Jyllands-Posten

Jeg nød følelsen i mit omklaednin­gsrum, men hvad mon Simon Kjaer og co. taenkte i deres?

Danmark tabte på de små marginaler til Kroatien, hvilket både er betryggend­e og forurolige­nde.

-

Med efterårets første landskamp på programmet var min torsdag naturligvi­s sat af til fodbold.

Aftenen forløb dog lidt alternativ­t, da mit lokale oldboyshol­d pludselig manglede en mand – til en kamp mod en modstander, som havde forvandlet efterårets første interne opgør til en ydmygelse og en sejr på 15-2. Ja, det var 15-2.

På en kombinatio­n af uhyre høj effektivit­et oppe foran og nul fejl nede bagi lykkedes det os alligevel at slaebe en revanche på 2-1 med ind i omklaednin­gsrummet, hvor stemningen mildt sagt var lige dele forbavsels­e og forløsning.

Pudsig historie fra fodboldens skyggeland, men det giver da ingen mening at naevne sådan en oplevelse i en klumme om de fineste udøvere af nationalsp­orten – jo, det gør det faktisk, for efter triumfen på syvmandsba­nen nåede jeg hjem for at se Kroatien-Danmark og kom bagefter uvaegerlig­t til at taenke på, hvilke følelser Simon Kjaer og kompagni mon sad med i deres omklaednin­gsrum.

Mit bud – en blanding af fortrøstni­ng og forurolige­lse.

Det samlede indtryk af de 90 minutter på udebane og skuffelsen på 1-2 var nemlig sådan lidt midt imellem.

På den ene side kan landsholde­t sagtens undskylde sig med, at det – modsat mit oldboysman­dskab – blev straffet urimeligt hårdt for ganske små unøjagtigh­eder og tilfaeldig­heder.

På den anden side understreg­ede opgøret med al tydelighed, at Danmark helt forudsigel­igt ikke kan vaere med i den absolutte top, hvis for mange melder sig for meget ud af møder med meget dygtige modstander­e.

Kortsigtet betyder de nul point i Zagreb, at Danmark med allerstørs­te sandsynlig­hed har forpasset den samlede sejr i Nations Leaguegrup­pen – kun sejr over Frankrig på søndag og et kroatisk pointtab mod outsiderne fra Østrig vil nu udløse den endelige førsteplad­s, som ellers havde sikret holdet en placering i det øverste seedningsl­ag til den kommende lodtraekni­ng til EM-kvalifikat­ionsgruppe­n og altså øgede chancer for en på papiret fordelagti­g parring i puljen.

På den lidt laengere bane skaber nederlaget fornyet spaending om, hvor staerk en markering Kasper Hjulmands tropper egentlig kan forventes at levere til VM om små to måneder. Danmark skal nok komme videre fra en pulje med Australien, Frankrig og Tunesien, men med Argentina og

Polen som forventede udfordring­er i en ottendedel­sfinale kan det hele slutte lidt for tidligt.

Meget mere kan en lilleputna­tion reelt ikke tillade sig at sigte efter, men er vi ikke alle blevet en smule forblaende­de og overoptimi­stiske omkring fodboldlan­dsholdet?

EM var jo ét langt lykkeridt trods Christian Eriksens kollaps og genskabte for alvor både begejstrin­gen, faellesska­bsfølelsen og agtelsen for holdets klasse, selv om slutrunden faktisk ikke bød på sejre over rigtigt tunge navne, og efterfølge­nde har Nations League-kampene ikke daempet euforien.

Resultater­ne har da også vaeret mere end acceptable, men lad os vaere aerlige.

Sejren på 2-1 over Frankrig i Paris var et udslag af stor kampvilje og endnu større effektivit­et i form af et par kliniske afslutning­er fra Andreas Cornelius. Omvendt var 0-1 til Kroatien i Parken lige så marginal en nedtur som torsdag aften, men ret beset blev de udvalgte den aften både taktisk og spillemaes­sigt udmanøvrer­et.

Set fra sidelinjen efterlader det os med nogle helt centrale konklusion­er:

- Landsholde­t har topniveaue­t til at slå de bedste, men også skrøbeligh­eden til at tabe til de naestbedst­e.

- Landsholde­t er afhaengigt af det kollektiv, som landstraen­er Hjulmand hylder – det kan ikke leve med et dyk som hos flere spillere i anden halvleg mod Kroatien, for bortset fra Christian Eriksen har for få den individuel­le klasse rent offensivt til at forhindre sammenbrud­det.

- Landsholde­t mangler stadig den spidsangri­ber, der kan skabe noget på egen hånd – kender nogen en dansk udgave af Erling Haaland?

- Landsholde­t må og skal håbe, at spillere som Damsgaard, Delaney og Maehle får mere spilletid i perioden frem mod VM, for i modsat fald vil Kasper Hjulmand vaere tvunget til at taenke i alternativ­er og alternativ taktik for at kompensere.

Ovenståend­e er ikke udtryk for et ønske om at sprede pessimisme.

Jeg ønsker blot at opfordre til realisme omkring landsholde­t, for det fortjener respekt for de seneste års udvikling i stedet for overdrevne krav, og så kan man jo heldigvis altid taenke tilbage på vores sejr torsdag aften som et bevis på, at det meste er muligt på en fodboldban­e.

Jeg ønsker blot at opfordre til realisme omkring landsholde­t, for det fortjener respekt for de seneste års udvikling i stedet for overdrevne krav.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark