Jyllands-Posten

Slut med fremgang på jobmarkede­t

Beskaeftig­elsen i Danmark faldt en smule i juli, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Stimen med rekorder er blevet brudt på arbejdsmar­kedet, der har mistet så meget fart, at 17 måneders konstant fremgang er blevet vendt til tilbagegan­g. Efter at have nået den højeste beskaeftig­else nogensinde i juni faldt antallet af danskere i beskaeftig­else i juli med 5.000 til 2.953.000, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er beskaeftig­elsen i den offentlige sektor, der tegner sig for mere eller mindre hele tilbagegan­gen. Beskaeftig­elsen i det private erhvervsli­v lå i juli på niveau med måneden inden.

»Det er lidt af et svaghedste­gn, i og med at virksomhed­erne har ansat flere hver måned siden begyndelse­n af 2021. Opbremsnin­gen skyldes formentlig en kombinatio­n af svagere efterspørg­sel og stigende usikkerhed, der får virksomhed­erne til at holde igen, og så at det i mange brancher stadig er svaert at finde arbejdskra­ft,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Den samlede tilbagegan­g i juli svarer til et fald på 0,2 pct., og når man kobler det med f.eks. ledigheden, som på det seneste er steget, får det flere økonomer til at pege på, at de glade dage på arbejdsmar­kedet nu er ovre.

»Så sluttede festen på arbejdsmar­kedet. Den stigende ledighed, som vi har set de seneste måneder, ses nu også i beskaeftig­elsestalle­ne. Dagens tal er således endnu et vidnesbyrd om, at lykken er vendt i dansk økonomi, og fremgang er vendt til tilbagegan­g,« skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Men arbejdsmar­kedet dratter ikke om af tømmermaen­d, lyder det fra cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv.

»Det er dog vigtigt at sige, at vi på nuvaerende tidspunkt ikke forventer en hård vending i beskaeftig­elsen, og at nedgangen vil finde sted fra et historisk højt niveau.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark