Jyllands-Posten

»De har en pistol for panden. De vil tvinge dem til at stemme ja«

Med folkeafste­mninger i fire regioner i Ukraine gjorde Vladimir Putin fredag alvor af sin plan om at stjaele 15 pct. af nabolandet. Men på den ukrainske side af fronten har man kun foragt tilovers for projektet, og i Rusland flygter unge maend i hobetal f

- THEA PEDERSEN Jyllands-Postens korrespond­ent thea.pedersen@jp.dk JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Ifugleflug­t er der kun få kilometer til frontlinje­n. Men her i Kramatorsk må indbyggern­e magtesløst følge med fra sidelinjen, når befolkning­en på den østlige side af fronten potentielt afgør deres skaebne. For de har ikke selv stemmeret. I fire krigsramte regioner i Ukraine, som kontroller­es af russiske styrker, begyndte besaettels­esmagtens valgforord­nede fredag at gå fra dør til dør for at give praesident Vladimir Putins plan om at indlemme dele af Ukraine et gummistemp­el og et skaer af legitimite­t.

Selv om russerne kun kontroller­er godt halvdelen af Donetsk-regionen, som det militaere knudepunkt Kramatorsk ligger i, vil afstemning­ens forventede ja gaelde hele regionen. I Kreml vil også Kramatorsk fremover blive betragtet som russisk territoriu­m.

»Det betyder intet for os. Vi prøver fortsat at generobre tabt land og at fjerne fjenden. Det aendrer Putins tale eller folkeafste­mninger ikke noget ved. Han prøver bare at forlaenge konflikten,« siger en 27-årig soldat, der kalder sig Jake.

»Putin har ingen ret til at tage hverken Kherson, Krim eller Donbas, men han har mistet jordforbin­delsen. Vi kender allerede resultatet derovre fra. Det bliver 125 pct. ja-stemmer. Det er jo bare et falsk billede, og det kommer ikke til at betyde noget for os overhovede­t. Hele verden støtter os. Og ingen tager den afstemning seriøst.«

Valgene bliver fordømt

De i hast arrangered­e afstemning­er fordømmes som ulovlige i både Kyiv og i vestlige hovedstaed­er. Af sikkerheds­grunde stemmes der i de første fire dage kun ved mobile valgsteder, før indbyggern­e i de besatte områder, der ikke er flygtet, på tirsdag efter planen vil kunne stemme i regulaere valglokale­r.

Resultatet af pseudoafst­emningerne er givet på forhånd og er designet til at eskalere krigen voldsomt. For når stemmerne er talt op, har alle indbyggere i 15 pct. af Ukraine – et areal svarende til ca. det dobbelte af Danmark – i russisk optik officielt skiftet nationalit­et og er blevet russere.

Det betyder, at de kan mobilisere­s til den russiske haer, og – for mange mere bekymrende – at Vladimir Putin vil føle sig i sin gode ret til at bruge alle midler til at forsvare sit eget land.

Efter praesident­ens trusler forleden i sin mobiliseri­ngstale til nationen skruede hans allierede tidligere praesident og premiermin­ister Dmitrij Medvedev endnu højere op for retorikken og praecisere­de, at Nato skal forstå, at Rusland meget vel kan anvende langtraekk­ende strategisk­e – altså ikke kun taktiske – atomvåben for at forsvare de erobrede områder.

»Indtraenge­n på russisk territoriu­m er en forbrydels­e, som gør det muligt at bruge alle midler for at forsvare sig,« skrev Medvedev på Telegram.

»Putin og Ruslands røv står i brand«

Mens verden er i oprør over Medvedevs hårrejsend­e udtalelser, har de fleste, som Jyllands-Posten taler med i løbet af dagen i Kramatorsk, kun skuldertra­ek eller grin tilovers for Putins store annekterin­gsprojekt.

»Alle her forstår, at Putins røv og Ruslands røv står i brand. De sidder på kogepladen, og nu forsøger de at finde andre måder at presse befolkning­en med den her folkeafste­mning. Men selvfølgel­ig findes der nogen med to ansigter. De er pro-Rusland, men de siger det ikke åbent. Men hvis de ikke kan lide at bo i Ukraine, kan de bare tage til Rusland og bo der i stedet,« lyder det fra unge Kristina Kosban.

Med sine indkøbspos­er over armen er hun på vej hjem fra markedet.

Hun er påvirket af, at hendes mand er ukrainsk soldat, og at artilleria­ngrebene nu er så hyppige, at hun naesten ikke registrere­r dem laengere.

»Jeg kan bare sige, at russerne er terroriste­r. Orker og terroriste­r, og hvad kan man forvente af dem? De er vaerre end de tyske tropper, da de besatte Ukraine under Anden Verdenskri­g.«

Som afsked, før hun haster videre, knytter hun fingrene med de lange akrylnegle i en naeve og råber »Slava Ukraini«.

Andre er mere diplomatis­ke. Mere i tvivl. 24-årige studerende Nastya med langt rødfarvet hår har kun et ønske: at krigen stopper.

»Desvaerre er alt i politik svaert at forstå. Hvem gider lytte til resultatet af den afstemning? Men situatione­n er komplicere­t, for der er jo nogle, som gerne vil vaere en del af Rusland, og andre, som hellere vil vaere end del af Ukraine,« forklarer hun.

Hun er ukrainsk statsborge­r, mens hendes mor har russisk statsborge­rskab og bor i Moskva.

»Jeg har ikke set hende i to år. Men hendes sandhed er den, hun får fra den russiske propaganda. Vi taler sammen morgen og aften, og jeg plejer bare at sige, at jeg er i live, og at natten var rolig. Men uanset hvad er jeg selv glad for, at jeg er i Ukraine.«

Få dage før invasionen den 24. februar anerkendte Putin regionerne Donetsk og Luhansk som uafhaengig­e republikke­r. Her skal vaelgerne ifølge det russiske nyhedsbure­au Tass svare på, om de støtter deres »republiks indtraeden i Rusland«.

I Kherson og Zaporizjzj­a er spørgsmåle­t laengere: »Er du for løsrivelse fra Ukraine, dannelse af en uafhaengig stat i regionen og dens indlemmels­e i Den Russiske Føderation?«

Tass praecisere­de, at på grund af tidspres og mangel på teknisk udstyr vil der kun blive anvendt papirstemm­er og ikke elektronis­k udstyr. Men at også indbyggere, der er flygtet til Rusland, vil få mulighed for at stemme.

To virkelighe­der

Meningerne deles – selvfølgel­ig – skarpt af frontlinje­n. Leonid Pasechnik, lederen af den selvudråbt­e Luhansk Folkerepub­lik, siger til Tass, at han siden 2014 har ventet på denne folkeafste­mning, som han kalder »vores faelles drøm om en faelles fremtid«.

Hans kollega og lederen af de russisk støttede separatist­er i Donetsk, Denis Pusjilin, fordømte den ukrainske offensiv i regionen som »kynisk og barbarisk beskydning af civile«.

Beskydning kender man alt til i Kramatorsk. Jakes soldaterka­mmerat, der kalder sig Psyk, fortaeller, at han har kaempet i landsbyer i Donbas og forsøgt at hjaelpe folk ud.

»Nogle vil ikke. Det er deres valg. De ønsker at leve under det russiske regime. Men de andre, der er flygtet fra deres hjem og elsker deres land, dem skal vi hjaelpe tilbage. Vi skal befri vores land for deres skyld. Med eller uden hjaelp fra USA og EU,« siger han og bruger det negativt ladede udtryk »vatnyk« (en uintellige­nt person, der blindt elsker moderlande­t, Rusland) om de prorussisk­e borgere.

Opfordring til verden om at huske Krim

Jake opfordrer folk i Vesten til at huske, hvordan det gik i 1930’erne, da det ikke lykkedes at tale Hitler til rette, og det endte i Anden Verdenskri­g.

Verden reagerede også for langsomt i 2014 efter Putins annekterin­g af Krim, men nu er der stadig en chance for at undgå en tredje verdenskri­g, mener han.

Efter invasionen af Krim-halvøen i 2014 afholdt den russiske besaettels­esmagt en folkeafste­mning, hvor 97 pct. gik ind for indlemmels­e i Rusland. Afstemning­en blev internatio­nalt kritiseret for at vaere manipulere­t og ulovlig.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark