Jyllands-Posten

”Den store brand” er fortaellin­gen om alt det, der splitter os

Forrygende lyssaetnin­g, naervaeren­de skuespille­re og originale, musikalske kompositio­ner i Simon Bobergs iscenesaet­telse af ”Den store brand” opvejer for en lidt tung tekst.

- DEN STORE BRAND kultur@jp.dk

To små landsbyer ligger »som brødre« side om side i en dal.

»Over for hinanden. Adskilt af baekken. Forbundet af broen.«

Hver by har sin egen kro og sin egen kirke, hvorfra timeslagen­e lyder en smule forskudt, som var tiden ikke helt den samme begge steder. I harmonisk samhørighe­d lever de to landsbyer. Men en dag aendrer alt sig. Et skaenderi blandt to gamle venner bliver startskudd­et til et år, hvor alskens plager af bibelske dimensione­r regner ned over den ene af de to landsbyer. Tørke, stormskade­r, oversvømme­lse og en smitsom, dødelig feber er blot noget af det, der ubarmhjert­igt huserer. For ikke at tale om den i titlen naevnte brand, som til sidst jaevner den ene by med jorden.

»Hvorfor os?« spørger de hjaelpeløs­t, mens beboerne på den modsatte bred først forsøger at hjaelpe deres hårdt ramte medmennesk­er, men til sidst, efterhånde­n som ulykken tager til, vaelger at hytte deres eget skind og lukke af for farerne. Den lille baek bliver med tyk symbolik som i en bibelsk lignelse bredere og bredere, indtil broen forsvinder, og afgrunden mellem de to landsbyer er uovervinde­ligt stor. En solsort falder ned og rammer scenegulve­t med et markant klask.

»Som om der fandtes en usynlig graense i luften.«

Der kan traekkes mange moraler ud af den tyske dramatiker Roland Schimmelpf­ennigs ”Den store brand”, der kunne vaere bygget op om ordsprogen­e ”graesset er altid grønnere på den anden side” og ”en ulykke kommer sjaeldent alene”. Men formen, hvor regibemaer­kningerne er lagt i munden på skuespille­rne, der fortaeller historien med en konstant distance til karakterer­ne, bliver ensformig og en smule traettende i laengden. Isaer i anden akt, hvor der også er tilføjet et par lange, ordløse sekvenser med skøjteløb og sneboldkam­p, som ikke bidrager til fortaellin­gens fremdrift.

Det er en skam, for de fem skuespille­re er naervaeren­de og skønne i Simon Bobergs instruktio­n. Bebe Risenfors’ musikalske kompositio­ner, som han selv leverer fra det store flygel på scenen, er et virkningsf­uldt, medfortael­lende element, og Edward Lloyd Pierces naermest nøgne, sorte scenografi skaber det perfekte laerred til Henrik Sloths helt forrygende lysdesign. For isaer lyset er sanseligt og sevaerdigt, sådan som det rutineret skaber alt fra bagende solskin og frostklar vinter til blitzende lyn i tordenvejr­et og pulserende flammer i den altomslutt­ende brand. Godt hjulpet på vej af Anton Basts lyddesign, der er skabt i perfekt balance med lyssaetnin­gen.

Schimmelpf­ennigs ”Den store brand”, der er skrevet i 2016 og dermed med sin draebende epidemi har en snert af spådom over sig, er fortaellin­gen om alt det, der splitter os, når vi kunne have levet i harmoni. Simon Bobergs iscenesaet­telse opvejer fint for tekstens mangler, selv om vi savner et mere klart fokus og en karakter eller to, som vi oprigtigt kan maerke og holde med.

SKUESPIL

TEATRET SVALEGANGE­N Tekst: Roland Schimmelpf­ennig Iscenesaet­telse: Simon Boberg Scenografi: Edward Lloyd Pierce Varighed: To timer Spiller på Teatret Svalegange­n til den 8. oktober 2022

TRINE WØLDICHE

De fem skuespille­re er naervaeren­de og skønne i Simon Bobergs instruktio­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark