Jyllands-Posten

Optagelses­prøve for pelsede terapeuter – menneskets bedste ven var på plejehjems­besøg

22 hunde og deres ejere gaestede Sabros Lokalcente­r for at finde ud af, om de firbenede kan blive besøgshund­e. Et koncept, der bygger på forskning.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

En charmerend­e, korthåret dame på 57 kg kaemper lidt med at få bagdelen op på en briks. Det lyder måske ikke af meget, men når ens skulderhøj­de ikke er meget mere end 40 cm, bliver BMI’en til den høje side. Tungen haenger ud af munden på hende. Øjnene er store, brune og bedårende. Hendes navn er Amy, og selv om dyrlaegen også siger, at hun er »lidt tyk«, får hun masser af klap med på vejen.

Mens briksen kører op i øjenhøjde, sidder en tilskuerra­ekke af kørestolsb­rugere – én af dem har en pose godbidder klar – og iagttager seancen, der foregår i Sabro Lokalcente­r, hvor Amy får gennemført en fysisk undersøgel­se. Plejehjems­beboere er netop nogle af de mennesker, den 7-årige mastiff kan møde i sit fremtidige frivillige hverv.

Hvis hun altså består de tre prøvelser, der er lagt for dagen.

Hendes ejer Ann Munk Pedersen har taget hende med til session for besøgshund­e. Kort fortalt handler det om at finde ud af, om Amy har, hvad der skal til for at blive en del af Trygfonden­s korps af kaeledyr. Det er en opgave, hvor hunden risikerer at opleve lidt af hvert.

»Det er vigtigt for os at spørge hunden paent, om det er noget, den har lyst til,« siger Galina Plesner, som er projektche­f på Trygfonden­s besøgshund­ekoncept.

Pelsede terapeuter

Konceptet har eksisteret siden 2010 og bygger på forskning inden for ”dyreassist­eret terapi”. Selv om Galina Plesner kalder det et »broget forsknings­felt«, findes der danske studier, som viser, at besøgshund­e på plejehjem gør noget godt for beboerne.

»Hundene inviterer langt hen ad vejen til interaktio­n, som man godt kan deltage i, selv om man er ret svaekket,« siger projektche­fen.

Når hun siger »svaekket«, kan det oversaette­s til funktionsn­edsaettels­er som demens for eksempel. Men besøgshund­ene kommer også ud til bosteder med udviklings­haemmede og gør en forskel.

22 hunde og deres ejere forsøger at komme gennem nåleøjet til dagens session i Sabro. Der kommer alt fra en chihuahua til en ruhåret hønsehund ind ad dørene til plejecentr­et. De er forskellig­e som nat og dag. Ligeså er deres ejere. Diversitet­en er noget, Trygfonden gerne ser, at besøgssted­erne tager ind og taenker over.

»Der kan sidde en mand på et plejehjem, som har enormt meget lyst til at få besøg af en anden mand og en labrador, så de kan snakke om jagt. Og der kan sidde en anden borger, der gerne vil have en hund, som kan komme op i sengen eller på skødet,« siger Galina Plesner.

Krav til hund og ejer

Amy klarer tjekket ved dyrlaegen med bravur, på trods af at hun har et par kg for meget på sidebenene. Hendes pensionere­de fanskare triller med over til naeste udfordring, som udføres af en dyreadfaer­dskonsulen­t. Over frokost tynder der ud i maengden af plejehjems­beboere, der har tid til at kigge på de firbenede venner – der er nemlig forloren hare i lo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark