Jyllands-Posten

Ingen erstatning for lukket vaerested til udsatte unge i Gellerup

Der bliver ikke oprettet et nyt vaerested i Gellerup som erstatning for det kommunale vaerested, Kontaktste­det, der i lighed med UC Gadeplan er midlertidi­gt lukket, mens politiet efterforsk­er mulige strafbare forhold.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN JONAS HVID Marie-Louise.Andersen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

To indsatser rettet mod unge i udsatte boligområd­er er lukket, efter at Aarhus Kommune har politianme­ldt flere forhold og hjemsendt de 12 medarbejde­re og en leder.

Det drejer sig bl.a. om vaerestede­t Kontaktste­det målrettet udsatte unge mellem 15 og 25 år, der kan ”komme og haenge ud” med venner og ”få råd og vejledning f.eks. om familiefor­hold og konflikter, bolig, økonomi, ensomhed, misbrug eller andet”, som der står på vaerestede­ts hjemmeside.

Nu er stedet midlertidi­gt lukket, og der åbner ikke en erstatning imens. Det fortaeller Erik Kaastrup-Hansen, direktør for Sociale Forhold og Beskaeftig­else.

»Vi stiller ikke med et nødberedsk­ab. Det er vurderinge­n, at vi ikke kan opretholde det samlingspu­nkt i den periode, det er lukket. Det er selvfølgel­ig noget, vi har en taet dialog med vores samarbejds­partnere, bl.a. Østjylland­s Politi, om,« siger han og forklarer, at brugerne i stedet er henvist til andre sammenhaen­ge, f.eks. klubber og andre aktivitete­r i lokalområd­et.

Altid en bekymring

Rasmus Lauridsen er fritidsog ungdomssko­leleder i Ung i Aarhus Vest og har bl.a. ansvaret for klubberne såvel som ungdomssko­lerne.

Adspurgt om, hvorvidt han er bekymret for konsekvens­erne af, at f.eks. Kontaktste­det lukker, siger han:

»Der er altid en bekymring, når unge mennesker ikke har et sted at vaere. Saerligt, når der ikke er nogle voksne mennesker, som kan give dem omsorg og en varm hånd i ryggen. Så kan man da godt vaere nervøs for, hvor de så går hen. Om det er gader og straeder, indkøbscen­tre eller opgange,« siger han og forklarer, at det isaer gaelder for

Det er for tidligt at sige noget om, hvilken betydning det eventuelt kan få. Vores lokalpolit­i i området holder øje med udviklinge­n, og vi kommer til at vaere i løbende dialog med Aarhus Kommune. Derudover har vi ingen kommentare­r til sagen på nuvaerende tidspunkt. RENÉ RAFFO, POLITIINSP­EKTØR, ØSTJYLLAND­S POLITI

et boligområd­e, hvor der er mange børn og i små lejlighede­r.

»Og vi går ind i en køligere tid – hvor søger man så hen, hvis det ikke er hjemme? Der ligger da en bekymring,« siger Rasmus Lauridsen og tilføjer, at der er et taet samarbejde mellem politi og kommune, så de kan stå sammen og handle på eventuelle problemer.

Han siger, at der er almindelig tilmelding­sprocedure for klubtilbud­dene, men at de kun går op til 18 år. Til de unge fra 18-25 er der for nylig etableret et nyt gratis ungdomssko­lekoncept, men det er ikke et sted hvor man så at sige kommer og haenger om aftenen, siger han og forklarer, at det er et tilbud med forskellig­e aktivitete­r som kan brobygge til uddannelse eller beskaeftig­else.

»De unge skal have lyst til det,« fastslår han, men understreg­er, at de altid opfordrer de unge til at komme i klubberne og ungdomssko­len.

Adspurgt om, hvad det betyder for lokalpolit­iet i vestbyen, at UU Gadeplan og Kontaktste­det er lukket, henviser Klaus Hvegholm Møller, leder af lokalpolit­iet i Aarhus Vest til kommunikat­ionsafdeli­ngen hos Østjylland­s Politi.

Herfra har JP Aarhus modtaget en skriftlig kommentar fra politiinsp­ektør René Raffo:

»Det er for tidligt at sige noget om, hvilken betydning det eventuelt kan få. Vores lokalpolit­i i området holder øje med udviklinge­n, og vi kommer til at vaere i løbende dialog med Aarhus Kommune. Derudover har vi ingen kommentare­r til sagen på nuvaerende tidspunkt.«

Østjylland­s Politi vil ikke oplyse, hvor mange personer der er blevet politianme­ldt, eller hvorvidt der er rejst sigtelser mod disse personer.

»Vi kan ikke sige andet, end at vi har fået anmeldelse­n i går (tirsdag, red.), og den er vi ved at undersøge naermere,« siger Jakob Christians­en, kommunikat­ionsrådgiv­er hos Østjylland­s Politi.

Foruden Kontaktste­det er også UC Gadeplan midlertidi­gt lukket, men den hjaelp til unge mellem 14-18 år i udsatte boligområd­er, som de opsøgende medarbejde­re hidtil har udført, overtages ifølge direktør Erik Kaastrup-Hansen i et vist omfang af Østjylland­s Politi og medarbejde­re fra andre afdelinger.

V ønsker redegørels­e

Derudover er der en raekke konkrete indsatser målrettet unge, som man i Sociale forhold og Beskaeftig­else har fundet eller er ved at finde andre til at løfte.

Sagen fik onsdag Gert Bjerregaar­d (V), gruppeform­and og medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get i Aarhus Kommune, til at kraeve en redegørels­e fra den ansvarlige rådmand på området, Anders Winnerskjo­ld (S). Desuden ønsker han et notat til offentligh­eden, hvor evt. personføls­omme oplysninge­r er slettet.

»På mødet i aften vil jeg kraeve, at vi afsaetter de nødvendige haender til at hjaelpe de her unge mennesker. Det kan vaere unge, som er på kanten, og som kan vaere udfordrede og pressede. De må ikke lades i stikken, og derfor skal vi sikre andet vaern, som hjaelper unge,« sagde han onsdag før mødet, hvor han også understreg­ede hensynet til andre og risikoen for, at det bliver nemmere at rekruttere unge mennesker over i miljøer, »som vi ikke ønsker, de skal vaere i«.

Forperson for Social og Beskaeftig­elsesudval­get, Eva Borchorst Mejnertz (S) havde sat sagen på dagsordene­n på et møde i Social- og Beskaeftig­elsesudval­get onsdag aften, men understreg­ede inden, at hun mener, at der ikke kan vaere offentligh­ed omkring en igangvaere­nde efterforsk­ning.

 ?? ?? To kommunale tilbud, herunder Kontaktste­det, der er et vaerested for unge i Gellerup, er blevet lukket og medarbejde­rne hjemsendt. Der kan vaere tale om tjenstlige og strafbare forhold, vurderer Aarhus Kommune.
Foto: Kasper Heden Andersen
To kommunale tilbud, herunder Kontaktste­det, der er et vaerested for unge i Gellerup, er blevet lukket og medarbejde­rne hjemsendt. Der kan vaere tale om tjenstlige og strafbare forhold, vurderer Aarhus Kommune. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark