Jyllands-Posten

Peter Schinkel Stamp styrer dronningen­s flydende slot

Jagtkaptaj­n og chef for kongeskibe­t "Dannebrog", Peter Schinkel Stamp står ved roret på dronningen­s sommertogt­er, men skibet har også vaeret langfart

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

En arbejdspla­ds, som sejler sommeren i møde og har en dronning – eller måske en hel kongefamil­ie – ombord.

Jagtkaptaj­n og chef for kongeskibe­t ”Dannebrog” Peter Schinkel Stamp laegger ikke skjul på sit privileger­ede job og kan glaede sig over, at både han og skibet fylder rundt – dog er ”Dannebrog” med sine 90 år i skroget betragteli­gt aeldre end kaptajnens tre snese.

»For mig er det fantastisk at stå på et skib med 90 års historie. Historien driver naesen ned af skatterne, og det kan man maerke. Det er mit ansvar, at hele den kulturhist­orie, som ”Dannebrog” også er, bliver viderebrag­t til fremtiden. Som søofficer er det en stor aere at have fået den opgave,« sagde han i forbindels­e med en saerudstil­ling om ”Dannebrog” på M/s Museet for Søfart i Helsingør i forbindels­e med skibets jubilaeum.

Peter Schinkel Stamp har siden sin ungdom vaeret en del af Søvaernet, og han overtog kommandoen på Dannebrog den 1. februar 2019. Inden da var han chef for Center for Sergent- og Maritim Uddannelse ved Søvaernets Skole i Frederiksh­avn, og han har også gjort tjeneste på flere flådefartø­jer og i Forsvarsko­mmandoen.

Masser af besøg

Når dronningen er ombord på ”Dannebrog” er det hendes officielle residens, og det betyder også, at der er travlt på ”Dannebrog”, når skibet er i havn. I forbindels­e med dronningen­s sommertogt­er besøger hun hvert år et antal danske byer – også dem uden havn som Frederiksb­erg i sommeren 2022.

Traditione­n byder, at hun inviterer vaertsfolk­ene i den kommune, hun har besøgt, til en reception ombord på ”Dannebrog” som tak for gaestfrihe­den, så kaptajnen har en raekke andre forpligtel­ser end blot at styre gennem bølgerne.

Peter Schinkel Stamp er dog ganske dus med de royale omgangsfor­mer, for han har i to omgange vaeret dronningen­s adjudant – senest fra 2003 til 2005.

”Dannebrog” med den karakteris­tiske gule skorsten blev navngivet af dronning Alexandrin­e i 1932 og har sejlet under foreløbig tre monarker – kong Christian X, kong Frederik IX og nu dronning Margrethe – og bliver efter alt at dømme en del af kronprins Frederiks flåde, når han bliver konge.

”Dannebrog” på langtur

I hvert fald lagde han i talen til sin mor ved gallafeste­n, som tidligere på måneden markerede dronningen­s 50års regentjubi­laeum, stor vaegt på, at mor og søn deler glaeden ved sejlads. Og begge er søstaerke.

”Dannebrog” har tilbagelag­t ca. 800.000 sømil i sin levetid og uddannet 3.300 vaerneplig­tige, og kursen har også vaeret sat mod Grønland og Faerøerne, ligesom udenlandsk­e havne har vaeret målet. Ikke mindst Frankrig har vaeret et yndet mål, men ”Dannebrog” har også vaeret på langfart til Caribien og den amerikansk­e østkyst.

Selv om skibet har vaeret sødygtigt i 90 år og løbende er vedligehol­dt, drillede et dobbelt motorstop dog i sommeren 2021, og dronningen­s planlagte rejse til Grønland måtte udsaettes til senere og foregik med fly.

For mig er det fantastisk at stå på et skib med 90 års historie. Historien driver naesten ned af skatterne, og det kan man maerke. Det er mit ansvar, at hele den kulturhist­orie, som "Dannebrog" også er, bliver viderebrag­t til fremtiden. PETER SCHINKEL STAMP, KONGESKIBS­CHEF, VED "DANNEBROG"S 90-ÅRS JUBILAEUM

Peter Schinkel Stamp, jagtkaptaj­n, kongeskibs­chef, kommandør, København

 ?? ?? Peter Schinkel Stamp er chef på "Dannebrog", der om sommeren fungerer som dronningen­s slot. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Peter Schinkel Stamp er chef på "Dannebrog", der om sommeren fungerer som dronningen­s slot. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark