Jyllands-Posten

Bange anelser før valget i Italien

-

Almindelig­vis bliver italienske valg mødt med et skuldertra­ek, for hvem orker at skulle forholde sig til parlamenta­rikere, der i årtier kun synes enige om ét: naermest systematis­k at køre en af Europas store økonomier i saenk.

Med en offentlig bruttogael­d, der overstiger halvandet års produktion, er Italiens økonomiske udfordring­er ikke et nationalt anliggende, men en dyb bekymring for samtlige lande i eurosamarb­ejdet og resten af EU for den sags skyld.

Eurolanden­e skal grundlaegg­ende opfylde to krav – de såkaldte ”Maastricht-kriterier”: Underskudd­et på statsfinan­serne må ikke overstige 3 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp), og den offentlige bruttogael­d må ikke overstige 60 pct. af bnp. Ud fra disse kriterier burde Italien aldrig have vaeret en del af eurosamarb­ejdet, da gaelden i mere end en menneskeal­der har ligget langt over de 60 pct. af bnp.

Praecis derfor er parlaments­valget i morgen af stor vigtighed for Europa, da det kommer i den alvorligst­e økonomiske situation siden finanskris­en i 2008.

At der har vaeret ro om Italien i de senere år, skyldes én person: Mario Draghi, der gennem otte år var praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) og den centrale skikkelse under statsgaeld­skrisen. For halvandet år siden blev han bedt om at traede til som Italiens premiermin­ister, og i kraft af sin fortid i ECB har Draghi over for Italiens kreditorer stået som garanten for ikke mindst økonomisk-politisk stabilitet og dermed kreditvaer­dighed.

Den koalition, som ifølge mange meningsmål­inger står til at vinde valget, består af de partier, som udløste Mario Draghis fald: Matteo Salvinis Lega, Silvio Berlusconi­s Forza Italia og Giorgia Melonis Italiens Brødre, som tegner til at blive det største parti. De bakkede ikke op om de reformer, som Draghi havde fremlagt, herunder nødvendige tiltag for at få del i EU’s coronahjae­lpepakke på henved 140 mia. kr.

I stedet er de gået til valg på overbudspo­litik med løfter om højere pension og økonomisk hjaelp til en befolkning, som er hårdt traengt af energikris­en. Historisk har de lagt afstand til EU samt givet Tyskland og Frankrig skylden for, at italienern­e skulle føre en stram finanspoli­tik. Silvio Berlusconi måtte i 2011 gå af som premiermin­ister, fordi han havde presset italiensk økonomi ud over afgrunden.

Hvis højrekoali­tionens valgløfter føres ud i livet, vil de rette et hårdt slag mod de italienske statsfinan­ser, vurderer toneangive­nde internatio­nale økonomer. I de kommende fem år vil underskudd­et på statsfinan­serne vokse til mere end 6 pct. af bnp, men statsgaeld­en vil vokse til 155 pct. af bnp i 2027. En så lempelig finanspoli­tik vil måske nok kunne føre til øget økonomisk vaekst på kort sigt, men vil også kunne føre til alvorlige reaktioner i de finansiell­e markeder i form af kursfald på italienske statsoblig­ationer.

Uden en fortsaette­lse af reformkurs­en under Mario Draghi kan Italien ikke kun blive afskåret fra EU’s coronahjae­lpepakke, men også ECB’s program for målrettet at forhindre de stigende renter i at udløse en ny statsgaeld­skrise.

Mere end nogensinde skal Europa fremstå som én ubrydelig enhed, og her er det ildevarsle­nde, hvis det allerede dybt forgaelded­e Italien får en ny regering, der begynder at indfri valgløfter for lånte penge, i forventnin­g om at Europa altid står klar med den finansiell­e redningskr­ans.

Faresignal­erne er ikke til at misforstå. Med krigen i Ukraine og energikris­en er en økonomisk tøjlesløs regering i Rom det sidste, Europa har brug for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark