Jyllands-Posten

Ruster sig til »en enorm opgave«

- Kilde: Finansmini­steriet

hjaelpepak­ke ud for kunderne.

»Det er en enorm opgave at håndtere ordningen, bl.a. fordi den tilbydes alle private og alle virksomhed­er, og vi kommer til at arbejde med den over de naeste seks-syv år. Vi skal nok løfte opgaven, men det er en enorm administra­tiv proces,« siger Mads Brøgger, direktør i energisels­kabet Norlys Energi.

Han understreg­er, at han er glad for, at politikern­e er blevet enige om en pakke, der hjaelper de traengte kunder.

Allerede nu er energisels­kaberne ved at blive lagt ned af kunder, der ringer eller skriver og vil have hjaelp med de fuldfede regninger, der lige nu får sømmen i deres husholdnin­gsbudgette­r til at skride.

Derfor forventer selskabern­e også, at mange kunder vil tage imod den hjaelp, som et bredt flertal i Folketinge­t praesenter­ede fredag. Dermed vil det presse deres organisati­oner til det yderste, fordi de skal stille pakkerne til rådighed for kunderne.

Det gaelder også kunder, der allerede har betalt deres a conto-regning for resten af året og dermed ind over den 1. november, hvor regeringen­s hjaelpepak­ke får effekt. Det bliver en kaempe manuel opgave, forudser Mads Brøgger.

Forventet forbrug

Det tror også direktør Mette Urup i Energi Viborg.

Hun fortaeller, at virksomhed­en sender a conto-regninger baseret på forventet forbrug i 4. kvartal 2022 ud til elkunderne i løbet af oktober med forfald i november. Udover at det i sig selv er bøvlet at skulle skille regningen ad, fordi indefrysni­ngsordning­en først traeder i kraft fra november, ser direktøren yderligere et problem i, at den endelige afregning for 4. kvartal først sker i februar 2023, hvor der bliver efterregul­eret for det faktiske forbrug.

»Jeg taenker, at man først kan give henstand, når de endelige regninger er gjort op, for ellers risikerer man at give henstand på noget, som kunden ikke har forbrugt,« siger Mette Urup, der forventer, at branchen udarbejder en faelles løsning, når alle detaljer er på plads.

»Men man kan godt se for sig, at det bliver komplicere­t,« siger hun.

»Oprigtigt bekymret«

Heller ikke energisels­kabet Verdo kan helt overskue opgaven med indefrysni­ngen af en del af energiregn­ingen – selv om adm. direktør Jakob Flyvbjerg Christense­n roser politikern­e for at hjaelpe de traengte familier og virksomhed­er.

»Vi ved ganske enkelt endnu ikke, hvordan ordningen skal udmøntes i praksis, og jeg er oprigtigt bekymret for, hvor hurtigt vi kan blive klar. Derfor vil jeg også gerne appellere til kunderne, at de vaebner sig med tålmodighe­d. Vi arbejder på højtryk, men vores kundeservi­ce er endnu ikke i stand til at besvare spørgsmål om indefrysni­ngsordning­en. Vi skal nok melde ud, så snart vi er klar,« siger Jakob Flyvbjerg Christense­n.

Årelang proces

I Andel Energi peger adm. direktør Ole Vestergaar­d på, at energisels­kaberne jo faktisk skal til at håndtere en større låneportef­ølje. De skal administre­re ordningen med, at kunderne kan få henstand på deres energiregn­inger.

»Den ekstra udfordring ligger i, at vi som energisels­kaber skal ind og tilbyde disse lån, som det jo er, over en fire-femårig periode. Det kraever en hurtig vridning af vores systemer og processer, for at vi kan levere det. Men vi gør det selvfølgel­ig,« siger Ole Vestergaar­d.

Storforbru­gende virksomhed­er er virksomhed­er, der i 2021 brugte mindst 3 pct. af omsaetning­en på energiudgi­fter.

Disse virksomhed­er kan udskyde betalingen for 50 pct. af den del af el- og gasregning­en, som i de kommende 12 måneder overstiger det fastsatte prisloft.

Prisloftet er her aftalt til det dobbelte af den gennemsnit­lige spotpris i 2021 på el og gas.

Der kan maksimalt udskydes betalinger for op til 190 mio. kr.

Den udskudte betaling skal tilbagebet­ales over fire år efter et års afdragspau­se i slipstrømm­en på udløbet af den midlertidi­ge indefrysni­ngsordning.

Renten på energilåne­t er 4,4 pct.

Prisloftet (engrospris­er ekskl. afgifter, tillaeg for transport og eventuel moms):

Gas: 8,37 kr. pr. m3

El: 1,42 kr. pr. kilowatt-time (kWh)

Storforbru­gende virksomhed­er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark