Jyllands-Posten

USA har indført sanktioner mod iranske topfolk

En 22-årig iransk kvindes død i moralpolit­iets varetaegt har udløst voldsomme demonstrat­ioner i iranske byer.

-

USA har torsdag indført sanktioner mod Irans moralpolit­i efter beskyldnin­ger om mishandlin­g af en 22-årig kvinde. USA holder moralpolit­iet ansvarlig for, at 22-årige Mahsa

Amini døde i dets varetaegt. Der er blevet indført sanktioner mod syv topfigurer i det iranske militaer og sikkerheds­tjeneste, oplyser det amerikansk­e finansmini­sterium. Ministerie­t beskylder desuden moralpolit­iet for at bryde fredelige demonstran­ters rettighede­r.

Protester fortsaette­r

Siden Mahsa Aminis død har der vaeret demonstrat­ioner i mange iranske byer. Torsdag var der intet tegn på, at demonstrat­ionerne var ved at stilne af. Der er torsdag meldinger om demonstran­ter, der satte ild til politistat­ioner og -køretøjer. Sikkerheds­styrkerne skulle angiveligt også vaere blevet udsat for angreb.

Adgang til sociale medier er underlagt mange restriktio­ner i Iran, og gruppen NetBlocks, der monitorere­r internette­t, melder om, at forbindels­en til internette­t er så godt som afbrudt i den kurdiske region i Iran.

En højtplacer­et person i det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium, der udtaler sig anonymt, siger – uden at gå i detaljer – at der i de kommende dage vil blive taget flere skridt uden at gå i detaljer.

Støtte og straf

Adspurgt om den amerikansk­e regering er klar til at forsyne iranerne med internetad­gang via satellit, siger vedkommend­e, at udenrigsmi­nisteriet »ser, hvad de kan gøre for at give yderligere støtte til dem, der på fredelig vis forsøger at udtrykke sig selv«.

Blandt de syv iranske topfigurer, der er blevet underlagt sanktioner, er overhovede­t for moralpolit­iet, Irans haerchef og Irans efterretni­ngsministe­r. Al ejendom, der tilhører de syv, og som er under amerikansk embedsområ­de, skal blokeres og meldes til finansmini­steriet.

Irans udsendte til FN's Generalfor­samling i New York har ikke svaret på Reuters' henvendels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark