Jyllands-Posten

Mink-formand tror ikke på en fremtid for erhvervet

Regeringen­s beslutning om igen at tillade minkavl i Danmark får ikke bare kritik fra dyrevelfae­rdsgrupper og støttepart­ier. Også minkbranch­en selv mener, at løbet er kørt.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Glem alt om et minkerhver­v i verdenskla­sse. Dansk minkavl kommer aldrig tilbage til fortidens storhed.

Selv om regeringen fredag meddelte, at hold af mink igen bliver tilladt, når det nuvaerende forbud udløber til nytår, er det en branche i knae og uden en reel fremtid på verdensmar­kedet.

Spørger man minkavlern­es formand, Tage Pedersen, giver det faktisk slet ingen mening at genåbne.

»Nej,« siger han

»Hvis jeg mente dét, så ville jeg selv vaere gået i gang.«

De tomme bure står ganske vist stadig tilbage på mange minkfarme og venter på nedrivning, men hele infrastruk­turen bag erhvervet er vaek: De højt beskattede avlsdyr er aflivet, auktionshu­sene og pelseriern­e er under afvikling, og fodercentr­alerne er lukket.

De få minkavlere, som måtte vaelge at genåbne deres farme fra årsskiftet, kommer mere eller mindre til at skulle klare sig selv, påpeger Tage Pedersen, som selv spår, at højst fem avlere vil vaelge at starte op igen.

»Det bliver ganske umuligt,« siger han opgivende.

SSI: Begraenset risiko

Regeringen besluttede i november 2020, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smitte med coronaviru­s. Lovhjemlen kom først på plads senere, og siden har minkavl vaeret forbudt ved lov.

Men nu har Statens Serum Institut vurderet, at der kun er en begraenset risiko for folkesundh­eden, hvis der igen bliver åbnet for minkavl i et begraenset omfang fra januar naeste år.

Fødevaremi­nister Rasmus Prehn understreg­er, at forbuddet alene handlede om folkesundh­eden.

»Nu er det sundhedsmy­ndighedern­es vurdering, at risikoen ved minkavl ikke er så stor laengere. Dermed er der ikke laengere noget argument for at forlaenge det midlertidi­ge forbud,« siger ministeren til Ritzau.

Minkavlern­e skal dog leve op til nogle strikse krav til smittefore­byggelse for at undgå en gentagelse af 2020, hvor smitten spredte sig som en steppebran­d blandt saerligt nordjyske besaetning­er.

Fremover skal personalet bl.a. baere vaernemidl­er, gennemføre et hygiejneku­rsus og anbefales at få foretaget to ugentlige pcr-test. De skal også skifte tøj på vej ind og ud, og en gang om ugen kommer Fødevarest­yrelsen på besøg for at teste ca. 60 mink.

Overholder avlerne ikke kravene, kan de straffes med bøder.

Fredag eftermidda­g praesenter­ede Rasmus Prehn minkbranch­en for tiltagene på et møde i Fødevaremi­nisteriet. Ifølge Tage Pedersen bliver det op ad bakke:

»Det er nogle voldsomme krav, som gør, at det bliver en rigtig traels og dyr hverdag for de få, der vil starte op igen.«

I 2020 fandtes der op mod 17 mio. mink i Danmark fordelt på ca. 1.100 minkfarme. Langt hovedparte­n af de tidligere avlere har allerede søgt om nedlukning­serstatnin­g fra staten.

Det samlede beløb til avlerne og følgeerhve­rvet ventes at løbe op i ca. 20 mia. kr., men der kommer til at gå mindst to år endnu, før de sidste avlere får deres penge. Måske endda mere.

Få ønsker at fortsaette

Kun 14 minkavlere har valgt at gå i ”dvale” for eventuelt at kunne genstarte produktion­en, når forbuddet udløber. De skal nu afgøre, om de vil genåbne, eller om de vil forblive lukket og søge den fulde erstatning fra staten. En enkelt avler fra Fjerritsle­v i Nordjyllan­d har på nuvaerende tidspunkt besluttet sig for at genåbne.

På Christians­borg sukker Enhedslist­ens dyrevelfae­rdsordføre­r, Søren Egge Rasmussen, dybt over beslutning­en om at lade minkerhver­vet genopstå.

»Det er simpelthen så skuffende,« siger han.

Sammen med SF, Alternativ­et og en raekke dyrevelfae­rdsorganis­ationer har Enhedslist­en laenge presset på for, at Danmark gør som en lang raekke andre lande og forbyder minkavl permanent af hensyn til dyrevelfae­rden. Det har lande som Norge, Storbritan­nien, Tyskland og Frankrig allerede gjort eller er ved at gøre.

Omvendt har Venstre og De Konservati­ve lagt pres på regeringen for at ophaeve forbuddet mod minkavl så hurtigt som muligt.

Søren Egge Rasmussen mener ikke, det er en god ide. Efter coronakris­en, hvor smitten sprang fra minkfarm til minkfarm, er hensynet til folkesundh­eden blevet endnu en grund til at vinke farvel til erhvervet for altid, mener han.

»Det er meningsløs­t at genåbne. Man kan sikkert godt begraense risikoen for smitte, men jo ikke ned til nul.«

 ?? ?? Danske Minkavlere­s formand, Tage Pedersen, kommer ikke til at genstarte sin produktion, selv om forbuddet mod minkavl udløber til nytår. Foto: Brian Karmark
Danske Minkavlere­s formand, Tage Pedersen, kommer ikke til at genstarte sin produktion, selv om forbuddet mod minkavl udløber til nytår. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark