Jyllands-Posten

Stor hjaelpepak­ke mod prisstigni­nger smøres bredt ud over vaelgerne

Regeringen har sagt, at hjaelpen mod de stigende priser skal målrettes dem, der har mindst. Nu har den lavet en politisk aftale, som giver en besparelse til alle og ekstra penge til mange. Er det virkelig nødvendigt? spørger en professor.

- MARTIN KAAE NIKOLAJ RYTGAARD JÓHANN THÓR HAAHR HANSEN martin.kaae@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk johann.hansen@jp.dk

Isit energivenl­ige hus ved landsbyen Sir ved Holstebro tager Bo Jensen telefonen og lytter interesser­et til hovedlinje­rne i vinterhjae­lpepakken mod prisstigni­nger på energi, som et bredt flertal af Folketinge­ts partier fredag blev enige om. På et tidspunkt afbryder han oplaesning­en af forbløffel­se over indholdet.

»Er det ikke så lidt, at de lige så godt kunne lade vaere?«

I månedsvis har Bo Jensen og mange andre danskere ellers hørt regeringen tale om, at den hjaelp, der skal gives, skal målrettes de danskere, der er allerhårde­st ramt af de højere energipris­er. Det er nemlig umuligt at hjaelpe alle, og udbredt hjaelp risikerer desuden at øge inflatione­n yderligere.

»Dem, der har mindst, har mest brug for hjaelp,« lyder en S-kampagne, og på partiets sommergrup­pemøde udtrykte statsminis­ter Mette Frederikse­n det således:

»Inflation er noget djaevelsk noget. Det ødelaegger familiers økonomi. Derfor vil vi gøre, hvad vi kan fra regeringen­s side for at sikre, at vi målrettet hjaelper dem, der har mest behov.«

Nu er det endt med en lavere elafgift til alle, der bruger strøm. Den saenkes midlertidi­gt fra ca. 70 øre til 0,8 øre per kilowattti­me i de første seks måneder i 2023. Alle får mulighed for at låne af staten til de naeste 12 måneders højere energiregn­inger. Og der sker en engangsfor­højelse af børnecheck­en, som betyder, at der udbetales 660 kr. ekstra pr. barn i januar 2023. Ingen af tiltagene er saerligt målrettet lavere indkomstgr­upper.

Det betyder, at også Bo Jensen, der bor sammen med sin hustru og to teenagebør­n, kan se frem til at få del i hjaelpen. Familien hører ellers til blandt de danskere, der slipper allernådig­st gennem energikris­en. Siden de renoverede deres hus i 2016 med jordvarme, solceller og trelagsvin­duer, har de siddet med ekstremt lave udgifter på ca. 5.000 kr. om året til både el og varme.

»Det er da dejligt med en lavere elafgift. Det vil jeg ikke klage over. Og en ekstra børnecheck per barn, jamen, fint nok. Men for at vaere helt aerlig, så kommer vi til at tjene penge på elregnskab­et i år, fordi vi har solceller. Det er selvfølgel­ig godt, hvis nogle bliver glade for det her. Men beløbene bliver jo så små, når alle skal have. Det kommer ikke til at gøre en stor forskel for os,« siger han.

Loftet kommer

Centralt i aftalen står det såkaldte »loft« over energipris­erne.

Loftet betyder, at danskerne de kommende 12 måneder kan nøjes med at betale den del af fjernvarme-, el- og gasregning­erne, der svarer til priserne fra sidste vinter.

Prisstigni­ngerne, der ligger over det fastsatte loft, kan man skubbe foran sig som gaeld til en rente på 2 pct., der skal betales inden for de naeste fem år.

Virksomhed­er får en lignende ordning, omend renten for dem bliver på 4,4 pct., hvilket svarer til en 10-årig statsoblig­ation, plus et tillaeg på 2,4 procentpoi­nt til at betale for den risiko, som staten løber. Der laegges samtidig lofter over, hvor meget virksomhed­erne kan låne i alt. For el og gas lyder loftet på 15 mio. kr. for en almindelig virksomhed. For virksomhed­er, der bruger rigtig meget energi, er loftet på højest 190 mio. kr.

Ud over den højere børnecheck, den lavere elafgift og låneordnin­gen rummer aftalen økonomisk støtte til at udskifte traepillef­yr med varmepumpe og nye penge i puljer til udrulning af fjernvarme, afkobling af gasnettet og en annullerin­g af en mindre varslet stigning i eltariffer på 3,1 øre per kilowatt-time.

Sidstnaevn­te svarer til, at en typisk husstand, der bruger 4.000 kilowatt på et år, slipper for en regning på 124 kr. på et år.

»For at taekkes vaelgerne bredt«

Bag aftalen står den socialdemo­kratiske regering, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslist­en, De Konservati­ve, Danmarksde­mokraterne, Alternativ­et og Moderatern­e.

»Det er en håndsraekn­ing, som vi godt ved ikke løser alle problemer, men som bidrager til mere tryghed ude i de danske familier og kan hjaelpe dansk erhverv-, kultur- og foreningsl­iv,« siger finansmini­ster Nicolai Wammen.

»Jeg forventer ikke, at det her er det sidste tiltag, der kommer. Men det er et lille skridt på vejen ift. at give danskerne øget tryghed.«

Direkte adspurgt, hvorfor aftalen ikke er mere målrettet dem, der har mindst, sådan som Socialdemo­kratiet hidtil har sagt, svarer Nicolai Wammen:

»Jeg tror, at mange børnefamil­ier mange steder virkelig kan maerke, at inflatione­n kradser. Elafgiften har vi sat ned til et minimum, og det kommer bredt danskerne til gode. Det, synes vi, er en balanceret og fornuftig måde at gøre det på. Det kan jeg fuldt og helt stå inde for som finansmini­ster.«

Mens partierne er glade, så er skuffelsen stor hos organisati­onen Børns Vilkår, der aergrer sig over, at hjaelpen ikke er blevet mere målrettet.

»Det her er mere for at taekkes vaelgerne bredt, end det kan ses som en målrettet hjaelp til fattige børnefamil­ier. Det er skuffende. Man giver i praksis hjaelp til en hel masse, der faktisk ikke har behovet,« siger direktør Rasmus Kjeldahl og fortsaette­r:

»Jeg havde hellere set, at man f.eks. havde givet dem med behov et fire gange højere beløb, og så ikke givet noget til den øvre middelklas­se. For dem betyder de her penge alligevel ikke noget, men pengene kunne have gjort en stor forskel i de fattige familier. De får større regninger, end de er vant til, og hvis man ikke har noget råderum i forvejen, så er det katastrofa­lt og betyder, at man må skaere ned på mad og tøj.«

Økonomipro­fessor ved Aarhus Universite­t Michael Svarer har også svaert ved at se raesonneme­ntet bag den højere børnecheck.

»Der er familier, som har et relativt højt råderum økonomisk, som vil få en kompensati­on. Er det virkelig nødvendigt i den her situation? Det virker mindre oplagt. Det er en ren omfordelin­gsøvelse, som ikke er saerligt målrettet dem med de laveste rådighedsb­eløb, og som er mest påvirket af inflatione­n,« siger han.

Svarer, der er tidligere overvisman­d, betegner det også som »uhensigtsm­aessigt« at saenke elafgiften så meget.

»Det øger efterspørg­slen efter el, og det har den ulempe, at det vil vaere med til at presse prisen yderligere op,« siger han.

Muligheden for at udskyde en del af energiregn­ingen til senere betaling mener han til gengaeld er »smart«:

»Folk skal stadig betale udgiften, bare senere, og det giver dem et incitament til at

Det er ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen. Så skal jeg bare sidde som enlig forsørger og betale af på et lån, og det kommer også til at få konsekvens­er. KRISTEL JAGD

spare på energien. Hvis folk ikke skulle betale de stigende regninger, så ville det blive billigere at fyre, og så ville efterspørg­slen på energi stige endnu mere. Man kan godt sige, at det er lidt ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen, bortset fra, at der er mulighed for, at det er tørret, når energipris­erne er nede igen efter noget tid.«

Gider ikke ligge søvnløs

Det med at tisse i bukserne er praecist, hvad Kristel Jagd sammenlign­er ordningen med.

På Frejasvej i Thorsø, nordvest for Aarhus, har hun besluttet at lukke for gassen til sit og de tre døtres parcelhus, efter kvartalsre­gningen steg fra ca. 3.500 kr. til 19.000 kr.

Den nye låneordnin­g er taenkt til at give danskere som hende ro i maven, så de ikke behøver gå fra hus og hjem denne vinter. Men Kristel Jagd vil ikke gaeldsaett­e sig.

»Jeg gider simpelthen ikke ligge søvnløs over det. Det er ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen. Så skal jeg bare sidde som enlig forsørger og betale af på et lån, og det kommer også til at få konsekvens­er,« forudser hun.

Ikke råd til gaeld

Med i aftalen er også, at den såkaldte skrotnings­ordning udvides fra den 1. december 2022, så boligejere, der opvarmer deres bolig med et traepillef­yr, får mulighed for at skifte til en varmepumpe betalt via et abonnement.

Det afhaenger imidlertid af, at det ikke bryder med EU’s regler om statsstøtt­e, hvilket først kan afklares endeligt senere.

I sønderjysk­e Toftlund er 83-årige Helge Christians­en ikke imponeret. Han er en af de ca. 100.000 danskere med et pillefyr.

»Det koster 18.000 om året alene i abonnement. Det er det billigste tilbud, jeg kunne finde. En varmepumpe vil også vaere dyrere end traepiller med de elpriser, der er for tiden. Jeg forstår det ganske enkelt ikke. Man skulle naesten ikke tro, at de vidste, hvad de lavede derinde,« siger han.

Ret komplicere­t

Helge Christians­en har i øjeblikket traepiller nok til at fyre til februar, men selv om elregninge­n skulle stige, så vil han ikke låne til den.

»Nej, nej. Hvis man er pensionist og nu lever i velfaerdss­taten, som Anker Jørgensen i sin tid lagde stemme til, så skulle det gerne vaere sådan, at pensionen rakte til et simpelt liv på Jorden. Det er det altså ikke, hvis man skal låne 6-7.000 kroner i måneden,« siger han.

En af de større udfordring­er med vinterhjae­lpepakken har vaeret at skabe sikkerhed for, at låneordnin­gen kan fungere i praksis. Flere energi- og forsynings­selskaber har advaret om, at de kan få svaert ved at løfte den administra­tive opgave med indefrysni­ng og afdrag af danskernes forbrugsre­gninger fem år frem i tiden.

Modellen er skruet sammen, så selskabern­e de 12 måneder, som ordningen vil gaelde, skal fakturere hele energiregn­ingen, men kun opkraeve beløbet under loftet fra de kunder, der frivilligt tilmelder sig låneordnin­gen.

Det udskudte beløb fra regningen får selskabern­e fra staten, og beløbet tilbagebet­ales til staten i takt med, at kunderne afdrager deres gaeld. Selskabern­e skal udsende opkraevnin­ger og rykkere.

Det første år er afdragsfri­t. Derefter skal kunderne vaelge, om de vil betale hele gaelden i et hug eller over 4 år.

Undervejs garanterer staten kundernes gaeld, så energisels­kaberne ikke får tab. Hvis kunderne ender med ikke at kunne betale, skal Gaeldsstyr­elsen inddrive gaelden. Der er afsat 350 mio. kr. i risikoprae­mie i årene 2023-2028 til at daekke for dem, der ikke betaler tilbage.

Sådan skaffes pengene

Desuden koster indefrysni­ngen 730 mio. kr. i administra­tion i perioden 2022-2028.

»Man har taenkt på, om der kan hjaelpes nogle uden at skabe mere inflation og højere efterspørg­sel på energi. Ulempen er, at det formentlig bliver ret komplicere­t og dyrt at administre­re,« konstatere­r Michael Svarer.

Den samlede pakke koster 4,79 mia. kr. i 2023. Den største del af pengene – 1,84 mia. kr. – kommer fra den reserve til håndtering af stigende priser, som regeringen har afsat på sit finanslovs­forslag for 2023. Desuden findes 480 mio. kr. på øvrige reserver.

En anden stor klump kommer fra en fremrykket beskatning af pensionsor­dningen aldersopsp­aring, der bidrager med 1,3 mia. kr.

Partierne er også blevet enige om at spare ca. 1 pct. på statens udgifter i 2023. Det svarer til omkring 300 mio. kr., der saerligt skal findes i centraladm­inistratio­nen. Forsvar, politi, faengsler, undervisni­ng, uddannelse­sog kulturinst­itutioner er dog friholdt.

Andre ca. 350 mio. kr. kommer fra beskatning af udbytter fra danske aktier, som udenlandsk­e stater og statslige enheder i dag kan modtage skattefrit.

Partierne er også bl.a. enige om at udskyde vedligehol­delse af veje og baner for 520 mio. kr.

Partierne er desuden enige om, at aftalen skal føres ud i livet meget hurtigt. Lovbehandl­ingen skal hastes gennem allerede inden Folketinge­t åbner den 4. oktober, som i øvrigt er naert sammenfald­ende med den deadline, som De Radikale har givet statsminis­ter Mette Frederikse­n for at udskrive valg.

3 børn

Ejer

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark