Jyllands-Posten

Hvis skyld er det, at der mangler varme haender?

Der ville ikke vaere så stor efterspørg­sel på sygeplejer­sker, hvis man ikke havde sparet. Men følgerne af årtiers besparelse­r har fået sygeplejer­sker til at flygte fra det offentlige. Og det starter en ond cirkel.

- BRYNHILD NESHAMAR sygeplejer­ske, Svendborg

”Flere varme haender, højere løn til sundhedspe­rsonalet, skattelett­elser til topskatten ...”

Var jeg faldet af stolen, hver gang jeg hørte det nyeste valgflaesk fra statsminis­terkandida­terne, havde jeg for laengst vaeret skrevet op til en hofteopera­tion. Dels i chok over, at de samme mennesker, der ignorerede sygeplejes­trejken i 10 uger og efterfølge­nde lavede et regeringsi­ndgreb, nu taler i samme toneleje, som alle landets sygeplejer­sker gjorde for et år siden. Dels af frustratio­n over, at man stadig fremlaegge­r det som, at der er meget sundhedspe­rsonale, der betaler topskat grundet deres almindelig­e løn (hvilket er forkert), og til sidst over min modstand mod udtrykket ”varme haender”.

Jeg er selv en af de såkaldte ”varme haender” – hvad det så end betyder (og som i øvrigt begge er tilknyttet en krop på et menneske med sjael og sind og egne tanker). For hvem er de kolde haender? Er det håndvaerke­re og ledere? Salgsassis­tenter og politikere? Jeg selv fryser altid om haenderne, selv om jeg har taget to separate og vidt forskellig­e uddannelse­r inden for sundhedsva­esenet. Ingen af uddannelse­rne hjalp på mit handskefor­brug fra september-maj, men de gjorde noget andet.

Den første uddannelse, som socialog sundhedsas­sistent, løftede mig fra at kun have mit gode hjerte og gåpåmod til at passe andre mennesker til at vide, hvornår jeg bør og skal traede til, og hvordan jeg hjaelper andre mennesker bedst ved hjaelp af kommunikat­ion, sygepleje og refleksion­sevner.

Efter nogle år med den uddannelse og en masse fantastisk erfaring valgte jeg at laese videre til sygeplejer­ske. De vidste så meget om alting, de kloge sygeplejer­sker – og de kunne også meget mere, havde mere ansvar, og i det hele taget virkede de til at have en endnu mere spaendende og begivenhed­srig arbejdsdag med endnu flere spaendende kompetence­r og opgaver.

Sygeplejer­skeuddanne­lsen løftede mig fra det grundlaegg­ende til det avancerede niveau – og det var en hammerhård uddannelse – man skal både ville og kunne rigtig meget.

Meget af uddannelse­n er baseret på teori, videnskabe­lige undersøgel­ser og gruppearbe­jde, der til tider føles som dødens pølse, men som så skal kunne omsaettes til praksis i de praktikoph­old, der er lagt ind hen ad vejen. Og efter tre et halvt års intense studier og laererig praktik står man så med eksamensbe­vis i hånden og mere viden, end man troede, man kunne rumme.

Nu har man laert sig teknikkern­e til at reflektere endnu mere over sit eget virke, hvordan det bliver modtaget, og hvordan man selv modtager folk i krise, sorg og engang imellem bedreviden­hed.

Gruppearbe­jdet fortsaette­r, nu med flere forskellig­e faggrupper og almindelig­e borgere og med højere krav til resultatet af arbejdet.

Mine haender er stadig kolde, men hovedet er fyldt, blikket er skarpt, og jeg kan med ord og handlinger få dødssyge patienter til at føle sig set, hørt og anerkendt – og smertedaek­ket, velsoigner­et, rolige og fortrøstni­ngsfulde.

Jeg kan berolige angste pårørende, konferere med samarbejds­partnere og kollegaer og samtidig varetage komplekse medicinske behandling­er, pleje sår og undervise andre i at gøre det samme. Eller det vil sige ... det burde jeg kunne.

Fordi selv om man igen og igen hører fra alle vinkler, at sygeplejer­skerne har talt deres fag ned, så har jeg endnu til gode at laese fra en sygeplejer­ske, der kritiserer sin uddannelse og sit fag. Fordi det har aldrig vaeret uddannelse­n eller faget, der har vaeret et problem.

Det har hellere aldrig vaeret andre faggrupper, der har vaeret et problem.

Problemet er og bliver, at vi har fået sat nogle rammer, der gør, at hver sygeplejer­ske varetager opgaver svarende til to-tre sygeplejer­skers formåen. De sidste mange, mange års besparelse­r fra både rød og blå blok har skåret ind til marven af ressourcer til sundhedsva­esenet. Og det er gjort, i takt med at danskere lever laengere og lever i laengere tid med behandling­skraevende problemati­kker, der sender dem ind og ud af sundhedsva­esenet og gør dem mere og mere komplekse at behandle. Med andre ord: Efterspørg­slen på ressourcer er steget, i takt med at man har fjernet de selvsamme ressourcer.

Folk, der ikke arbejder i sundhedsva­esenet, er uforståend­e over for, at sygeplejer­sker flygter fra faget, blandt andet fordi ”I arbejder jo faerre timer end gennemsnit­sdanskeren”, ”I får da mere i løn end en almindelig kasseassis­tent” osv.

Men hvis du havde taget en bachelorud­dannelse, hvor du tilegner dig viden om og kompetence­r til at yde og kende vigtighede­n af kvalitetsr­ig behandling, sikre høj livskvalit­et, der kan bibeholdes ved at arbejde forebyggen­de og helhedsori­enteret, samtidig med at du har kvalifikat­ioner til at redde menneskeli­v – ville du så ikke også mene, at du var berettiget til en rimelig løn? En løn på niveau med andre uddannelse­r på samme niveau?

Og hvis du så ovenikøbet ved, at der er efterspørg­sel efter lige netop dine kompetence­r, og at din arbejdsbyr­de svarer til, at du arbejder for to eller tre af din slags hver eneste dag – ville du så ikke mene, at der var tid til at diskutere en lønforhøje­lse?

Det mest ironiske er, at de fleste sygeplejer­sker ville have kunnet leve med og af deres nuvaerende løn, hvis man ikke havde valgt at spare til at starte med. Der ville heller ikke vaere så stor efterspørg­sel på sygeplejer­sker, hvis man ikke havde sparet til at starte med. De nuvaerende vilkår, følgerne af årtiers besparelse­r, har fået sygeplejer­sker til at flygte fra det offentlige.

Af samme grund formår patientern­e ikke at blive behandlet i bund inden udskrivels­e og oplever derfor hyppigere genindlaeg­gelser og mere komplekse efterforlø­b, end de ellers ville have haft.

Og så er en ond cirkel startet. Genindlaeg­gelser gør hverdagen mere fortravlet, hvilket nedslider personalet endnu mere, hvilket sygemelder mange eller får endnu flere til at sige op, hvilket giver endnu mere arbejdspre­s til de resterende.

Jeg selv hoppede ud af den offentlige ansaettels­e for nogle måneder siden og arbejder nu som freelancev­ikar.

Jeg får nu knapt 70 kr. mere i timen i grundløn, jeg har større indflydels­e på min arbejdspla­n, og jeg oplever en større arbejdsgla­ede. Jeg har nu nemmere ved at få holdt mine overenskom­stforhandl­ede pauser i løbet af arbejdsdag­en, da jeg ikke laengere føler mig forpligtet til at løbe lige så staerkt som de fastansatt­e. Jeg er nemlig kun ansat til at arbejde som én sygeplejer­ske og får løn for at passe på mig selv, ligeså meget som jeg passer mine patienter. Alt i alt har jeg ikke haft det så godt mentalt i lang tid, og af samme årsag har jeg også genfundet min bedste sygepleje, som jeg yder hver eneste arbejdsdag.

Jeg havde foretrukke­t at blive i en fast stilling på en god arbejdspla­ds, men de rammer og den medfølgend­e stress, der hører med til at vaere fastansat i det offentlige sundhedsva­esen, er simpelthen ikke det vaerd.

Jeg havde foretrukke­t at blive i en fast stilling på en god arbejdspla­ds, men de rammer og den medfølgend­e stress, der hører med til at vaere fastansat i det offentlige sundhedsva­esen, er simpelthen ikke det vaerd – og så er lønnen selvfølgel­ig heller ikke saerlig tillokkend­e. Så bifald til de statsminis­terkandida­ter, der endelig er ved at vågne op – men før de har kigget grundigt på selve fundamente­t af det offentlige sundhedsva­esen og rent faktisk aendrer noget, er det hele bare store ord i munden på magtsyge politikere.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark