Jyllands-Posten

Han advarede Danmark i 1970’ernes energikris­er

Han fik tilnavnet afgrundsmi­nisteren efter udsagnet om, at Danmark havde kurs mod afgrunden.

-

Man kan ikke åbne en avis eller en nyhedsudse­ndelse for tiden uden at høre om energikris­en med knaphed på gas og eksplodere­nde priser på energi som følge af blandt andet krigen i Ukraine.

For den del af befolkning­en, som var voksne i 1970’erne, vaekker det måske minder om oliekrisen, som i 1970’erne senest fik en dansk regering til at rationere energi.

Dengang var Knud Heinesen først budgetmini­ster og siden finansmini­ster i 197579 i regeringer­ne med Anker Jørgensen i spidsen som statsminis­ter.

Socialdemo­kraten Heinesen har beskrevet den første oliekrise og efterfølge­nde økonomiske nedtur med stigning i inflation og rente, som vi også ser i dag, således:

»I 1973 blev oliepriser­ne firedoblet på ét år, betalingsb­alanceunde­rskuddet og arbejdsløs­heden fordoblet på ét år, og konkurrenc­eevnen svaekket med 20 pct. Det var et voldsomt slag,« sagde han til Berlingske i 2012.

Knud Heinesen er måske bedst kendt for i oktober 1979 som finansmini­ster at advare sine landsmaend mod Danmarks økonomiske katastrofe­kurs i en tid med enorm statsgaeld og stadig stigende underskud på betalingsb­alancen.

»Nogle fremstille­r det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs mod den, og vi kan se den,« sagde Knud Heinesen i et tv-interview, der gav ham tilnavnet afgrundsmi­nisteren.

Efterfølge­nde trak han sig frivilligt som finansmini­ster, men vendte tilbage til posten i 1981-82.

Økonomien kørte galt

Knud Heinesen ønskede en strammere finanspoli­tik, end der var opbakning til i regeringen og i det socialdemo­kratiske bagland.

Da Anker Jørgensen i 1982 selv slap tøjlerne, efterlod han et statsunder­skud i ét år på 9 pct. af bruttonati­onalproduk­tet. Da var renten over 15 pct., inflatione­n lå over 10 pct., og mere end 300.000 danskere gik arbejdsløs­e.

Knud Heinesen vidste, hvad han talte om, når det handlede om økonomi. Han var uddannet cand.polit. i 1959.

Masser af erfaring

Han blev født i Kerteminde, men voksede op hos sin faster og onkel i Vangede efter morens tidlige død.

Allerede som stort barn havde han meldt sig ind i Socialdemo­kratiet.

Karrieren blev indledt med flere job i arbejderbe­vaegelsen.

Han underviste, var forstander på bevaegelse­ns Roskilde Højskole og var ansat i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, den røde taenketank.

I 1971 blev han valgt til Folketinge­t, hvor han sad til 1985 og tjente under statsminis­ter Jens Otto Krag og efterfølge­ren Anker Jørgensen.

I 1985 trak han sig fra politik for at hellige sig en karriere i erhvervsli­vet.

Han blev direktør for Københavns Luftfartsv­aesen og siden koncernche­f for rejseselsk­abet Spies/Tjaereborg og administre­rende direktør i BRFkredit.

Sideløbend­e havde han en raekke bestyrelse­sposter i blandt andet TDC, ATP og DSB.

Nogle fremstille­r det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs mod den, og vi kan se den. KNUD HEINESEN I 1979 OM TILSTANDEN I DANSK ØKONOMI

Knud Heinesen, fhv. finansmini­ster, cand.polit., København

 ?? ?? Tidligere finansmini­ster og tidligere administre­rende direktør Knud Heinesen ses her i 2015 med hustruen Karen Vilhelmsen. Arkivfoto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Tidligere finansmini­ster og tidligere administre­rende direktør Knud Heinesen ses her i 2015 med hustruen Karen Vilhelmsen. Arkivfoto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark