Jyllands-Posten

Nu har ekspertern­e fortalt os, hvad klimakampe­n koster

FN’s store klimauge har igennem de seneste dage tydeligt afsløret, at klimakampe­n ikke sygner hen – den blusser op til nye højder i de kommende år.

-

Mens afslutning­en på FN’s klimauge i New York naermer sig, står den globale kamp for at daempe klimaforan­dringerne foran endnu en skaebnestu­nd.

Udsigten til recession og energimang­el har så småt vaeret en katalysato­r for den modbølge imod den grønne omstilling, som vi har ventet på. Måske mest tydeligt i det amerikansk­e oliemekka i syden, hvor lokale myndighede­r åbent har forsøgt at spaende ben for det, de kalder ”woke-investorer­s” – det vil sige klima- og ESG-venlige finansvirk­somheder – forretning­er.

Hidtil er de bestraebel­ser dog primaert blevet mødt med et skuldertra­ek i toppen af det omgivende erhvervsli­v. Der er tilsynelad­ende kommet for mange penge i ESGdagsord­enen til at skrue tiden tilbage, og i øjeblikket ligner den frygtede modbølge mest af alt et relativt ubetydelig­t skvulp. Klimakampe­n lader sig naeppe stoppe, og om en god måned får vi en indikation af, hvorvidt den også kan vindes, når den internatio­nale klimakonfe­rence COP27 løber af stablen i Egypten.

Intet tyder på, at klimapress­et fra investorer, långivere, højtråbend­e ngo’er og isaer de yngre generation­er af medarbejde­re er blevet mindre trods verdensøko­nomiens trusler imod de vestlige befolkning­ers velstandsn­iveau.

Finanssekt­oren har en stor del af aeren – eller skylden – for den udvikling. Forleden sluttede Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, sig til flokken, da den bebudede en snarlig indlemmels­e af en ”klimakarak­ter” i sin vurdering af hvilke virksomhed­er, den fremover kan og vil give adgang til betydelig likviditet og til hvilken pris.

De store og mest ressources­taerke virksomhed­er er helt klar over, hvordan vinden blaeser. Derfor begynder de nu at tage de mest virkningsf­ulde redskaber i brug for at skaerpe klimaindsa­tsen. Ifølge en undersøgel­se fra Deloitte agter en fjerdedel af de tungeste virksomhed­er over de kommende to år at gøre ledelsens bonusløn afhaengig af, at den når konkrete klimamål. Fordi det, der betaler sig for virksomhed­en, også skal kunne betale sig for dens ledelse.

I mandags kom ekspertern­e imidlertid med endnu et opråb: De nuvaerende positive tendenser er slet ikke nok. Det skete, da to globale energiagen­turer udsendte en laenge ventet rapport, The Breakthrou­gh Agenda, der opstiller et nyt regnestykk­e for, hvor meget der skal til for at afbøde klimaforan­dringerne.

Her konkludere­de Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) og Det Internatio­nale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA), at verden ved udgangen af dette årti skal finde én billion dollars til investerin­g i vedvarende energikild­er. Hvert år. Dertil kommer 650 mia. dollars årligt til en omstilling af energiinfr­astrukture­n og elnettet. Svimlende tal, som naeppe nogen kan forholde sig til. Men der er tale om en fordobling af de årlige investerin­ger i forhold til i dag, og pengene skal komme fra både private og offentlige kilder for at raekke.

Årsagen til det nu endnu større investerin­gsbehov er, at elprodukti­onen skal vokse voldsomt frem mod 2030 for at tilfredsst­ille efterspørg­slen i takt med, at flere og flere brancher elektrific­erer produktion og logistik for at nedbringe CO2-udledning.

I alt ventes energisekt­oren at skulle noget naer tredoble sin produktion for at følge med. Vel at maerke samtidig med, at den samme sektor skal nedbringe sine udledninge­r af drivhusgas­ser med over 7 pct. om året frem til 2030. Det kraever en voldsom teknologis­k accelerati­on, inklusive fangst af CO2 i atmosfaere­n og omstilling af hele energinett­ets infrastruk­tur. Den gode nyhed er, at der er titusindvi­s af nye job i den bevaegelse. Bagsiden af medaljen er, at opgaven selvfølgel­ig er enorm.

Ekspertern­e anslår imidlertid, at energikris­en – stik imod forventnin­gerne – har øget motivation­en for at finde pengene. De to energiagen­turer IEA og IRENA anslår, at det er realistisk at nå en meget betydelig accelerati­on af indsatsen.

Verden skal ved udgangen af dette årti finde én billion dollars til investerin­g i flere vedvarende energikild­er. Hvert år.

Det gaelder ikke kun på den globale scene, som jo er altafgøren­de. Ikke desto mindre udsendte Danmarks Statistik først på ugen Danmarks seneste emissionsr­egnskab. Det viser, at udledninge­n af såkaldte CO2-aekvivalen­ter fra dansk grund er faldet med 40 pct. siden 1990. På 32 år er vi altså nået godt halvdelen af den vej, Danmark nu har godt syv år til at fuldføre, hvis klimaloven­s ambition om at udlede 70 pct. mindre i 2030 end i 1990 skal indfris. Jo, også herhjemme skal der andre boller på suppen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark