Jyllands-Posten

Også folk med lidt på kistebunde­n bør indefryse ekstraregn­ing på energi

Set med forbrugerø­jne er håndsraekn­ingen i form af et lån til meget høje energiregn­inger et godt tilbud til mange familier. Men ikke en smutvej til en billig investerin­g.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

En varm hånd.

Sådan lyder anmeldelse­n af tilbuddet om at kunne indefryse – eller mere mundret: at låne – til at betale de store ekstraregn­inger på el, gas og fjernvarme set gennem forbrugerb­riller. Den varme hånd er en central del af den vinterpakk­e, som et stort flertal af Folketinge­ts partier står bag.

Forbrugerø­konom Ann Lehmann Erichsen er ikke i tvivl om, at hånden er et godt tilbud i en kold tid.

»Hvis man ikke har penge til at betale energiregn­ingen, er det langt bedre at låne hos staten i stedet for et almindelig­t forbrugslå­n, hvor der snildt kan løbe 7-10 pct. i renter på. Energilåne­t får man til 2 pct. i rente, og der er yderligere den fordel, at man ikke skal kreditvurd­eres som til et forbrugslå­n. For en del mennesker, som er klemt økonomisk, kan det vaere svaert overhovede­t at få lov til at låne, så derfor er det her et prima lån,« siger hun.

Tilbuddet går helt konkret på, at en familie kan indefryse betalingen af den del af regningen for el og gas, der overstiger prisen i 4. kvartal 2021. Når det gaelder fjernvarme, kan man låne til den del af varmeregni­ngen, som er højere end udgiften i januar 2022 – udregnet som gennemsnit­sprisen ud for de 10 dyreste fjernvarme­selskaber.

Tre-fire gange højere priser

Den konkrete ekstraregn­ing for en familie vil afhaenge af, hvilket energisels­kab den bruger – og selvsagt af dens forbrugsmø­nster.

Men generelt vurderer Finansmini­steriet i et faktaark, der ledsager den politiske aftale, at mange kunder vil opleve elpriser, der er trefire gange større end tidligere. Når det gaelder gas, kan mange gaskunder forvente priser på 15-20 kr. pr. kubikmeter.

I Forbrugerr­ådet Taenk vurderer cheføkonom Morten Bruun Pedersen også, at det er en god idé at tage imod tilbuddet om indefrysni­ng, hvis ens økonomi er stram, og man gerne vil holde varmen – både helt konkret og økonomisk.

»Hvis man sidder stramt i det, indeholder vinterpakk­en en bedre lånemuligh­ed, end hvis man skal ud at låne andre steder, og der er i øjeblikket så stor usikkerhed i verden, at det vil vaere en god idé at polstre sig lidt. Ingen ved jo, hvordan verden – og energipris­erne – ser ud om et halvt år,« siger han.

Derfor peger Forbrugerr­ådet Taenk også på, at man med fordel kan tage imod den varme hånd, selv om man har lidt på kistebunde­n.

»Det er aldrig godt at humpe sig igennem i privatøkon­omien uden at have en buffer i form af en opsparing. Der kan altid komme uforudsete udgifter – hvis vaskemaski­nen pludselig ryger f.eks. Hvis man tømmer hele sin opsparing for at kunne betale energiudgi­fterne, ender man måske med et dyrt forbrugslå­n for at kunne købe den manglende vaskemaski­ne,« siger cheføkonom­en.

Forbrugerø­konom Ann Lehmann Erichsen er inde på samme tankegang, men hun understreg­er samtidig, at man skal vaere varsom med at låne til sit løbende forbrug.

»Men det her er jo en ekstraordi­naer situation. Jeg siger ikke, at man skal låne til at spise pizzaer, men hvis man har en lille opsparing, kan jeg godt forstå, hvis man er bekymret for at smide det hele efter energiregn­ingen. Selv om man har lidt på kistebunde­n, vil jeg godt kunne forstå, at man vaelger at tage imod lånet for ikke stå helt blottet,« siger Ann Lehmann Erichsen og peger samtidig på, at der altid helst skal vaere lidt tilbage til andre uforudsete udgifter.

Mange uden opsparing

»Vi plejer at sige, at danskerne er gode til at spare op, men det er meget skaevt fordelt, og ca. halvdelen har faktisk ikke en opsparing af nogen betydning. Det vil sikkert give mere tryghed i mange hjem, selv om pengene naturligvi­s skal betales tilbage,« siger hun.

Til gengaeld advarer både hun og Forbrugerr­ådet Taenk imod at begynde at spekulere i den varme hånd, hvis man som velpolstre­t familie med rigelig økonomi til at betale den høje energiregn­ing alligevel vaelger at tage imod lånet til den lave rente og så investere pengene.

»Det ville vaere rigtig dumt. Man skal aldrig investere for lånte penge, det ved ethvert fornuftigt menneske,« siger hun, og cheføkonom Morten Bruun Pedersen supplerer:

»At investere lånet vil vi bestemt ikke anbefale. Dels ved man ikke, hvordan aktierne udvikler sig, dels skal man have en laengere horisont på sine investerin­ger end de fire-fem år, der er lagt op til her.«

Heller ikke hos investerin­gsplatform­en Nordnet anbefaler landechef Anne Buchardt at investere et energilån:

»Helt generelt skal man taenke sig godt om og sikre, at man har tilstraekk­elig god plads i sin økonomi, før man investerer for lånte penge. I tilfaeldet med energilån er der udelukkend­e tale om, at man kan få et lån til at daekke stigningen i f.eks. elregninge­n, og lånet giver dig således ikke flere kontante midler at investere for. Vi vil derfor fraråde, at man investerer mere med udgangspun­kt i et energilån, end man ellers ville have gjort.«

Hvis man sidder stramt i det, indeholder vinterpakk­en en bedre lånemuligh­ed, end hvis man skal ud at låne andre steder. MORTEN BRUUN PEDERSEN, CHEFØKONOM, FORBRUGERR­ÅDET TAENK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark