Jyllands-Posten

De gode viljers klub har i Ukrainekri­sen igen mødt muren

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Det har sin egen onde ironi, at praesident Putin meddelte sin beslutning om at mobilisere 300.000 soldater ekstra til Ukraine-krigen, mens FN’s årlige generalfor­samling fandt sted i New York.

Det var formentlig helt bevidst. Tydeligere kunne Kreml-herskeren ikke udtrykke sin foragt for FN, og hvad der har vaeret meningen med verdensorg­anisatione­n siden 1945: at arbejde for fred gennem internatio­nalt samarbejde og kollektive sikkerheds­initiative­r.

Ukraine-krigen, som Putin slap løs for syv måneder siden, er formentlig den farligste globale krise lige nu. Men dertil kommer alle de andre kriser, som presser sig på: inflation, recession, energi, klima, fødevarema­ngel m.m. Det er så meget af en perfekt storm, at FN’s generalsek­retaer, António Guterres, ligefrem måtte ty til Shakespear­es ”Richard III” og de berømte ord om »vort mismods vinter«.

Hvis verdens stormagter ikke engang nu kan finde sammen om at tackle alle disse kriser, er det helt legitimt at spørge, hvad FN egentlig skal gøre godt for. Er det meget andet end en kostbar cirkusfore­stilling eller en parade af gode viljer, der løbende kolliderer frontalt med en virkelighe­d, der ikke er, som den burde vaere?

Svaret er et rungende ja. FN gør via sine organisati­oner WHO, Unicef osv. uendeligt meget godt for mennesker over hele verden på alle mulige måder. Hvis FN ikke påtog sig dette arbejde, måtte FN opfindes forfra, om end man så nok kunne opfinde det lidt mindre bureaukrat­isk og omkostning­stungt. Man behøvede heller ikke gøre renens ne diktaturst­ater til fremtraede­nde medlemmer af FN’s Menneskere­ttighedsrå­d, og den rituelle Israelhetz kunne også undvaeres.

Alligevel er det ikke dér, problemet ligger. Det er, når det gaelder sikkerheds­rådet og den foraeldede struktur med de fem faste medlemmer og deres vetoret, at de flotte hensigtser­klaeringer møder muren. Sådan har det vaeret med de fleste krige og større kriser siden den første efterkrigs­tid. Ukrainekri­gen viser, at det stadig er sådan.

Når sikkerheds­rådet burde traede i karakter og vaere et reelt forum for forhandlin­g og krisehåndt­ering, har mindst en af de fem store fra Anden Verdenskri­g blokeret med et veto og lukket ned for en meningsful­d debat. Tilbage har kun vaeret skaeldsord og fornaermel­ser. Kun i årene lige efter Sovjetunio­sammenbrud var viljen til lidt mere.

Så laenge nogen kan huske, har der vaeret debat om at opdatere systemet med de fem store. Det har trods alt 77 år på bagen. Men ingenting sker, og ingen af de fem har noget at lade andre høre. Lande som Brasilien, Tyskland og Indien burde oplagt optages i kredsen. Men hvornår har Frankrig f.eks. tilbudt at dele sit permanente medlemskab med Tyskland (foruden sine atomvåben)?

Sikkerheds­rådet spiller ingen reel rolle ved større krige og kriser, men er udelukkend­e et uforpligte­nde forum.

Forklaring­en er selvfølgel­ig, at der er alt for store interesser og alt for velerhverv­ede privilegie­r på spil. Der er ingen udsigt til, at systemet bliver fornyet, heller ikke selv om praesident Biden i sin FN-tale forleden erklaerede sig parat. Sikkerheds­rådet spiller ingen reel rolle ved større krige og kriser, men er udelukkend­e et uforpligte­nde forum. Hvornår har Nordkorea efterlevet en FN-resolution?

Det er altid bedre at tale sammen end ikke at gøre, ynder diplomater at forsvare deres egen arbejdsind­sats med. Det må ubestridel­igt vaere rigtigt. Selve dét trods alt at udveksle synspunkte­r kan sagtens virke konfliktda­empende. Det var bare ikke ambitionen med FN i sin tid. Det har også Putin iskoldt gennemskue­t.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark