Jyllands-Posten

VALG I BRASILIEN

-

Den 2. oktober skal 156 mio. registrere­de vaelgere i Brasilien til stemmeurne­rne.

Dagen markerer den første valgrunde, hvor en kandidat skal have flere end 50 pct. af de samlede gyldige stemmer for at blive valgt.

Hvis ingen kandidat når op på de 50 pct., deltager de to kandidater, der fik flest stemmer i første runde, i en anden valgrunde, som afholdes den 30. oktober.

Den kandidat, der får flest stemmer i anden runde, er valgt.

Jair Bolsonaro, nuvaerende praesident, er ledende kandidat for højrefløje­n.

Luiz Inacio Lula da Silva, tidligere praesident, er ledende kandidat for venstreflø­jen. ikke beviser for, at der er tale om orkestrere­de angreb.

Praesident­kandidaten har også selv oplevet den hadefulde stemning. For et par måneder siden blev en af hans partifaell­er skudt, og senere spredte en ”bombe” afføring blandt publikum ved et af hans arrangemen­ter.

Stigning i politisk vold

Selv om politisk vold har praeget Brasilien igennem flere år, får Bolsonaros voldelige kurs og sprogbrug en del af skylden for den stigende vold.

»Køb jeres våben! Det står i bibelen!« sagde han til sine tilhaenger­e i august.

Opfordring­en kom i kølvandet på en raekke lempelser af våbenlovgi­vningen. En højesteret­sdommer suspendere­de midlertidi­gt flere af bestemmels­erne, da der opstod frygt for, at det ville øge den politiske vold yderligere under valgkampen.

»Valgkampag­nens start forvaerrer risikoen for politisk vold, hvilket gør behovet for at begraense adgangen til våben og ammunition ekstremt og usaedvanli­gt presserend­e,« skrev højesteret­sdommeren Edson Fachin.

Fachin tilføjede, at han traf beslutning­en »i lyset af de seneste og uheldige episoder af politisk vold«.

Bolsonaro, der selv blev stukket ned en måned før valget i 2018, har maerket den politiske vold på egen krop, men det forhindrer ham ikke i fortsat at bruge en aggressiv retorik.

Dog er det ikke blot praesident­ens mere eller mindre subtile opfordring­er til vold før valget, som modstander­e af Bolsonaro frygter.

Frygt for militaerku­p

Bolsonaro har flere gange luftet tanken om ikke at acceptere valgresult­atet, hvis han skulle tabe.

Udmeldinge­n er kommet i forlaengel­se af udokumente­rede påstande fra den siddende praesident om valgsvinde­l

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark