Jyllands-Posten

Kaere politikere: Vi er nødt til at sikre mere og bedre viden om børn og unges mistrivsel

- PERNILLE KNUDSEN viceadmini­strerende direktør, DA BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS administre­rende direktør, Lederne RASMUS KJELDAHL direktør, Børns Vilkår

Flere og flere børn og unge mistrives – både fysisk og mentalt. Det viser undersøgel­ser gang på gang. Det må og skal vi have styr på.

For nylig viste en rapport fra Børns Vilkår, hvor flere end 5.000 børn har svaret, at det halter kraftigt med selvvaerde­t og livskvalit­eten hos børn helt ned til 4. klasse. Det gaelder saerligt blandt pigerne.

I 4. klasse er det allerede hver fjerde pige, der ikke er glad for, hvem hun er – og i 8. klasse er det tal steget til hver anden. Samtidig kaemper de unge piger også med livskvalit­eten – det vil sige, hvor godt de vurderer deres liv til at vaere. Her er det naesten hver tredje pige i 8. klasse, der angiver en lav livskvalit­et.

Det er alarmende tal, der skal tages dybt alvorligt. Ikke blot for børnenes skyld, men også for at samfundet i fremtiden kan køre rundt.

En ny undersøgel­se, som Vive har gennemført for Lederne og Dansk Arbejdsgiv­erforening, viser nemlig, at mistrivsel i de unge år traekker dybe spor ind i voksenlive­t. Spor, vi som samfund ikke har råd til.

For mistrives man i teenageåre­ne, er risikoen for, at man ikke er i arbejde eller uddannelse som 25årig, markant højere end blandt gruppen af unge, som ikke har haft trivselspr­oblemer. Måske ikke så overrasken­de fortsaette­r tendensen – desvaerre – også laengere op i voksenlive­t, hvor mange senere ender på offentlig forsørgels­e i kortere eller laengere perioder i livet – og i sidste ende ender de voksne, som var i mistrivsel som unge, i gennemsnit med at tjene 8,3 mio. kr. mindre i løbet af deres arbejdsliv sammenlign­et med deres jaevnaldre­nde, der var i uddannelse eller job som 25-årige.

Det har altså ikke alene stor betydning for de enkeltes privatøkon­omi og livskvalit­et, men også samfundet i det hele taget, om de unge får den rigtige start på livet. Og hvis vi kan forebygge mistrivsel blandt unge i en sådan grad, at blot 1 pct. flere pr. årgang fremadrett­et kommer i uddannelse eller arbejde som 25-årige, så vil det styrke Danmarks velstand med op imod 13,7 mia. kr. om året. Potentiale­t er stort.

Udfordring­en er imidlertid, at vi har svaert ved at blive klogere på, hvad årsagen er til, at flere børn og unge mistrives trods en masse undersøgel­ser på området – ligesom vi på mange måder også er på bar bund i forhold til, hvad der så helt praecist skal til, for at flere børn og unge får det bedre.

Derfor er der brug for, at vi bliver klogere på området, inden vi saetter ind med en masse konkrete indsatser.

Hvor er det, at mistrivsle­n optraeder henne? Hvad er årsagerne til den? Hvordan kan vi angribe de forskellig­e aspekter af mistrivsle­n?

Og hvad mener vi helt grundlaegg­ende, når vi taler om trivsel og mistrivsel? De spørgsmål er vi nødt til at kunne svare på, før vi for alvor kan løse problemet.

Derfor er der brug for, at man fra politisk hold prioritere­r at få oprettet et videncente­r for børn og unges trivsel. Her skal forskere og myndighede­r stå i spidsen for en national og helhedsori­enteret trivselsin­dsats i taet samarbejde med alle relevante aktører på området.

Samtidig skal et sådant center kunne opbygge og indsamle den evidens, vi mangler på området, og sikre, at disse nye indsigter bliver udbredt og omsat til konkrete, skalérbare indsatser, der løbende kan blive til virkelighe­d i alle relevante dele af samfundet.

Gør vi ikke noget, risikerer vi at stå med en regning, som ikke kan betales. Hverken økonomisk eller menneskeli­gt.

Gør vi ikke noget, risikerer vi at stå med en regning, som ikke kan betales. Hverken økonomisk eller menneskeli­gt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark