Jyllands-Posten

Økonomer frygter, at hjaelpepak­kerne forlaenger energikris­en

En tsunami af inflations­hjaelp rammer i disse dage gaden overalt i Europa. Selv om de gavner husholdnin­gerne her og nu, risikerer de blot at gøre krisen dybere, advarer økonomer.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Økonomer er i stigende grad nervøse for, at de mange hjaelpepak­ker, man ser overalt i Europa, blot vil forlaenge energikris­en og sende renterne yderligere i vejret.

Herhjemme besluttede et bredt flertal i Folketinge­t fredag at saenke elafgiften til EU’s minimumssa­ts i 1. halvår 2023 og at indføre en låneordnin­g, så man kan udskyde el- og gasregning­er.

Ifølge Ulrik Beck, cheføkonom i taenketank­en Kraka, vil det unaegtelig­t holde en hånd under nogle familier og sikre, at energisels­kaberne ikke rammes af en strøm af dårlige betalere.

Men pakken øger også forbruget af energi og forlaenger dermed krisen, mener han.

»Lettelsen af elafgiften øger elforbruge­t. Det er et problem, fordi den høje pris netop er et signal om, at vi skal bruge mindre strøm,« siger Ulrik Beck.

»Vi mener sådan set, at elafgiften bør afskaffes helt på sigt. Men der er ikke megen raeson i en midlertidi­g lempelse, som øger forbruget af strøm i den nuvaerende situation.«

Stigning i elforbruge­t

Fjerner man elafgiften og Energinets tariffer det naeste halve år, vil det øge husholdnin­gernes elforbrug med 7 pct., viser beregninge­r fra taenketank­en Concito.

Beregninge­rne er bl.a. baseret på en observatio­n fra august sidste år sammenlign­et med august i år, hvor elprisen for husholdnin­ger inklusive afgifter, tariffer og abonnement steg med cirka 50 pct.

Prisstigni­ngen fremprovok­erede et fald i elforbruge­t i enfamilieh­use på 13 pct. ifølge Concito.

»En suspenderi­ng af elafgiften går stik imod både Danmarks egne og EU’s mål om at spare på energien og øger risikoen for, at den nuvaerende energipris­krise udvikler sig til en decideret forsynings­krise,« skriver Rasmus Lindø Kaslund og Torsten Hasforth fra Concito i et oplaeg.

Indtil videre har Folketinge­t siden foråret vedtaget tre hjaelpepak­ker for mere end 10 mia. kr., som ud over det seneste tiltag også inkluderer to varmecheck­s, en aeldrechec­k og et loft over huslejerne. Laeg dertil en garanti på 100 mia. kr. vendt mod energisels­kaber.

Ikke en almindelig krise

Men inflations­krisen er ikke som en almindelig økonomisk krise, hvor støtteordn­inger kan forkorte dem ved at holde efterspørg­slen oppe, vurderer Michael Svarer, professor i økonomi på Aarhus Universite­t og tidligere overvisman­d.

Derimod kan hjaelpepak­ker denne gang forlaenge krisen ved at holde efterspørg­slen efter bl.a. energi kunstigt i live.

»Det, som politikern­e ser, er, at mange vaelgere bliver hårdt ramt, og derfor er reaktionen at hjaelpe. Men ofte vil de tiltag forlaenge prispresse­t, fordi det er en de facto lempelse af finanspoli­tikken. Den rigtige måde er at stramme finanspoli­tikken, men det er ikke en bestseller i en valgkamp,« siger Michael Svarer.

Forbrugerp­riserne i august steg 9,9 pct. i forhold til året før målt ved det EU-harmoniser­ede forbrugerp­risindeks. Omtrent 3,5 procentpoi­nt af den stigning kom ifølge Nationalba­nken direkte fra energipris­erne, mens 2,7 procentpoi­nt kom fra fødevarer, som også er ramt af et faldende udbud og højere energipris­er.

Bank ønskede stramning

Den seneste hjaelpepak­ke ramte gaden, kun tre dage efter at nationalba­nkdirektør Lars Rohde i meget direkte vendinger advarede politikern­e mod at lempe finanspoli­tikken. I stedet så han gerne en stramning for at mindske efterspørg­slen efter bl.a. energi og derved inflations­presset.

Det haster i det hele taget med at få bragt inflatione­n til i foråret, vurderede han. Bliver spiralen til virkelighe­d på europaeisk plan, har centralban­kerne ikke andet valg end at holde renterne høje i endnu laengere tid end ventet, sagde han.

»Jo løsere en finanspoli­tik, jo strammere en pengepolit­ik. Så simpelt er det,« sagde Lars Rohde på sit pressemøde.

Rente steg i Storbritan­nien

Regeringen i Storbritan­nien annoncered­e fredag også en hjaelpepak­ke på 60 mia. pund, som skal udmøntes over det kommende halve år, hvoraf en del skal finansiere­s med at optage gaeld.

Nyheden fik renten på landets femårige statsoblig­ation til at stige med omkring 0,5 procentpoi­nt på få minutter.

Det var ifølge Sydbank det største enkelte hop i nyere tid og skete i forventnin­g om, at Bank of England må haeve renterne endnu mere for at få inflatione­n under kontrol.

For et par uger siden annoncered­e den tyske regering den anden pakke til landets borgere, der bragte den samlede hjaelp vedtaget i år op på 100 mia. euro, svarende til 745 mia. kr.

Den svenske regering fik i august vedtaget en pakke på 90 mia. kr. – omtrent 70 mia. kr. – med hjaelp til husholdnin­gerne.

Den franske regering fik i sidste måned også presset en pakke på 20 mia. euro igennem for at laegge et låg over husholdnin­gernes energiregn­inger denne vinter.

 ?? ?? Staerkt stigende strømprise­r har sendt regeringer på overarbejd­e i mange lande. Arkivfoto: Peter Klint
Staerkt stigende strømprise­r har sendt regeringer på overarbejd­e i mange lande. Arkivfoto: Peter Klint

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark