der ingen aktiv inddrivels­e på dem, oplyser han.

»Der sker modregning, hvis en lønmodtage­r får overskyden­de skat tilbage, men der sker ikke egentlig inddrivels­e f.eks. ved at tage pant i indbo eller indeståend­er, selv om lovgivning­en faktisk giver det offentlige ret store beføjelser i forhold til at kradse pengene ind,« forklarer han.

Restancer stiger

Gaeld for 115 mio. kr. lå ved udgangen af august stadig i kommunens eget debitorsys­tem og er endnu ikke sendt over til PSRM. Her ligger lige nu fordringer for i alt 53 mio. kr.

»Det nye system fungerer i hvert fald delvist bl.a. ved at lave lønindehol­d, men det fungerer ikke på en raekke områder – f.eks. i forhold til erhvervsdr­ivende, eller hvis der er medhaefter­e til restancer på daginstitu­tionsområd­et. Det nye inddrivels­essystem understøtt­er heller ikke automatise­ret brug af udlaeg, som også er et effektivt og vigtigt inddrivels­esmiddel. Det betyder, at de restancer har vaeret stigende,« fortaeller Finn Bruun Ravnsbaek.

Gaeldsstyr­elsen oplyser til JP Aarhus, at staten inddriver et voksende milliardbe­løb på vegne af de offentlige kreditorer – i fjor et rekordbelø­b på omkring 11,5 mia. kr.

»Gaeldsstyr­elsens nye inddrivels­essystem PSRM inddriver en stadig større andel af gaelden til det offentlige. PSRM understøtt­er alle de inddrivels­esskridt, som blev forudsat ved programmet­s start og bidrog sidste år med ca. 3,7 mia. kr. af det samlede provenu, hvilket var en fordobling i forhold til 2020. Systemet skal – som planlagt – løbende forbedres, så det bliver endnu mere effektivt. Det har høj prioritet,« skriver styrelsen.

Mere ny gaeld

Af svaret fremgår desuden, at gaelden til det offentlige generelt er stigende. Det skyldes isaer, at der fortsat stiftes meget ny gaeld af borgere og virksomhed­er, ligesom der løbende tilskrives renter. Samtidig er der skyldnere, der ikke har nogen betalingse­vne. Det gaelder også for gaelden til kommunerne.

Styrelsen modtager også fra de offentlige kreditorer løbende en betydelig maengde gaeldspost­er til PSRM, hvor der er tvivl om datakvalit­eten.

»Det betyder, at Gaeldsstyr­elsen ikke kan foretage inddrivels­e af gaelden, før gyldighede­n er afklaret i samarbejde med de offentlige kreditorer – herunder kommunerne.«

Rigsrevisi­onen har flere gange kritiseret Skattemini­steriet – og skrev den 10. august i et notat til rigsreviso­rerne om udviklinge­n af det nye inddrivels­essystem:

»Rigsrevisi­onen finder, at Skattemini­steriets arbejde med at faerdigudv­ikle det nye inddrivels­essystem PSRM er utilfredss­tillende.«

Rigsrevisi­onen påpeger flere fejl – bl.a. at systemet ikke er i stand til at inddrive på alle de måder, som lovgivning­en faktisk tillader. Af en tilstandsv­urdering fra oktober 2021 fremgår, at der også har vaeret vaesentlig­e problemer med systemets ydeevne og driftsstab­ilitet, ligesom 11 pct. af samtlige fordringsh­avere endnu ikke er koblet på systemet.

Jeg synes, det er kraenkende for retsfølels­en, at nogle borgere kan slippe for at betale deres gaeld på grund af ineffektiv­itet. RABIH AZAD-AHMAD (R), RÅDMAND FOR KULTUR OG BORGERSERV­ICE, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Rådmand for kultur og borgerserv­ice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (R) er frustreret over, at kommunen skal spare på velfaerd, mens kommunen har flere hundrede millioner af kroner til gode hos borgerne. Arkivfoto
Rådmand for kultur og borgerserv­ice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (R) er frustreret over, at kommunen skal spare på velfaerd, mens kommunen har flere hundrede millioner af kroner til gode hos borgerne. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark