Jyllands-Posten

Danskerne saelger ud af ejendelene for at skaffe penge til regninger

Om det er sønnens fodboldstø­vler, guldsmykke­rne eller de dyre malerier. Mange danskere saelger ud af ejendelene for at få flere penge på kontoen.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Bruun Rasmussen Kunstaukti­oner har travlt. På få måneder er der sket en stigning på ca. 30 pct. i henvendels­erne om at få vurderet og solgt kunst, møbler og smykker m.m. Også Lauritz.com og andre steder, hvor danskerne kan saelge deres ejendele, melder om stigende interesse fra saelgere.

»Folk er blevet meget opmaerksom­me på, om de har noget, der kan saelges. Og vi formoder, at det bl.a. skyldes, at mange er ramt af inflatione­n og de høje priser på el og varme,« fortaeller vurderings- og salgschef Kasper Nielsen, Bruun Rasmussens

Kunstaukti­oner.

Også auktionshu­set Lauritz.com ser en øget interesse i at få vurderet og solgt effekter på auktion både blandt eksisteren­de kunder og med »et markant antal« nye kunder.

Baeredygti­g oprydning

Direktør Mette Rode Sundstrøm, Lauritz.com. ser flere tendenser i udviklinge­n.

»For det første er der selvfølgel­ig den uro, vi kigger ind i, med højere omkostning­er til strøm og varme. Den situation afstedkomm­er, at folk kigger på hjemmet med nye øjne og måske rydder op i gemmerne for at saelge på auktion som et bidrag til husholdnin­gens økonomi. Og for det andet oplever vi en voksende tendens til, at stadig flere forbrugere ønsker at indrette sig baeredygti­gt i hjemmet,« skriver Mette Rode Sundstrøm i et svar.

Hun påpeger, at under både finanskris­en og coronakris­en, hvor mange var usikre på samfundsud­viklingen, valgte flere på samme måde at supplere deres økonomi ved at saelge på auktion.

Uafhaengig forbrugerø­konom Ann Lehmann Erichsen kalder det »en rigtig god idé« at saelge ud af ting, der ikke er nødvendige.

»Det vaerste, der kan ske, er, hvis man skal til at låne for at kunne betale sine faste udgifter. Derfor giver det god mening at realisere de ting, man har, som andre vil betale for. Og aktier er ikke et godt salg lige nu, hvis man ejer nogle af dem. Det er en god idé at saelge mormors sølvtøj, den dyre designerst­ol eller pladesamli­ngen nu frem for at håbe på, at økonomien holder vinteren over,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Loppesuper­markeder

Kirppu har 22 loppesuper­markeder rundt i landet, hvor folk booker en stand. Direktør Morten Bøjland siger, at den baeredygti­ge udvikling fortsat opleves som den vigtigste driver.

»Men der er ingen tvivl om, at de høje prisstigni­nger lige nu understøtt­er danskernes interesse for at tjene ekstra penge ved at saelge deres ejendele videre – og for at købe brugt. Vi ser pt. en stigning i udlejninge­n på lidt over 10 pct. i forhold til sidste år. Samtidig er der 17 pct. flere besøgende i vore butikker. Begge dele er højere stigninger end normalt,« fortaeller Morten Bøjland.

Pantelåner­e

Pantelåner­virksomhed­en Pantsat.dk møder danskerne, når de har brug for likviditet med fysiske butikker i København og Aarhus. Omsaetning­en har vaeret stigende de seneste tre år. Her er endnu ikke registrere­t et kraftigt krisehop i antallet af kunder.

»Men vi hører i dag nogle andre begrundels­er fra kunderne. De taler om uventet høje regninger, om at det er blevet dyrere at vaere dansker, og om at skulle skaffe likviditet, mens de får lagt husholdnin­gsbudgette­t om. Så vi føler klart, at vi kan maerke effekten af de højere priser,« siger direktør Sander Lerche Rasmussen, Pantsat.dk.

 ?? ?? Auktionspr­iserne har ikke fulgt aktiekurse­rne ned i 2022, fortaeller Bruun Rasmussens vurderings- og salgschef Kasper Nielsen, der her svinger hammeren som auktionari­us. Foto: PR
Auktionspr­iserne har ikke fulgt aktiekurse­rne ned i 2022, fortaeller Bruun Rasmussens vurderings- og salgschef Kasper Nielsen, der her svinger hammeren som auktionari­us. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark