Jyllands-Posten

Energisels­kaber må ansaette flere medarbejde­re

Flere tusinde kunder ringer hver time for at få hjaelp til deres energiregn­ing.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG SOFIE ØGÅRD GØTTLER lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk sofie.gottler@jp.dk

De chokerende høje energiregn­inger, der ildevarsle­nde tikker ind hos de danske forbrugere, får tusindvis af danskere til at ringe til deres energisels­kaber. Det presser organisati­onerne og har kraevet flere folk.

I Andel Energi kan man i udgangspun­ktet håndtere 4.500 henvendels­er om dagen, men i de seneste uger er det eksplodere­t til i øjeblikket over 2.000 henvendels­er i timen.

»Vi har opmandet allerede, men der er en oplaerings­periode, så der går lidt tid, før det har effekt,« siger presseansv­arlig Rasmus Avnskjold fra Andel Energi, der er en af de store aktører i energibran­chen.

Ny hjaelpepak­ke

Fredag annoncered­e et bredt flertal i Folketinge­t en ny hjaelpepak­ke, der betyder, at både forbrugere og virksomhed­er får hjaelp til at betale de voldsomme energiregn­inger. Man kan få henstand på en del af regningen og betale den i afdrag.

Det betyder mere administra­tivt arbejde for energisels­kaberne, men om det vil give behov for flere ressourcer i Andel Energi, er uvist.

»Naeste opgave er at forberede vores organisati­on, medarbejde­re og hele vores setup på den nye situation, vi står i. Det er også en kaempe opgave, men i Andel Energi er vi klar til at tage ansvar også i forhold til implemente­ring af den nye aftale,« lyder det fra adm. direktør Ole Vestergaar­d i en pressemedd­elelse fredag.

En anden stor aktør i markedet er Norlys, der også har ansat flere folk og kommer til at ansaette endnu flere.

For nylig måtte selskabet helt lukke for telefonern­e, fordi belastning­en blev for stor. For et år siden fik Norlys’ kundeservi­ce i gennemsnit 1.500 opkald om dagen. Midt i september, da systemerne blev overbelast­et, kom der over 8.500 opkald om dagen.

Ifølge pressechef Michelle Hald besluttede Norlys at ansaette flere allerede inden den hjaelpepak­ke, regeringen praesenter­ede fredag.

AEndring i betalingsa­ftaler

Det, kunderne isaer henvender sig om, er at få aendret deres betalingsa­ftaler.

Fra juli 2021 til juli 2022 har otte gange så mange kunder i Norlys ønsket at aendre deres aftaler til f.eks. månedlige betalinger i stedet for kvartalsvi­se. Også fra august 2021 til august 2022 er det steget, men kun en seksdoblin­g.

I Energi Fyn fortaeller kommerciel direktør Finn Andersen, at koncernen har opmandet sit kundecente­r, og at der formentlig skal rekruttere­s endnu flere den kommende tid på grund af den politiske aftale.

Finn Andersen kan endnu ikke sige, hvordan elselskabe­rne skal føre aftalen ud i livet, men han er ikke i tvivl om, at der bliver pres på, når der bliver åbnet for indefrysni­ngsordning­en den 1. november.

»Man kan godt forestille sig, at der vil komme om ikke en tsunami så i hvert fald et skvulp, hvor alle systemer bliver rødglødend­e. Det handler ikke bare om kapacitet i vores kundecente­r, men også i vores it-systemer. Det bliver nok lidt, ligesom når folk skal have penge tilbage i skat, og it-systemerne fryser,« siger han.

Mere tidskraeve­nde

I energisels­kabet Aura oplyser direktør Carsten Höegh Christians­en, at firmaet er i proces med at hyre ekstra medarbejde­re, hvor nogle skal lave systemtilp­asninger, mens andre skal betjene kunder.

»Det kommer til at kraeve en meget stor indsats både i forhold til vores systemmaes­sige setup, men også i relation til, at det kommer til at tage laengere tid at håndtere hver enkelt kunde. Det her kraever betydelige systemtilp­asninger, ovenikøbet med meget kort varsel,« oplyser han.

Hos energisels­kabet Ewii er administre­rende direktør Lars Bonderup Bjørn tilfreds med den politiske aftale.

»Der er en praktisk opgave i, at vi skal tilrette vores fakturerin­gssystemer, så vi kan varetage opgaven. Det kan vi godt håndtere med den aftale, der er lavet. Det kommer helt klart til at give nogle ekstraomko­stninger,« siger han og tilføjer, at man forventer en »telefonsto­rm« fra kunder.

»Dertil kan komme yderligere administra­tion, hvis der er mange dårlige betalere, som skal håndteres.«

I aftalen er der lagt op til, at energibran­chen kompensere­s for de administra­tive omkostning­er, den medfører for selskabern­e. Der er afsat i alt 730 mio. kr. i 20222028 til administra­tion.

Aftalen vil betyde, at den enkelte kunde kan bede sit energisels­kab om at få indefrosse­t den del af regningen, som følger af, at priserne ligger over loftet for energipris­en.

Det enkelte energisels­kab kan så henvende sig til staten for at låne det beløb, som kunderne i selskabet samlet set har fået indefrosse­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark